Frekv. měnič Lenze Vector

RaS

22. 2. 2012, 6:54

Nemáte někdo praktické zkušenosti s tímto měničem?
jde mě o několik věcí mám měnič na 7,5kW a motor 4kw.. měnič ukazuje zatížení v %, problém je ten že to počítá pro 7,5kW motor resp ukazuje to zatížení měniče takže když napíše 25% což je třeba 4A v reálu je to 50% zatížení motoru, otázkou je jestli se to dá někde nastavit?
další otázka mám nastaveno v ručním režimu třeba 50Hz nicméně motor se točí v reálu jen třeba 42Hz vždy třeba o 8% méně než je nastaveno, netušíte někdo co je kde blbě? a docela mě irituje nastavování frekvence po 0,02Hz to se taky určitě nechá někde nastavit tak aby to skákalo třeba po 1Hz.. nicméně v manuálu jsou jen základní parametry cca 30 a zbylejch několik set popsanejch není.. dokonce ani v základních parametrech není omezení proudu..

děkuji
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
packa

22. 2. 2012, 7:13

něco tu mám
ale co se týče toho výkonu tak ten si to počítá teda myslím z nastaveného max proudu a n apětí a ne z maxima měniče ,
jo jak jsi zjistil že se ti motor točí o 8% na nižší otáčky? on ti zobrazuje opravdu nižší frekvenci nebo jsi měřil otáčky?
v jakém ho provozuješ režimu ? ve vektoru si umí základní parametry naladit sám , má autotuning a chodí to docela obstojně , ještě napiš jakou máš řadu protože ta starší nemá laditelný všechny parametry
Přílohy
82vec_cz3__tab_atributu.pdf
(4.11 MiB) Staženo 2239 x
Lenze kody ME301_6654.doc
(384 KiB) Staženo 374 x
RaS

22. 2. 2012, 7:51

neměřil jsem frekvenci, mám nastaveno 50 pustím rozběhne se to a zastaví se to na 42Hz.. takže to co ukazuje měnič..
typ teď nevím už jsem utekl z dílny, režim mám V/f zkoušel jsem i vektorovej režim vše nastavil podle manuálu, ale netočí se to.. tak jsem se vrátil k U/f to se točilo hned bez jakýchkoliv problémů..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
packa

22. 2. 2012, 7:54

tak mrkni na ty kody a prubni ten autotuning , motor se při tom sem tam roztočí chvílema píská a pak by to mělo šlapat
RaS

22. 2. 2012, 8:19

jinak ten ukazatel zatížení nemá vliv na nastavení motoru, měl jsem nastaveno 9A a při běhu naprázdno ukazoval odběr asi 4A a 25%zatížení, když jsem ten parametr změnil asi na 15A tak to bylo stejné.. nicméně to byl parametr u nastavování motoru, určitě se to dá nastavit i jinde..

já to dneska jen zkoušel a nebylo moc času..
RaS

22. 2. 2012, 8:54

jinak dík za manuál, ten originál co je v krabici je nějakej okuchanej..jinak je to taky 8200 vector.. ale ty další čísla nevím..

ještě dotaz jak provozujete motory s FM máte to přes chránič nebo ne? mě to totiž chránič vyhazuje, když byl motor napřímo na 50Hz tak to nevyhazoval.. musím odpojit zem od měniče, nahodit jistič a pak když tu zem připojím zpátky k měniči tak to už nevypadne, ale jakmile to zapojím s uzemněným FM tak to vyhodí chránič vždy.. tak si říkám jestli mám chránič vyhodit a nebo dát nějakej s vyšším proudem?
RaS

22. 2. 2012, 10:34

zítra vyzkouším znovu ten vektorovej režim.. už vím kde jsem udělal chybu.. chce to trpělivost :D píšou že to trvá 30s a já to tam nacvakal hned..
jinak přímo k měniči píšou že proudovej chránič musí mít víc jak 30mA..

strašná nuda si přečíst manuál a pak bejt chytrej, lepší je přijít zapojit bez manuálu a divit se že to funguje.. :D
packa

