Charon: Nebudu dělat stovky koleček, jen kusovku. Právě na tu kusovku by mi vyhovovalo obrážení jednoduchým nožem asi nejlépe. Přece jenom nakoupit desítky modulových fréz, nebo nabrousit desítky tvarových nožů a pak vždycky udělat pár koleček mi připadá dost nepřiměřené. Navíc ten lichoběžníkový břit si nabrousím sám docela snadno a velice přesně. Tvarový nůž už by se mi moc vybrušovat nechtělo, to by bylo podstatně náročnější.
Drátořez by byl elegantní řešení na většinu koleček, ale malé drátořezy za nízké ceny ( pokud tedy nějaké vůbec jsou) nějak nejsou. Zrovna si dělám pulzní zdroj na vyjiskřovačku, tak třeba k tomu časem dodělám i to drátopříslušenství, ale zatím to v plánu nemám.
Excentrickou vačku? Proč vačku? To myslíš přidělat vačku na náhon od děličky a tím pohánět rohatku posuvového šroubu? Pokud bych použil děličku třeba s převodovým poměrem 1:40, tak při jednom vačknutí na otáčku by mi stůl popojel o 4mm (při cvakuntí o jeden zoubek na rohatce). To by tedy znamenalo vložení dalšího převodu a navíc pro každé ozubené kolo jiného. To už byl takový větší orloj

Tak nevím, ale čistě mechanicky si to zatím moc představit nedokážu.
Tohle není špatný, ale stále to potřebuje hromadu ozubených kol do začátku.
https://youtu.be/_n6RBbqFEKg