Jak nastavit osu Z
Mám problémek netuším jak nastavit v EMC Z osu na vyšívacím stroji .Ta je totiž v podstatě rotační kde snímám Polohu Jehly nahoře a v místě kdy už vystupuje z látky a stroj může začít hýbat z rámečkem Stačí mi signál na spuštění motoru případně řízení otáček PWM .Toto forum čtu už nějakou dobu ale bohužel nemůžu najít podobné téma.děkuji za radu.Pokud vám něco není jasné klidně se ptejte .Bohužel nebývám na netu stále .Tak se nedivte kdybych pár dní neodpověděl.
Mám stavěné řadiče dle Mazáčka aspoň myslím že se tak Autor jmenoval.Osy x a Y řízeny klasicky signály step dir ,ale nevím jak zapojit osu z která v podstatě je jako Z ale nejde přímo polohovat .Proto se ptám jak ji nastavit .Skoušel jsem ji nastavit i jako rotační osu A ale stejně to nedělalo to co bych chtěl.V podstatě jde o to aby EmC nastavilo rámeček do požadované polohy vždy hned potom co senzor zjistí že jehla vyjela z látky a počkal znovu na další stejný signál a v případě že nestíhá pří dalším signálu z jiného čidla když už má jehla zajet do látky nehnul z rámečkem.Jde i o to že druhý způsob řízení je zkráceně popsán takto jehla do látky stop motoru až je rámeček nastaven spusť motor. To už je mi v podstatě jedno .Jen se mi nedaří to nastavit žádným způsobem.Fotku tady momentálně nemám pořídím a pověsím hned jak bude čas.
V podstatě ano jen za ypsylon je z nebo A podle nastavení programu pro generování G kodu z výšivky ve formátu DST přiložím vzor pro osu A :
G90
G21
G64
F 1500
(NEEDLE UP RAPID MOVE- Light bulb Off if On)
M09
G00 X-0.1 Y0
(START STITCHING- Light Bulb Off if On)
M09
G01 X0 Y-9.6
G00 A359
G00 A0
G01 X0.1 Y-19.3
G00 A359
G00 A0
G01 X0.1 Y-19.3
G00 A359
G00 A0
G01 X0.5 Y-19.8
G00 A359
G00 A0
G01 X-0.5 Y-19.3
Pro osu Z
G90
G21
G64
F 2000
M09
G00 X-0.1 Y0
M09
G01 X0 Y-9.6
G01 Z-10
G92 Z0
G01 X0.1 Y-19.3
G01 Z-10
G92 Z0
G01 X0.1 Y-19.3
G01 Z-10
G92 Z0
G01 X0.5 Y-19.8
G01 Z-10
G92 Z0
G90
G21
G64
F 1500
M09
G00 X-0.1 Y0
M09
G01 X0 Y-9.6
G00 A359
G00 A0
G01 X0.1 Y-19.3
G00 A359
G00 A0
G01 X0.1 Y-19.3
G00 A359
G00 A0
G01 X0.5 Y-19.8
G00 A359
G00 A0
G01 X-0.5 Y-19.3
Pro osu Z
G90
G21
G64
F 2000
M09
G00 X-0.1 Y0
M09
G01 X0 Y-9.6
G01 Z-10
G92 Z0
G01 X0.1 Y-19.3
G01 Z-10
G92 Z0
G01 X0.1 Y-19.3
G01 Z-10
G92 Z0
G01 X0.5 Y-19.8
G01 Z-10
G92 Z0
no právě mám problém jak řídit Z Servo se mi nec hce kupovat a krokáč je na tohle pomalej musel bych ho zas silně předimenzovat a to je zbytečný stačí jen nastavit správnou rychlost a spínat strj relátkem proč do toho rvát další peníze .jednomu to prej chodí takhle našel jsem to na netu ale je to španělsky a na mail neodpovídá proto zjišTuji jak to elegantně obejít.Skušebně jsem jeden stroj postavil a mám jeden origo Husqvarna designer a odešla základní deska nová je šílenej ranec ,ale než na to máknu ,chci rozběhat to stavěný.Když to poběží máknu na tu Husqvarnu.