23. 2. 2012, 5:09

s tím chráničem problémy jsou dělá to asi vnitřní filtr měniče , jsou na něm dost velké svody
RaS

24. 2. 2012, 2:43

tak vektrorovej režim chodí - nicméně zajímavé je že motor naprázdno žere víc než v U/f režimu prostě mu v tomhle režimu cpe větší napětí..žere to 4A naprázdno při U/f a 4,4 ve vektorovém režimu, jmenovitej je 8,8A max 15A takže to nemá smysl řešit..
zavolal jsem do Lenze a změnit to idiotské skákání frekvence po 0,02Hz třeba na rozumnější 0,5Hz nelze takže prostě musí člověk čekat nicméně to potřebuju teď v testovacím režimu pak to bude ovládané analogově tak mě to netrápí..

nicméně co mě trápí je brždění motorem.. nějak mě nechodí DC brždění, parametr 35 mám 1 - DC brždění zapnuto a v parametru 36 kde se udává procentuelně brzdící proud od 0-150% ať tam dá co tam dám tak vřeteno se zastaví vždy za stejnou dobu takže usuzuju že to nebrzdí vůbec.. soustruh se roztočí za 3s do plnejch otáček - motor je krátkodobě zatíženej asi na 16A ale po vypnutí to dojíždí tak 6s což je otrava.. co může být ještě špatně? dojezdová rampa je taky na 3s,
případně tam je ještě nějaký AC brždění to jsem ještě nezkusil..
testone
Sponzor fora

24. 2. 2012, 3:20

pro DC brždění bývá nutno k měniči připojit externí brzdný odpor. To by mohl být důvod.
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
RaS

24. 2. 2012, 11:11

nepotřebuje to brzdnej odpor..v manuálu je jasně napsáno brzdění bez odporu.. resp brzdnej odpor to potřebuje pokud by se mělo brzdit nějak rychleji.. nicméně už jsem zjistil v manuálu že je tam další parametr doba zastavení kterej je seriově od Lenze nastavenej na 999s tzn že to začne brzdit až za 999s což je samozřejmě nesmysl.. zkusím zítra nastavit reálnou hodnotu třeba 0,5s a mělo by to začít fungovat

jako parametru jak nas..no kdo se v tom má vyznat.. quickguide říká jen o základních a ty zbylý podle mě mnoho neméně důležitých člověk musí dlouze hledat.. ono to nakonec asi chodit bude, jenže když to porovnám s omronem kterej měl asi 20 parametrů a člověk to znal za chvíli nazpaměť tak ten Lenze to je opruz.. nicméně pravda je že ten Omron brzdit neuměl..
packa

25. 2. 2012, 7:55

to brždění bez odporu funguje opravdu jen simbolicky , připoj si mýsto odporu nějakou velkou žárovku nebo topné těleso , to pak chodí suprově
RaS

25. 2. 2012, 8:04

a co AC brždění?
RaS

25. 2. 2012, 8:08

no zrovna čtu manuál a AC brždění nelze provozovat ve vektorovém režimu, jen v U/f režimu..

ještě zkusím ty další parametry u toho DC brždění a pokud to brzdit nebude tak mám ještě přímo elektromagnetickou brzdu přímo na převodovce takže bych teoreticky mohl spínat měničem tu.. a nebo vyzkouším tu žárovku..

já si prostě myslím že to teď ale nebrzdí ani symbolicky.. ten doběh je vždy naprosto stejnej těch 5-6s.. kdyby to doběhlo 6s a podruhé třeba 4s tak je aspoň vidět že to něco dělá.. no půjdu to vyzkoušet..
lubos
Sponzor fora

13. 4. 2012, 1:49

Tak si taky hranu s lenze 8200 co jsem tu tak před rokem koupil a nemůžu se dohrabat k nějakému výsledku.
Připojil jsem atase a po zapnutí vypínače i se staženým potenciomentrem se motor točí na nízké o táčky a na display je IMAX , proud mám nastevený na max ( asi 8A) a v podstatě to na potenciometr nereaguje.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“