Revolverový soustruh R5

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
okotus

5. 3. 2012, 6:58

Zdavím, mám doma revolverový soustruh R5 který nebyl v provozu asi 6 let. Dnes jsme ve škole na praxi s tímhle soustruhem pracovali a já jsem ho chtěl vyzkoušet i doma. Jelikož se v soustruzích nevyznám nevím jak to funguje s připojením. Soustruh který mám doma nejde zapnout. Potřeboval bych vědět jak nebo kde to zapojím jestli se to vůbec někde zapojuje ale podle mě jo tak díky za rady :-)
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

5. 3. 2012, 7:17

jako že myslíš do elektrické rozvodné sítě? ano to musíš
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
okotus

5. 3. 2012, 7:24

je pro to nějaké speciální zapojení nebo jen vezmu kabel a pychnu to do elektriky ? :D
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

5. 3. 2012, 7:36

vezmeš kabel,dáš na něj příslušnou koncovku do zásuvky kterou máte doma 3x400V .Ovšem v případě soustavy PEN máte-li doma rozděleno PE N a proudoví chránič musíš přeplést rozvaděč. Motor sice běží bez nuly ale ovládací část ne. Jeli to starej model jen s pojistkama a motorem zapojíš zem na zem nulu nepoužiješ . A problém s chráničem nenastane. Je li tam lampička ovšem ta chránič vyhodí.
měl by jsi to nafázovat(točení)

Apropo jestli ti je pod 18 tak na to prosím nešahej,jestli jsi lama,tak také ne.. :mrgreen: případně to nafoť a hoť to sem
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
okotus

5. 3. 2012, 8:02

jo dobře díky jelikož je mi 15 :D tak zavolám odborníka... soustruh jel normálně 6 let zpět pak ho odpojili a už se na něm nedělalo... snad to pojede tak díky za rady ;-) co mám kdyžtak nafotit ? :D
RaS

5. 3. 2012, 8:16

ať nám sem pak ofotěj parte :D
jako nezlob se na mě i když je pro připojení soustruhu do sítě potřeba pouhých 5 drátů, mnohdy jen 4 a ve skutečnosti stačej pouhé 3 a v některých situacích jenom 2 tak i tak jsem slyšel názor, že vlastně stačí jeden a nulu vzít třeba přes topení :D tak i takhle málo možností by chtělo alespoň nějaké základní vzdělání.. takže pokud výše uvedené hádance rozumíš směle do zapojování anebo jak ty píšeš pýchni to do zásuvky.. pokud tomu nerozumíš tak si pozvi nějakého elektrikáře..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 3. 2012, 8:59

to mi pripomelo jak jsem nedavno 5zilove zapojeni zredukoval na 2 :lol:
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
koptic

5. 3. 2012, 10:07

:lol: :lol: :lol:
to není možný
:lol: :lol: :lol:
S28, PR20, VK32, SV18RA, 2Ud, N1, OH 253, Engelhardt SD240, Bomar STG 220G, Gildemeister CTX 200 S2
Weiler Condor VS1, Harrison Alpha 330 S, Masturn 32 CNC
capumpor

5. 3. 2012, 10:12

Tak tady se možná brzy dozvím jak ten čtyř nebo pětifous zredukuju na nulu. Vlastně tak nějak aby se to točilo samo a nemusel jsem dávat nic tomu nenažranýmu ČEZu :lol:
Sběratel strojů :-)
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

6. 3. 2012, 5:52

capumpor píše:Tak tady se možná brzy dozvím jak ten čtyř nebo pětifous zredukuju na nulu. Vlastně tak nějak aby se to točilo samo a nemusel jsem dávat nic tomu nenažranýmu ČEZu :lol:

transmise a stabilák slávia do každé dílny... :mrgreen:

pro autora: opomenu li to že máš být poučen o práci na eletrických točivých strojích ,v tvém případě dokonce se jedná o práci pod dohledem starší osoby... :D

používej prosím při obrábění alespoň brýle ,děkuji.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 3. 2012, 7:45

no bezny asynchronak ktery byl pro danou aplikaci trosku predimenzovany jsem zapojil pouze na jednu fazi a pridal mu rozbehovy kondik
tj. jede to tak na tretinu vykonu ale stale to staci
nulak kamos pri natirani odpojil a uz ho nedal zpet
takze zbyli pouze dva draty misto puvodni instalace ktera jich mela 5
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
kovboj2000

