Starý soustruh Lorch - informace

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
Lesozem

9. 3. 2012, 9:35

Dobrý den, pořídil jsem si starý soustruh, preciznost bude mít zřejmě za sebou. Na moje šudlání mi bude stačit :) Chtěl bych se dozvědět na co je ta páka k vřetenu na levé straně vřeteníku a na co je ten fikrment na těle vřeteníku pod vřetenem. Díky moc za jakoukoliv informaci k soustruhu.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Naposledy upravil(a) Lesozem dne 15. 3. 2012, 8:50, celkem upraveno 3 x.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

9. 3. 2012, 9:50

Páka je kleštinové upínání, pokud nemáš kleštiny tak to nevyužiješ. Pod vřeteníkem bývalo ovládání reduktoru otáček ale ne každý soustruh to má. Chtělo by to případně detailnější foto.
Lesozem

9. 3. 2012, 10:05

Engineer píše:Páka je kleštinové upínání, pokud nemáš kleštiny tak to nevyužiješ. Pod vřeteníkem bývalo ovládání reduktoru otáček ale ne každý soustruh to má. Chtělo by to případně detailnější foto.
Doplnil jsem foto do prvního příspěvku, kliknutím na něj bude nepatrně větší. Vím, že chybí nějaký kus na vřeteníku. Kleštiny by se daly nějaké sehnat. Světlost průchodu vřetena je 22,2něco mm. Nemám to pinktlich poměřeno :) Reduktor to asi nebude. Pohon se děje výhradně plochým řemenem a na vřeteníku je pouze tří-řemenice.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

9. 3. 2012, 11:39

Tak to upínání je evidentně nekompletní, to bude asi celkem problém rozchodit....
Ta páka s kolíčkem je podle všeho asi palec děličky. U těhlech strojů se na vřeteník daly osadit dělící kotouče s dirkama a mohl jsi provádět přímé dělení.
projdi si tenhle web dost ti to napoví....
http://www.lathes.co.uk/lorch/" onclick="window.open(this.href);return false;
Lesozem

9. 3. 2012, 12:48

Díky moc. Ještě jsem se chtěl zeptat na funkci páky.. Ve vřetenu, tam, kde bývá univerzálka, je do nějakého unašeče vložena kleština ovládaná (utažení - povolení) pohybem páky na vřeteni? Nebo se kleštiny dávaly z té strany páky? .. a za chodu vřetena.
Na ..Lathes..co.uk. jsem často, našel jsem také stránky s katalogy Lorchů, ale nejsem v angl. natož v deutsche moc vzdělán :)
Engineer
Kontaktovat uživatele:

9. 3. 2012, 5:43

Lesozem píše:Díky moc. Ještě jsem se chtěl zeptat na funkci páky.. Ve vřetenu, tam, kde bývá univerzálka, je do nějakého unašeče vložena kleština ovládaná (utažení - povolení) pohybem páky na vřeteni? Nebo se kleštiny dávaly z té strany páky? .. a za chodu vřetena.
Na ..Lathes..co.uk. jsem často, našel jsem také stránky s katalogy Lorchů, ale nejsem v angl. natož v deutsche moc vzdělán :)
Ano, kleština se dává do vřetene v místě universálky, ale bohužel Ti neřeknu konkrétně jak. Je totiž několik systémů upínání kde se buď kleština zatahuje dovnitř a nebo naopak tlačí ven proti speciální převlečné matici. Tady to sice vypadá spíš na ten systém vtahování dovnitř, ale není to kompletní takže se to těžko určí přesně....
Páka tedy buď zatahuje nebo tlačí.
Lesozem

9. 3. 2012, 8:54

Engineer píše:Ano, kleština se dává do vřetene v místě universálky, ale bohužel Ti neřeknu konkrétně jak. Je totiž několik systémů upínání kde se buď kleština zatahuje dovnitř a nebo naopak tlačí ven proti speciální převlečné matici. Tady to sice vypadá spíš na ten systém vtahování dovnitř, ale není to kompletní takže se to těžko určí přesně....
Páka tedy buď zatahuje nebo tlačí.
Ano.
Naposledy upravil(a) Lesozem dne 15. 3. 2012, 8:49, celkem upraveno 1 x.
soustružník

9. 3. 2012, 10:22

Ty kleštiny na obrázcích se vtahují do kuželu ve vřetenu nebo v nějaké redukci, je to tak ostatně obvyklejší.
Lesozem

10. 3. 2012, 9:24

Dík všem. Už jsem si to v hlavě porovnal. Kleštiny tažné, redukce na vřeteno (nemá vevnitř kužel). Na druhou stranu také vím, co dát a vřetenem k ovládání závitovou tyč.
Lesozem

12. 3. 2012, 4:55

Lesozem píše:Dík všem. Už jsem si to v hlavě porovnal. Kleštiny tažné, redukce na vřeteno (má vevnitř kužel MK3). Na druhou stranu také vím, co dát a vřetenem k ovládání závitovou tyč.
Tady je princip zavírání kleštiny Obrázek
Lesozem

18. 3. 2012, 8:00

Už mám takřka všechny informace (takřka).. LORCH - typ AVI nebo C. Mají shodné parametry. Výroba od r.1935. Sehnal jsem na netu krásné katalogy.. i o dalších soustruzích Lorch.

Kód: Vybrat vše

http://www.s1p.de/05_w/wzg/wzge/Kataloge/LL_2/fr_LL_2.html
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“