Tomuhle to běhá na Machu ale bohužel u jeho popisu není jasné jak to má nastavené
http://my-woodcarving.blogspot.com/
Je to až dole na stránce.
http://my-woodcarving.blogspot.com/
Je to až dole na stránce.
Naposledy upravil(a) josefga dne 31. 1. 2012, 5:24, celkem upraveno 1 x.
možnost tu je protože EMC umí řídit servo se zpětnou vazbou přímo v emc takže se do něho zavede signál z encoderu , což by pro tebe mohla býc clona cca s deseti dirkama a dvě optobrány z nějaký disketovky , nový stojí asi 15kč a tím bys měl udělaný vlastně servo pro zetkovou osu se zpětnou vazbou
v emc nastavíš deset dílků na otáčku a máš vyřešeno - použil bys g kod pro rotační osu A
z čeho geenruješ kod pro ten stroj? je nato nějaký CAM?
v emc nastavíš deset dílků na otáčku a máš vyřešeno - použil bys g kod pro rotační osu A
z čeho geenruješ kod pro ten stroj? je nato nějaký CAM?
Ne je to program na převod výšívek je zdarma můu postnout .Výšivek mám mraky a mám program na jejich tvorbu ,kdysi jsem to dělal na kšeft.
Tady jsem našel lepší odkaz
http://my-woodcarving.blogspot.com/2010 ... chine.html
Tady jsem našel lepší odkaz
http://my-woodcarving.blogspot.com/2010 ... chine.html
Podle me by mohlo fungovat neco jako
M64 Px (zapnout motor)
M66 Py L1 (pockat na vzestupnou hranu signalu 'nad latkou')
M65 Px (vypnout motor)
G01 ...
Mozna budes muset zmenit casovani threadu, digitalni vstupy se kontroluji jen nekdy, myslim ze v motion task (ne v servo)
M64 Px (zapnout motor)
M66 Py L1 (pockat na vzestupnou hranu signalu 'nad latkou')
M65 Px (vypnout motor)
G01 ...
Mozna budes muset zmenit casovani threadu, digitalni vstupy se kontroluji jen nekdy, myslim ze v motion task (ne v servo)
Právě nechce se mi vžy překopávat každou výšivku navíc tento typ řízení je poněkud zatěžující pro motor myslel jsem spíš něco jako odezvu na senzor pohni rámečkem motor zastavit až na výměnu barvy nitě ,nebo na konci výšivky. No nic nejsem si jistej jestli je to správná cesta.Osobně sem měl strach z mechaaniky jak všichni psali že v EMC jde nastavit skoro vše v 90% zbytek doprogramovat .teď vidím že je problém i v EMC.
ne opravdu EMC umí skoro vše ale musíš do něho proniknout a pak zjistíš že bude dělat jen to co chceš ty , ale to je vyšší dívčí , já už si s emc trochu rozumím co se řízení třech os týče tak není žádný problém ted se pouštím do dalších dvou os a to už je mazec
ale nevzdávej to , myslím že tou z5 nou vazbou z encoderu to jít musí a to přímo stím G kodem který umíš vygenerovat
a nepotřebuješ ani nijak drahý servo a driver
ale nevzdávej to , myslím že tou z5 nou vazbou z encoderu to jít musí a to přímo stím G kodem který umíš vygenerovat
a nepotřebuješ ani nijak drahý servo a driver
Tak jsem se pokusil udělat fotky bohužel jen telefonem ,ale pro představu to snad stačí princip je jednoduchý a moje kostrukce taky takže pokud ,nějakej dotaz ,klidně se ptejte a hlavně pomozte.Bohužel jsem stále nepochopil jak na ten Hal .