Proma SPA-500P - srovnání lože

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Odpovědět
Joch

21. 2. 2012, 8:00

Ahojte všichni. Potřebuji poradit od odborníků ohledně srovnání lože. Koupil jsem starší stolní soustruh SPA-500P který má u vřetene vyběhané lože. Když jsem to měřil, tak při nadzvedávání suportu má vertikální vůli 0,15mm oproti konci u koníku . Napadly mne dvě řešení: protože je zespod jištěno takovým eLkem, nechal bych jej zbrousit o těch cca 15stovek a o stejnou hodnotu bych zaškrábl tuto spodní plochu na loži směrem ke koníku. Je to ploška o šíři cca 5mm, takže to by nebyl až takový problém. Teď se asi je chlupy všem strojařům, ale vyčkejte. Tím bych dle mne dosáhl toho, že vymezím vertikální vůli po celé délce lože (abych odjel se suportem dozadu) za cenu rozdílu 0,15mm výšky špičky nože v krajních polohách. Celé by to bylo "do kopce".
Druhou možnost vidím (ale nevím kde a jak realizovat) v odstrojení vřeteníku a přefrézování celého lože (prozradíte technologický postup pro tuto operaci?).
Poradíte prosím, jak dál?
PS: budu na něm dělat hobby práce.
Díky za každou, praxí ověřenou radu. Joch
Učím se, tak to tak prosím ber.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2012, 8:12

o brouseni loze tu jsou cely vlakna debat vcetne kontaktu na firmy ktere to delaji
tedy netreba znova resit (napr QNXova SV18)
paklize to budes delat stejne to budes rozebirat tj rovnou udelej cele a poradne
loze dej odborne firme ktera prebrousi vsechny pracovni plochy tak ze to bude hrat
tj budes mit zajistenou primost i vuli
zbytek by mohl jit k tomu doskrabat a dobrousit, to si muzes zjistit a zaridit sam ale jiste taky budou schopni zaridit tam kde brousi ty loze
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Joch

23. 2. 2012, 10:55

Ahojte, protože se mi nepodařilo sehnat zrovna přehršel firem či brusičů, kteří umí přebrousit metrové lože, zkusím se ještě jednou zeptat, zda máte někdo tip na někoho, kdo to dělá.
Díky
Joch
Učím se, tak to tak prosím ber.
testone
Sponzor fora

24. 2. 2012, 6:39

Brousící stroje Kučera, Dolní Roveň, mají brusku na lože tuším přes 6m. Mám tam teď na opravu BPH20, když jsem jo tam vezl zrovna tam brousili lože na nějaký soustruh. Až to budu mít hotové, poreferuju.
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
ARTOS

1. 3. 2012, 9:08

0,15 mm není moc ,ale nemá to být, ale i na vyběhaném soustruhu se dá dělat přesně :)
odstrojit a nechat to líznout to na brusce , ale když to budě dělat fa. tak to může to být drahé :?
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“