Ustavování Mašin
Po poměrně pekle co jsem si prožil s ustavením mašiny by neškodilo založit vlákno vněmž bychom se podělili o naše poznatky.
Co rovnáte první a k čemu, čím, co dál atd.. Já předtím hledal, nicméně ani strýček googl ani tu jsem nic nenašel. Tak jsem to nějak udělal sám, každopádně nejsem moc spokojen. Jak to děláte vy?
Co rovnáte první a k čemu, čím, co dál atd.. Já předtím hledal, nicméně ani strýček googl ani tu jsem nic nenašel. Tak jsem to nějak udělal sám, každopádně nejsem moc spokojen. Jak to děláte vy?
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Zalezi na tom jaky stroj si ustavoval. Ja kdysi ustavoval 13m dlouhou vrtacku a to byl porod
Pak jsme jeste ustavovali ve valcovnach chladici linku , tam to nebylo uz tak haklive na setiny ale zase pro zmenu to melo x100x vice metru
.
V obou pripadech se velmi osvedcila principem "klasicka vodovaha", ale jako odecet vysek k hladine se pouzival axialne mikrometr.
U dlouhych brusek je zase docela legracni ze nesmis zapomenout pocitat i se zakrivenim zemekoule
RADEK

Pak jsme jeste ustavovali ve valcovnach chladici linku , tam to nebylo uz tak haklive na setiny ale zase pro zmenu to melo x100x vice metru

V obou pripadech se velmi osvedcila principem "klasicka vodovaha", ale jako odecet vysek k hladine se pouzival axialne mikrometr.
U dlouhych brusek je zase docela legracni ze nesmis zapomenout pocitat i se zakrivenim zemekoule

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Tak roli to nehraje vůbec žádnou. Ještě jsem neviděl obrobek (5 až 10 metrů), který by byl tužší než lože dlouhé brusky ( 25 m). Navíc, ta bruska si obrousí stůl, stejně jako BPHáčko magnet, a je úplně jedno, jak je to na oblouk proti zakřivení země ( samozřejmě v těch dvou - tří stovkách) a brousí rovnoběžně se stolem. To s tím zaoblením je pouze teoretizování, praxe je úplně někde jinde. Brusky na broušení kusů delších jak 8 metrů jde v Evropě spořítat na prstech a vsadil bych se, že to při rovnání nikdo neaplikoval. Horizontálně se to měří při rovnání krokováním váhou a vertikálně drátem. Pak někdy ve finále laserem.
Nevím, kde jsi to počítal, na rovníku, nebu nás. Tady je zaoblení kapánek větší, alespoň si myslím. Kdysi jsem počítával se zaoblením, ale v metrech, kvůli šíření vln z kopce na kopec.
Nevím, kde jsi to počítal, na rovníku, nebu nás. Tady je zaoblení kapánek větší, alespoň si myslím. Kdysi jsem počítával se zaoblením, ale v metrech, kvůli šíření vln z kopce na kopec.
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Mylis se , prsty by ti nestacilyJosef píše:Brusky na broušení kusů delších jak 8 metrů jde v Evropě spořítat na prstech a vsadil bych se, že to při rovnání nikdo neaplikoval. Horizontálně se to měří při rovnání krokováním váhou a vertikálně drátem. Pak někdy ve finále laserem.

Ja mel na mysli brusky na kulato.
tu se muzes doptat na detaily pokud ti je prozradi.
http://www.kavalir.cz/levellig_device/l ... device.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
RADEK
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
To je úplně jedno, protože je to skvělý nápadledvinap píše:Pokud to pocitam spravne, tak zakriveni zeme je setina na 20m a tisicina na 7m .. to vazne hraje roli?