9. 4. 2012, 7:47

robokop píše:no bezny asynchronak ktery byl pro danou aplikaci trosku predimenzovany jsem zapojil pouze na jednu fazi a pridal mu rozbehovy kondik
Vedel by si mi načrtnúť schému?
kovboj2000

9. 4. 2012, 8:05

okotus píše:Zdavím, mám doma revolverový soustruh R5 který nebyl v provozu asi 6 let. Dnes jsme ve škole na praxi s tímhle soustruhem pracovali a já jsem ho chtěl vyzkoušet i doma. Jelikož se v soustruzích nevyznám nevím jak to funguje s připojením. Soustruh který mám doma nejde zapnout. Potřeboval bych vědět jak nebo kde to zapojím jestli se to vůbec někde zapojuje ale podle mě jo tak díky za rady :-)
Nazdar, takisto som nedávno kúpil sústruh R5 ktorý bol odstavený z prevádzky najmenej 10 rokov. Nemal veľa nabehané, zohnal som ho za temer šrotovú cenu cca 270 EUR plus asi tisícovka úplatok tomu kto o predaji rozhodol. Bolo treba minimum oprav k spojazdneniu.
Fotky mám tu:

http://kovboj2000.rajce.idnes.cz/SUSTRUH-R5/

Pokiaľ sa eletrike nerozumieš, je veľké riziko aby si to zapájal sám, určite nebude problém nájsť v tvojom okolí známeho eletrikára ktorý ti s tým pomože, ak nechceš spáliť motor na stroji alebo prísť k úrazu v horšom prípade. Veď hoď nejaký fotky, nech posúdime....

Na porovnanie s hrotovým sústruhom::: Revolver je dobrej v tom, že můžu mít na něm trvale daný napr. navrtávák, kužel pro vrtáky a hrot špičku, nemusím to furt přehazovat, výmena nástroja pootočením hlavy je 1 sekunda., dalej umí strojní posuv revolverovýho koníka, což u univerzálu nejde, to je velmi dobrá věc oceníš pri vrtání väčších priemerov. Dalej 6 nastaviteľných dorazov pre nožový suport, 6 dorazov pre revolverový suport, nonius s presnosťou 0,05 mm na posuv osových nástrojov revolverového suportu. Hodnota otáčok ide predradiť aj za chodu stroja, aj rychlosti posuvu sa dajú radiť v špone v plnom zábere. Kryty loží zabraňujú zasieraniu loží hlavne pri obrábaní drobivou trieskou, u väčšiny sústruhov tieto kryty nie sú. Motor je prevodovaný iba ozubenými kolesami, nie sú tam remene ktoré bývajú častým zdrojom poruch, vyťahajú sa, roztrhnú, šmýkajú pri znečistení olejom. Navíc je ten soustruh neobvykle tuhej, takže snese hodně velký úběry. Je to velmi dobrej stroj, s sv18 a podobnými stroji si vytře prdel kdykoli, v sériovce obzvlášť.
Josef
Sponzor fora

10. 4. 2012, 9:21

kovboj2000 píše: nie sú tam remene ktoré bývajú častým zdrojom poruch, vyťahajú sa, roztrhnú, šmýkajú pri znečistení olejom.
No, podle nejnovějších zpráv se mají klínové (i jiné) řemeny dělat z jedné nejmenované menšiny. Ti se nepřetrhnou, ani nepředřou...
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 4. 2012, 9:35

Josef píše:
kovboj2000 píše: nie sú tam remene ktoré bývajú častým zdrojom poruch, vyťahajú sa, roztrhnú, šmýkajú pri znečistení olejom.
No, podle nejnovějších zpráv se mají klínové (i jiné) řemeny dělat z jedné nejmenované menšiny. Ti se nepřetrhnou, ani nepředřou...

:D to je dobrý :D
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“