Kužel vřetene frézka

Odpovědět
coroner

15. 2. 2012, 7:07

Zdravím, koupil jsem starou frézku označení na štítku - frézka horizontální MAS M32, nicméně na ní mám vertikální hlavu, váha stroje kolem tuny. Prodávající ji používal jednúčelově a upínač neměnil, nicméně mělo to mít rozměr kužele Morse 4, protože k tomu měl bednu upínačů MK4 a frézy MK4. Nicmémě MK4 tam samozřejmě nejde, po zasunutí na doraz do vřetena klechtá z každé strany o cca 0,5mm. Dutina je broušená a bez poškození, vydřené to tedy není. Předepokládám, že je tam tedy metrický kužel, snad ME32?
A to je celkem problém, protože mám spousty nástrojů MK4, kleštinové upínače MK4 atd. v metrickém kuželu nemám samozřejmě nic. Jak to vyřešit?
Nechat vyrobit nové vřeteno s dutinou MK4 to bych předpokládám nezaplatil. Sehnat redukci z metrického na morse by možná šlo, nicméně vzhledem k tloušťce stěny předpokládám, že pouze v dlouhé verzi a to nelze - nemou přijít o další místo mezi frézou a stolem. Napadlo mě nechat udělat metrickou vložku s předhrubovanou dutinou MK4, tuto do vřetena zalisovat (plus případně zajištění lepidlo kov kov na nerozebiratelné spoje) a následně i s vřetenem dutinu vybrousit. Myslíte, že je toto řešení reálné? Případně, kdo by byl schopen něco takového realizovat? Díky.
david.1

22. 2. 2012, 10:10

Je to netechnické,neřemeslné,prasácké,ale funkční-metrickej kužel má nepatrně jinej úhel než morse,ale vřeteno ani upínač nebudou tak nové,aby to někdo poznal.Finta je F tom,že vřeteno normálně zkrátíš,odtočíš vlastně celý obdélníkový unašeč a ještě kousek za něj,tím se udělá prostor pro zatažení morse kuželu do vřetena.Jak píšu na zčátku,funkční to je.Unášeč ,který odtočíš tam pro takové to domácí okopávání stejně není potřeba,kužel samotný přenese dostatečný výkon.Problém by byl,kdyby někdo chtěl na vnější kužel upínat frézovací hlavu(tak,jak sse to dřív dělalo) a nebo při montáži pohonového kola na svislou hlavu.Jinak-redukce z metrického na morse nejsou a ani není reálné je dělat,protože vycházejí buďto moc měkké(když bude stěna do 5mm a když bude silnější,tak zase moc dlouhé..šlo by to s redukcí z metrického na trojku morse,jenže pak to chce zase všechny upínače na trojku ,což je někdy problém.Další řešení je prostě vybrat pár nejpotřebnějších unašečů,pokud nejsou nové -změřit je,jestli nehází,lehce obrousit povrch a nachromovat.Pak znovu obrousit a je to vyřešeno.Kdysi jsem si je takhle dělal,protože nebylo zbytí,ale dneska,pokud by jsis vše zadával by to asi cenově vycházelo jako ta výroba nového vřetena..Možná mám něco s metrikou ještě ve skříni..
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2013, 9:05

přifařím se sem jestli nevadí ,nechci zakládat nové téma .

V přesné sloupové vrtačce mám vřeteno které dle mne(domněnka) někdo upravil tak že je v hřídeli závit M12 . Hřídel je utopená vůči tělu o 4mm ,nedosáhne ani na filcovou ucpávku,proto usuzuji že je hřídel zkrácená a předělaná na M12 . Můžu se mýlit samozřejmě . Vyrábět nová hřídel se mi nechce ,protože je dutá a hnaná vnitřní část je tvaru maltézského kříže. Hledám řešení jak upravit pro další použití nástrojů ,nejlépe kužel MK... díky za rady
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
RaS

6. 1. 2013, 9:32

rozeber, nafoť, nakresli.. pak se dá něco vymejšlet..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
golansk

6. 1. 2013, 10:57

Nic neries, rozrbrt to zober vreteno zavolaj do trensu na servis a oni ti z metrickeho kuzela spravia morze, vide to tak cca 100E a mas to komplet a hlavne presne. Mne robily frezku, vrtacku aj sustruh a vsetko je v pohode k celkovej spokojnosti.
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2013, 2:13

RaS píše:rozeber, nafoť, nakresli.. pak se dá něco vymejšlet..
tak závit M12, průměr hřídele na konci 15,5mm , díra v matici 17mm

sry za fotky ,jsou z mobilu při špatném světle.
Přílohy
vřeteno 1.jpg
vřeteno 2.jpg
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
RaS

6. 1. 2013, 3:34

a tohle je jako spodek vřetene do kterého se dává nějaká upínací hlavička s vnějším závitem M12? a nebo to je vršek? nebo to vůbec nechápu :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2013, 3:38

to je spodek ,co se tam dávalo nevím . A nenapadá mne nic , jen to že to určitě nešlo vystředit asi. Hlavně závit i konec není zrovna čistá práce,je to "otrhané" .

čáry máry fuk a je to obráceně :D
Přílohy
vřeteno 1.jpg
RaS

6. 1. 2013, 5:23

a je to M12 není to třeba 1/2 palce? tak mě napadá že jsou sklíčidla s 1/2palcovým závitem, sice s vnitřním, ale třeba je i obrácenej a nebo to někdo řešil nějakým závitovým čudlem..
a co to třeba přestružit na kužel MK2? to by se tam možná vešlo..
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2013, 5:47

taky jsem tahle nad tím přemýšlel ,mk1 tam vleze do půlky takže by to u šlo,MK2 nevím zkusím to přesně změřit.
To bych možná mohl MK2 a na konci udělat právě závit M12 a místo doklepnutí zatáhnout ,protože by nebyl moc hluboko . Protože MK1 bych utopil a nebyla by možnost vyrážet.
RaS

6. 1. 2013, 6:29

to přece nezašroubuješ, bys musel mít šroub vřetenem..
je to vřeteno průchozí? nahoře je nějakej závit? pokud je to dutý tak to můžeš i vyrážet (vytlačovat) zeshora
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2013, 6:38

to bych musel shodit převodovku s pohonem a pak vyrazit
jj je průchozí ze spoda M12 zezhora je drážkovaná do tvaru maltézského kříže
Přílohy
vrtačka 3.jpg
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“