Aleš Procháska
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Pokud chces mit neco vyrobeno v setinach , tak stroj musi byt serizen v tisicinach, co je na tom nelogickeho ?
Anebo jsem narazil na problem HOBBY fora ? Kde kladivko vhodne vahy resi problem temer z 99 procentni uspesnosti.
Proc bychom nemohli probrat i skutecnou poctivou strojarnu ? Dotaz na ustaveni vubec neni off, dobre vis ze pokud si koupis
saublina soustruh ktery opravdu chodi v tisicinach a spatne jej ustavis tak ne ze budes delat zmetky , ale rovnou ten stroj tim skrizenim znicis.
Treba takove dratovky dosahuji zcela bezne presnosti v tisicinach , ovsem musi mit kvalitni klimu pro vodu.
Pri te same teplote se pak kus musi merit
a to uz je trosku problem o tom se da diskutovat.
Ale urcite se tu nejde nekdo z OT a vysvetli nam jake to je cely den sedet v bunce kde je presne 20st/c
R
Anebo jsem narazil na problem HOBBY fora ? Kde kladivko vhodne vahy resi problem temer z 99 procentni uspesnosti.
Proc bychom nemohli probrat i skutecnou poctivou strojarnu ? Dotaz na ustaveni vubec neni off, dobre vis ze pokud si koupis
saublina soustruh ktery opravdu chodi v tisicinach a spatne jej ustavis tak ne ze budes delat zmetky , ale rovnou ten stroj tim skrizenim znicis.
Treba takove dratovky dosahuji zcela bezne presnosti v tisicinach , ovsem musi mit kvalitni klimu pro vodu.
Pri te same teplote se pak kus musi merit

Ale urcite se tu nejde nekdo z OT a vysvetli nam jake to je cely den sedet v bunce kde je presne 20st/c
R
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Radku, neblbni lidem hlavu. Bruska na kulato nemusí brát v úvahu zaoblení tím tuplem. To máš stejné, jako u soustruhu, pokud ti nadjede, nebo podjede nůž střed obrobku v setinách, nepoznáš to rapidně na průměru. Pokud neděláš hodinářské hřídelky - bavíme se o přesné strojařině na strojích větších, než je obvyklé, ne mikro, jo?
Na vyrovnávání a měření používám běžně Wylera s přesností 0,001 mm/m - http://www.wylerag.com/pages_eng/e4_31.html" onclick="window.open(this.href);return false; ,
na měření přímosti laser - http://www.renishaw.com/en/ml10-measure ... stem--6804" onclick="window.open(this.href);return false;
a věř, že vetší problémy, než nějaké zaoblení dělá teplota chladící emulze, byť o půl až 1°C jiná než obrobek, když někdo otevře vrata v zimě na vjezd auta a pod - samo, že žádná klima na hale není. Při párování loží, širokých dva metry už 1°C rozdílu obou kusů dělá roztažnost více jak dvě stovky, tak ti přijde nějaké zaoblení země při délkách kusů 8 až 10 metrů naproso srandovní záležitost. Nečti prospekty a pobav se o tom s lidmi z praxe (ale realisty) a dovíš se, co dělá problémy větší, než zaoblení naší matičky Země. Stroje, po kterých se požaduje vysoká přesnost je nutné pavidělně seřídit na geometrii, a máš pravdu, že ta musí být minimálně o půl řádu lepší, než požadovaná přesnost výroby. Dnes už zákazníci požadují centra, které umí lépe, než 5 mikronů na metr. A to už je mazec to seštelovat. Pak to honí nak nadmutou kozu zbytečnýma přejezdama Fmax, vedení se zahřívá a někde se to vybulí a přesnost klesá zákonitě.
No dost, už jsem toho napsal až, až. Stejně to málokdo dočetl až sem....
Na vyrovnávání a měření používám běžně Wylera s přesností 0,001 mm/m - http://www.wylerag.com/pages_eng/e4_31.html" onclick="window.open(this.href);return false; ,
na měření přímosti laser - http://www.renishaw.com/en/ml10-measure ... stem--6804" onclick="window.open(this.href);return false;
a věř, že vetší problémy, než nějaké zaoblení dělá teplota chladící emulze, byť o půl až 1°C jiná než obrobek, když někdo otevře vrata v zimě na vjezd auta a pod - samo, že žádná klima na hale není. Při párování loží, širokých dva metry už 1°C rozdílu obou kusů dělá roztažnost více jak dvě stovky, tak ti přijde nějaké zaoblení země při délkách kusů 8 až 10 metrů naproso srandovní záležitost. Nečti prospekty a pobav se o tom s lidmi z praxe (ale realisty) a dovíš se, co dělá problémy větší, než zaoblení naší matičky Země. Stroje, po kterých se požaduje vysoká přesnost je nutné pavidělně seřídit na geometrii, a máš pravdu, že ta musí být minimálně o půl řádu lepší, než požadovaná přesnost výroby. Dnes už zákazníci požadují centra, které umí lépe, než 5 mikronů na metr. A to už je mazec to seštelovat. Pak to honí nak nadmutou kozu zbytečnýma přejezdama Fmax, vedení se zahřívá a někde se to vybulí a přesnost klesá zákonitě.
No dost, už jsem toho napsal až, až. Stejně to málokdo dočetl až sem....
- Kilovolt
- Sponzor fora
Dočetl dočetl
a zajímá mě, jak to bude pokračovat tadle debata
Páč si nějak nedovedu představit, jak honěj tisíciny na třeba osmimetrový brusce
Ovšem jak řekl prochaska demonstrace může bejt sranda 

Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
Pokud je ta bruska CNC, tak umí dělat třeba oblouky, takže si to změříš, víš kde máš více na braní, navolíš příslušný oblouk a jedeš. Tím se dá vykompenzovat chyba přímosti stroje prohnutí kusu vlivem tepla, nebo na některých dílech je přímo požadovaná křivka, ne přímka. Tož tak...
Teď vidím dotaz na drát. Kde se dá sehnat přesně kalibrovaný nevím, ale stačí použít odporový, na většinu případů postačí. Super přesnost stejně nedáš, protože musíš mít taky optiku, která by to zvládala. Možná by to šlo i nějakou kamerkou s optikou (mikroskop) a noťasem. Už dlouho to chci zkusit, ale nějak odkládám koupi té kamerky. Nevím, zda to nebude zmařená investice.
Teď vidím dotaz na drát. Kde se dá sehnat přesně kalibrovaný nevím, ale stačí použít odporový, na většinu případů postačí. Super přesnost stejně nedáš, protože musíš mít taky optiku, která by to zvládala. Možná by to šlo i nějakou kamerkou s optikou (mikroskop) a noťasem. Už dlouho to chci zkusit, ale nějak odkládám koupi té kamerky. Nevím, zda to nebude zmařená investice.
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Zajimave tema , skoda ze je to jen dialog.
PS: Prospekty nectu (posledni dobou mne velmi unavily ty cinske) , posloucham zkusene lidi pred kteryma mam respekt a jsem prirozene vice nez zvidavy. Taky si dovolim tvrdit ze uz jsem pomerne dost videl a zkusil.
R
PS: Prospekty nectu (posledni dobou mne velmi unavily ty cinske) , posloucham zkusene lidi pred kteryma mam respekt a jsem prirozene vice nez zvidavy. Taky si dovolim tvrdit ze uz jsem pomerne dost videl a zkusil.
R
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Nešlo by místo optiky použít elek.obvod ze žárovkou.Moje teorie:drát připevnit na koncích k loži přes zkalibrované izolanty a pak jedním kouskem vodivého materiálu,který bude menší třeba o 0,005mm a druhým stejné tlouštky,šoupat po loži.Žárovka pak prozradí kde je to vypouklí a kde propadlí.
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Chtelo by to sehnat normy ČSN 25 1900 az 1901 chtelo by to nekoho kdo ma pristup do knihovny na nejakem VUT tam jsou vyzivne zdroje informaci. Sice starsiho data ale porat zajimave a poplatne.
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce