Zdravím,
Mám dotaz týkající se IO L298N. Mám ho zapojený podle katalogového zapojení a řídím s ním obyčejný DC motorek. Řídit se dá buď pomocí PWM na Enable vstupu EnA, nebo pomocí PWM na vstupech In1 a in2. Nechci zde řešit, co je lepší, každé to řešení má své výhody a nevýhody.
Zjistil jsem ale, že při řízení pomocí PWM na vstupu Enable jsem schopný začít roztáčet motorek až od cca75% plnění PWM. Při použití PWM na vstupech In1 a In2, je to už od cca 20%.
Používám frekvenci PWM kolem 30kHz (maximum L298 by mělob být 40kHz), ale chová se to podobně i na nižších frekvencích, jen to víc píská.
Tím pádem je podle mě řízení přes PWM na enable vstupu nepoužitelné. Pročetl jsem toho už hodně, ale všude popisují obě varianty, ale nikde jsem se o tomto problému nedočetl.
motorek mám DC 6V/ cca 2A max. napájení okolo 8V.
Nemáte s tím někdo nějaké zkušenosti?
PWM na L298N
-
- Kontaktovat uživatele:
To je proto, že povolená komutační frekvence na řídících vstupech (fc(Vi)) je typicky 25 kHz, ale na vstupu EN (fc (Ven) jen 1 kHz. Viz datasheet z května 1995, str. 4.
jrt
hobbyrobot.cz, jederobot.cz
robodoupe.cz, forum.robodoupe.cz
hobbyrobot.cz, jederobot.cz
robodoupe.cz, forum.robodoupe.cz
Díky, to bude ono, zrovna jsem to zkusil a okolo 1kHz to celkem jde, ale na motor to je málo, tak přeci jen budu muset překopat plošňák, toho jsem se bál
.
Já mám datasheet z roku 1998 od ST a tam o tom 1kHz není ani slovo a na internetu jsem našel všechny datasheety více méně podobný.

Já mám datasheet z roku 1998 od ST a tam o tom 1kHz není ani slovo a na internetu jsem našel všechny datasheety více méně podobný.