Problém s motorem u soustruhu optimum D 240 x 500 G 230V

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
Altaros

28. 2. 2012, 5:33

Zdravím,
rád bych vás zde požádal o radu. Jedná se o motor dle výrobce 750W a jelikož je na 230V a jsou na něm dva kondenzátory, tak předpokládám, že se jedná o asynchronní motor s rozběhovými kondenzátorem.
Soustruh mám dva týdny a hned ten první den po srovnání teploty a přípravě po cca 30min běhu jsem měl problém s motorem. Motor se občas při startu se spustil s velkým hlukem a ten hluk nepřestal dokud jsem motor nevypnul (prakticky jsem ho vypnul hned jak sem uslyšel špatný zvuk). Pokud zvuk při startu nenastal, tak motor pak již běžel dle mého názoru normálně.
Po radě od prodejce, že mám dál pracovat jako by se nic nedělo mi po dalších několika spuštěních hluk snížil, ale motor už běžel cca 200 ot/min a zastavil jsem ho rukou.
Ještě před tím snížením otáček jsem natočil toto video, kdy jsem motorem otáčel holou rukou bez připojení na vřeteno: http://leteckaposta.cz/284780933" onclick="window.open(this.href);return false;
Po tom co jsem soustruh připravil na vyzvednutí a po týdnu, kdy byl pryč mi včera přišel znovu zpět bez jediného předchozího mailu či tel. kontaktu a byl k němu přiložený papír, že motor byl vyměněn. Důvod závady či něco podobné tam nebylo.
Soustruh jsem znovu umístil až dnes a pro jistotu jsem si chtěl nejprve před spuštěním prohlédnout, zda se motor rukou točí stejně nebo jinak. Video prakticky jen se zvukem je zde :
http://leteckaposta.cz/303299343" onclick="window.open(this.href);return false;

Skřípavý zvuk mi příjde prakticky stejný a nějak nechápu co ho může vytvářet. Vychází zevnitř a určitě není nějaký problém u vrtule, jelikož to jsem kontroloval. Po nandání řemenu zpět mi po 4 zapnutí znovu při startu udělal obdobný zvuk jak minule, přičemž ze zkoušek opětovného spuštění mi přišlo že špatný start závisí na natočení motoru.

Rád bych znal váš názor a případné nápady, kde by mohl být problém , popřípadě pokud je zde majitel obdobného soustruhu na 230V, tak zda by mohl zkusit sundat řemen a jen protočit motor rukou.

Díky za rady

Ondra
Josef
Sponzor fora

28. 2. 2012, 9:42

Udělej na motoru nějakou nenápadnou značku a pošli jim to znovu. Třeba ti vrátí vyměněný motor s tvojí značkou.
Kvako1
Sponzor fora

29. 2. 2012, 12:20

podle zvuku bych to typnul že dře rotor o stator. nebo je tam nějaky bordel. každopadně bych to znova reklamoval.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

29. 2. 2012, 12:36

obcas mam pocit ze tam snad je nejakej odstredivej cajk na rozebeh v techhle malejch motorech
mozna ten je nejakej nemocnej
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Didis

29. 2. 2012, 2:06

Pokud tam jsou 2 kondenzátory, tak jeden bude rozběhový a druhý běhový, a jestli otáčky klesnou na 200, tak bych prověřil ten běhový.
Altaros

29. 2. 2012, 4:27

Díky za rady. Mě jde především o to, že těch 140kg už není zrovna ručně jednoduchý tahat, takže se snažím touto cestou vesměs určit co to je a až pak řešil znovu zasláním.
Přidávám dvě další vide, jedno je když běžel normálně bez připojení k vřeteno a je tam slyšet ta šelest při konci. Pokud tam je nějaký odstředivý spínač, který třeba odpojuje jeden z kondenzátoru, tak pak bych to chápal.
http://leteckaposta.cz/267465017" onclick="window.open(this.href);return false;

Zde je video z dneška kdy jsem to po noci poprvé zapínal. Je slyšet jak se to dvakrát ze začátku roztočí správně, ale další spuštění již mají ten špatný zvuk.
http://leteckaposta.cz/391472813" onclick="window.open(this.href);return false;

Nějak nechápu proč to takto náhodně dělá.
Jak jsem psal ideální by bylo kdyby někdo měl stejný stroj doma a zkusil rukou protočit motor, minimálně kvůli tomu šustění.
Naposledy upravil(a) Altaros dne 3. 3. 2012, 1:53, celkem upraveno 1 x.
Altaros

1. 3. 2012, 12:14

Tak mě napadla ještě jedna teorie. Jelikož při rozběhu i správném je v první čtvrt vteřině slyšet podobný zvuk, jako je při špatném rozběhu, tak motor je takto hlučný jen v tom momentu, kdy je připojený rozběhový kondenzátor.
Jenže při špatném startu se tedy asi nerozepne odstředivý spínač a ten neodpojí rozběhový kondenzátor, takže motor neběží správně dokud se nezastaví a nespustí se znovu.
Pokud se motor správně rozběhne (odstředivý spínač sepne) tak už motor běží normálně, jelikož když neklesnou otáčky, tak se těžko připojí rozběhový kondenzátor.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

1. 3. 2012, 12:38

Kdysi jsem měl 1F motor na soustruhu a spouštění jsem řešil jednoduše, relátko a časový spínač. Měl jsem nastavenej určitej čas kdy mi to po spuštění odpojilo rozběhový kondík. Nikdy jsem neměl problém, fungovalo to spolehlivě. Mechanický odstředivý spínače pokud nejsou kvalitní tak vždy hrozí problémem.... A u šikmáčů mne to nepřekvapuje.
Ještě jeden problém se prý u těhlech motorů může objevit a to že se uvolní rotor na hřídeli.

Osobně bych Ti radil, kup měnič a 3F motor cca 500-1000 VA někde na Aukru a budeš mít po problémech..... a taky výrezně lepší řezný výkony :wink:
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 3. 2012, 1:05

A nebo třeba, pokud je to skutečně závada, donutit dodavatele, aby věci fungovaly, jak mají...(soudruzi v číně mohli udelat chybu :) ).
Já mám na MN80ce "ledničkový" motor s rozběhovým kontaktem (bez kondíku) starý snad 50 let a "cvaká krasně" :D .
Akorát při "reverzu" musím počkat, až začne cvakat.
Kluci v BOW jsou šikovní, zkus to objasnit a vyřešit s nimi.
Altaros

1. 3. 2012, 8:45

Osobně bych taky řešil odpojení pomocného spouštěcího vynutí jinou cestou než mechanickým odstředivým spínačem (pokud tam tedy opravdu je). Pokud by zůstal pomocné vynutí připojené, tak by dle měl mělo právě dojít k nerovnoměrnému otáčení motoru a to by mohlo způsobovat ten nadměrný hluk při špatném spuštění a také to, že když bych motor nechal běžet dál, tak to ten rozběhový kondenzátor dlouho nevydrží.

Časem změnu motoru a frek. měnič plánuju, ale jelikož ten soustruh není ani 3 týdny starý a dělal jsem na něm max 45min tak chci nejdřív mít funkční soustruh tak jak má být a až po tom co prověřím při práci mechaniku stroje a ověřím si že tam není nějaká další závada(což bez funkčního motoru je jaksi problém), tak až potom můžu dělat nějaké úpravy.
No v pondělí budu znovu kontaktovat servis a tentokrát doufám bude ve správě trochu víc než motor vyměněn.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“