ultralevné vřeteno pro hobby CNC

Thomeeque

20. 2. 2012, 3:33

Ahoj,

nemáte prosím někdo zkušenosti s tímto kouskem případně tip na něco jiného za podobné peníze (toto stojí kolem 400), podmínka je možnost upnutí 3.2mm (tady je to myslím jediná možnost, čož neni úplně šťastné, ale zkous bych to), regulace otáček, napájení 230V a šance na aspoň trochu rozumné upnutí do Z-ka.

Obrázek

Budu vděčný spíš za konkrétní připomínky než něco ve stylu "už cena-značka-jméno výrobce mluví samo za sebe" atp. Opracovávat bych chtěl PCB, plasty, dřevo, dural, 1mm ocelový plech.

Díky, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
RaS

20. 2. 2012, 3:38

ono někdy levné bývá ve výsledku drahé.. já měl kdysi tohle od fermu na ruční práci, když si vezmu uložení vřetene v plastu, vůle jak kráva tak si nedokážu představit s tím frézovat.. mě to vydrželo několik hodin, v konečné fázi se dalo brousit jen vodorovně nebo do kopce, jakmile se to natočilo kolmo dolu tak vypadávalo vřeteno :D
ale máš pravdu za tu cenu neseženeš nic jiného..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Thomeeque

20. 2. 2012, 3:42

Zrovna jsem to chtěl ještě mírně poupravit ve smyslu, že netrvám vyloženě na těch 400, cenovou kategorii bych dal tak do 1000..

Jinak díky za re, i když nepotěšilo :)

K tomu uložení ložiska v plastu, výrobce tvrdí, že:
VŠECHNY MODELY
Kovová uložení ložisek
Své nářadí nešidíme. Tam, kde bývají u běžného hobby nářadí hřídele uložené v plastu, my je pečlivě ukládáme do odolných ložisek z tvrzené oceli, abychom pojistili jejich dlouhou životnost.
Edit: Hmm, teď vidim, že nadpis říká něco jiného než tělo..

T.
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 20. 2. 2012, 4:10, celkem upraveno 2 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

20. 2. 2012, 3:47

jestli mas vyrobni moznosti tak radsi neco vyrob, obcas se sezene prodluzovak s ER dutinou a ve finale na tom budes radove lip
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

20. 2. 2012, 3:57

Upnutí je do 3.2 mm, ale máš-li menší kleštiny, můžeš tam dát i menší frézy.Jinak můj názor je takový, že by to mohlo jít tak na topolovou překližku do 5 mm aspoň na dvakrát.Určitě né na opracování duralu, či hliníku.Možná plast s dobrou jednobřitou frézou.Když koukneš do bazaru na Aukru občas se tam naskytne docela levný vřetýnko za dobrou cenu, určitě tu kterou Ty uvádíš.
oscar

20. 2. 2012, 4:02

a zase [smile]
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?p=80204#p80204" onclick="window.open(this.href);return false;
testone
Sponzor fora

20. 2. 2012, 4:41

Thomeeque píše:Zrovna jsem to chtěl ještě mírně poupravit ve smyslu, že netrvám vyloženě na těch 400, cenovou kategorii bych dal tak do 1000..

Jinak díky za re, i když nepotěšilo :)

K tomu uložení ložiska v plastu, výrobce tvrdí, že:
VŠECHNY MODELY
Kovová uložení ložisek
Své nářadí nešidíme. Tam, kde bývají u běžného hobby nářadí hřídele uložené v plastu, my je pečlivě ukládáme do odolných ložisek z tvrzené oceli, abychom pojistili jejich dlouhou životnost.
Edit: Hmm, teď vidim, že nadpis říká něco jiného než tělo..

T.
O odbornosti výrobce-dovozce-prodejce svědčí výraz "do odolných ložisek z tvrzené oceli" .......... To samozřejmě neznamená že v tomto případě nemůže být dobře vyvážené vřeteno uloženo ve valivých ložiscích slušné kvality v odpovídajícím tělese, neměl jsem tu čest.
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Thomeeque

20. 2. 2012, 4:47

robokop píše:jestli mas vyrobni moznosti tak radsi neco vyrob, obcas se sezene prodluzovak s ER dutinou a ve finale na tom budes radove lip
Výrobní možnosti mám dost omezené, navíc myslím, že výroba CNCčka mi dá zabrat až až, takže pro začátek bych spíš něco koupil, ale pokud někde narazím na ten prodlužovák, nechám si to projít hlavou, dík.
Baxi.bax píše:Upnutí je do 3.2 mm, ale máš-li menší kleštiny, můžeš tam dát i menší frézy.
Mám nějaký u plošňákový vrtačky, řikal jsem si, jestlipak to bude kompatibilní..
Baxi.bax píše:Jinak můj názor je takový, že by to mohlo jít tak na topolovou překližku do 5 mm aspoň na dvakrát.Určitě né na opracování duralu, či hliníku.Možná plast s dobrou jednobřitou frézou.Když koukneš do bazaru na Aukru občas se tam naskytne docela levný vřetýnko za dobrou cenu, určitě tu kterou Ty uvádíš.
Máte někdo vyzkoušenou tudle 850W čau čau od cnc1?

T.
oscar

20. 2. 2012, 4:49

nezapomen na klestinu.
Thomeeque

20. 2. 2012, 4:51

oscar píše:nezapomen na klestinu.
To bylo k čaučau? Viděl jsem, že tam jsou jen 6 a 8, ale doufal jsem, že k tomu seženu i 3.2..?
oscar

20. 2. 2012, 4:53

cha cha (nic ve zlem)
jakou mas predstavu ceny?
Thomeeque

20. 2. 2012, 5:20

oscar píše:cha cha (nic ve zlem)
Neseženu? To je škoda, jinak to vypadá celkem seriózně, výkonem, možností standardního upnutí a tak..
oscar píše:jakou mas predstavu ceny?
V původně zamýšlený ultralevný kategorii (což je pro mne kategorie pro první seznámení, kde jsem schopen leccos tolerovat a ty peníze mě nebudou mrzet) jsem to viděl tak do těch 1000, ale pokud by se našlo něco výrazně kvalitnějšího ne řádově dražšího, tak jsem i docela dost schopen přitlačit.. ale např. nový KRESS FME 1050 už je moc..

T.
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 20. 2. 2012, 7:57, celkem upraveno 1 x.
RaS

20. 2. 2012, 5:30

jinak ta hřídelka je samozřejmě v ložisku jenže to ložisko je v plastu a životnost toho uložení je podle stylu používání od desítek minut po několik hodin :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Thomeeque

21. 2. 2012, 1:25

RaS píše:jinak ta hřídelka je samozřejmě v ložisku jenže to ložisko je v plastu
Asi ano, já si původně prolít jen ty "headlines", z nichž jedna byla již citovaná "Kovová uložení ložisek", což pak podrobnější text bohužel vyvrátil :(
RaS píše:a životnost toho uložení je podle stylu používání od desítek minut po několik hodin :D
Tak ale zase je potřeba uvážit, že já to nemám pro třísměnný provoz 24/7, až opadne prvotní nadšení, vidim to tak na dvě hodiny čistého času týdně, navíc vřeteno budu softwareově vypínat, klidně tam nastavím delší oddechové pauzy (jestli se to teda dá), žádný spěch..

Díky (všem, některým jsem včera poděkovat zapomněl :oops:), T.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2012, 1:33

no ono je neco na hobby (hobistovi odvede nejakou praci v ramci moznosti) neco na profi (da se to seriozne pouzit na zakazky kde jde o smluvni zavazky) a neco do kose (i hobista s tim ma vic starosti nez radosti a vpodstate to jen vypada jako to co to ma byt ale samotna funkce uz je pofiderni)

a kdyz si stanovim takoveto kategorie tak pro pouziti v ruce na nejake zacisteni a podobne to povazuju za kategorii hoby
a jako vreteno do CNC to povazuju za kategorii do kose
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „pro frézku“