Stara stolni frézka

Odpovědět
madmed

27. 2. 2012, 1:22

Ahoj, dobře jsem přišel k staré stolní frézce viz. foto. Bohužel nějaký bar. sběrač bar. kovů už z ní odloupl pravděpodobně mosazný štítek, takže nevím kdo je výrobce.
Setkal jste se už někdo s obdobnou mašinkou? Pokud ano co se na tom dá všechno dělat (materiál), existovala k tomu třeba nějaká sada na přestavbu na svislou frézku?
Nevíte jak bylo u podobných strojů řešené uložení vřetene? (tady to vypadá že jsou to dva kužely stažené proti sobě do bronzovzých pouzder, je to možné?).
Díky.
Přílohy
frezka1.JPG
frezka2.JPG
frezka3.JPG
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

27. 2. 2012, 4:22

Vřeteník a lože pod ním jsou tvarově jak u soustruhu M6, M7 Josef Volman(Čelákovice), i jeho bratr František(Žebrák) je dělal ,dále Lorch, Schmitt & Co,americký Adams,Beling & Lübke .Určitě ještě někdo ,ale co jsem kdy viděl tvar vřeteníku a tvarem ložeje si nejpodobnější s zmiňovanýma . Lorch dělal podobné uchycení na stůl ,tedy spíše identické. Pak jsou charakteristické ovládací kola ,identické mám na přesné vrtačce co dávám dokupy.Bohužel za komanče přeštítkovali identifikačním štítkem takže hledám také značku a historii.
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
madmed

28. 2. 2012, 9:58

Je to použitelné na obrábění oceli? Zdá se mi že vřeteno je na ocel dost forový.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

28. 2. 2012, 11:47

Hezká hračka.... :D
Řekl bych že to bylo určený především k drážkování. Velký výkony do oceli při obrábění větší plochy od toho nečekej, nemá to opěru. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“