Kluzná ložiska na lineární vedení?

Michal V

21. 1. 2008, 6:25

Mám v úmyslu použít lineární vedení z A3 tiskáren EPSON. Kvalita tyčí je pro můj účel perfektní, ale mám pochybnosti o ?bronzových pouzdrech které po nich běhaly. Nemáte někdo zkušenosti s chováním těchto pouzder pod zátěží? Jde mi o velikost tření popřípadě je lepší dvě menší pouzdra nebo jedno dlouhé? Čím mazat? atd. Použití - malá frézka na dřevo a AL, pohon pomocí 0,4N/m krokové motory přes trapézové šrouby, požadovaná přesnost alespoň 0,2mm. (Já vím že pro vás je ta přesnost k poblinkání,ale má to být jenom zkouška před pořádnou prací do které už jsem ochoten něco investovat)

Lineární kuličková ložiska jsou pro můj první pokus příliš drahá, je to tzv. co dům a šroťák dal. :wink:
Junior848
Kontaktovat uživatele:

22. 1. 2008, 6:14

Pouzivam tyce s tlaciarne A3 a tie puzdra tam boli dost manic, mali strasnu volu a neboli take mohutne aby sa o to dalo cosi poriadne uchytit. ked som na tom frezoval tak to behalo lebo puzdra boli iba na jednej tyci o druhu sa to len tak nevierihodne opieralo.Tak som tam dal namiesto toho teflon navrtany na sustruhu, ten som osadil do ocelovej trubky a som uplne spokojny netreba to vobec mastit-nedrzi sa na tom prach a jazdi to skvele
Michal V

22. 1. 2008, 7:17

Moc díky za rady a ješte se zeptám co se dá s takovým CNC z tiskáren frézovat? Zvládne to i hliník? Byl bych strašne vděčný za foto tvého stroje pro inspiraci. :P
PetrNC
Sponzor fora

22. 1. 2008, 8:56

Hliník ne, na jsou ty tyčky málo tuhé. Na hliník už musí být tyče podepřené - sám jsem se "spálil".
CZ_Pascal

23. 1. 2008, 6:06

To mi netvrdte ze kdyz tam dam 6cm tlustou ocelovou kalenou tyc dlouhou pul metru ze ji jeste musim podepirat. Vse zavisi na pouzite konstrukci. Samozrejme takovy ty tycky z tiskaren na nejaky frezovani nejsou.
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 1. 2008, 7:42

60mm tyč tak to už jsi opravdu jinde tady asi píšou tak o 12mm ne :?:
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 1. 2008, 8:16

CZ_Pascal píše:To mi netvrdte ze kdyz tam dam 6cm tlustou ocelovou kalenou tyc dlouhou pul metru ze ji jeste musim podepirat. Vse zavisi na pouzite konstrukci. Samozrejme takovy ty tycky z tiskaren na nejaky frezovani nejsou.
Nemusis, pri zatizeni 60 N se ta tyc prohne pouze o 0.7 mikronu, to se da v tomto pripade zanedbat. Ale na tisicinovych "hodinkach" to videt bude.

BTW, je fuk jestli je kalena nebo ne. Kalena tyc i nejlevnejsi mekke zelezo se v tomto rozsahu prohnou stejne.
Aleš Procháska
CZ_Pascal

23. 1. 2008, 8:45

No je sice pravda ze se prohne o 0.7 mikronu (nepocital jsem to, ale verim ze to mate spravne) ale chcete mi rict ze podeprena tyc se neprohne?? A zadruhe tohle prohnuti je absolutne zanedbatelne oproti tomu jak zapruzi ostatni soucastky.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 1. 2008, 8:50

CZ_Pascal píše:No je sice pravda ze se prohne o 0.7 mikronu (nepocital jsem to, ale verim ze to mate spravne) ale chcete mi rict ze podeprena tyc se neprohne?? A zadruhe tohle prohnuti je absolutne zanedbatelne oproti tomu jak zapruzi ostatni soucastky.
Presne tak, vsechno se prohne :-) A kdyz to bude podeprene tak ani nepujde vypocitat jak a kam :-)))
Aleš Procháska
Josef
Sponzor fora

23. 1. 2008, 8:57

A teď babo raď, je lepší to mít podepřené a s minimálním průhybem, který nejde spočítat, nebo nepodepřené, drnčící, ale spočítané, kolik se to prohne?
Bob
Kontaktovat uživatele:

23. 1. 2008, 9:13

Chlapi brzděte,za chvilku budete počítat o kolik se vám prohne podpora tyče a budete dělit- násobit- přičítat a odčítat a možná vám unikne, že je to celé uchycené v dřevotřísce jak to má Aeroomni -tohle je ale myšleno jako žert tak to tak berte. Bob.
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

23. 1. 2008, 9:31

cely portal frezky (Y a Z) mi jezdi na dvou 30mm tycich po kterych behaji cca 150mm linearni kulickova pouzdra - ty tyce jsou cca 700mm dlouhe a vetknute do 20mm duralovych bocnic

netvrdim, ze to nepruzi, ale pocitalo se s tim a vedelo se to - nicmene dural na tom beru naprosto bez problemu - ostatne je na tom povesene 3f HF profi vreteno s 1kW ;-)

ostatne zde je par fotek http://www.cncnet.info/gallery.php?modu ... lerie_id=5

kdyz byla jeste frezka v hodne rozestavenem stavu
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
Bob
Kontaktovat uživatele:

23. 1. 2008, 9:51

Radku je to velmi pěkná práce i konstrukce, ale trochu mi nedochází proč máte, jestli jsem se dobře díval, metrické šrouby na X a Y . Bob.
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

23. 1. 2008, 11:03

no kdybych mel kulickove srouby tak bych je tam dal - protoze jsem je nemel tak jsem je tam nedal :shock:

nejsou to ale normalni srouby - jsou to dvouchode srouby z velkeho plotru a k nim kalene matky - chodi sice ztuha proti kulickovym, ale i tak bez problemu jezdim 2.5m/min coz mi na te male masince staci az kam a vule je bezproblemova
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
Michal V

24. 1. 2008, 11:24

Tak pro upřesnění, ty moje tyče mají průměr 15mm a délka tyčí je 490mm.

Zatím řeším problém s free Machem 3, je normální že se během proklikávání a seznamování s ním kousne a řešením je pouze tvrdý reset PC. Možná mu vadí že na LPT není nic připojeno? Mám v úmylsu připojit na zkoušku asi 20 let starý plotr na kterém jsem kdysi dělal plošňáky přes ZX Spektrum, a tem má na ose zet jenom dvě polohy-jak mám Machu říct že osa Z bude poze On nebo Off?
Odpovědět

Zpět na „lineárni vedení“