Užitný vzor

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Odpovědět
lubos
Sponzor fora

17. 4. 2012, 9:06

Máte někdo zkušenost s užitným vzorem, stala se mi taková nepříjemnost kdy jsem pro klienta vyvíjel aplikaci odladoval dodal dost svého know how a klient nakonec řekl že bude brát jinde a úplně nakonec na základě našeho vývoje a některých nutných konstrukčních uzlů vytvořil vlastní produkt. Nevím jestli má smysl to řešit a být smířený s tím že češi jsou svině nebo mu to mám zkusit znepříjemnit...
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Engineer
Kontaktovat uživatele:

17. 4. 2012, 10:58

Pokud jsi to neochránil před "publikováním" tak máš možná smůlu....
Mohl by jsi zkusit podat žalobu, že Ti zcizil dokumentaci, resp. pokud bys prokázal, že použil k finální výrobě Tebou vytvořené řešení, které Ti nezaplatil.
Ale upřímně spíš počítej s tím, že jsi potkal svini a na svini je třeba uvařit vodu, soudy v týhle zemi asi moc nepomohou...
Ještě by možná bylo jedno "patentové" řešení, když tak mi zavolej.... Svýho času jsem byl v patentech a kličkách kolem nich celkem slušně vyškolenej. :wink:
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 4. 2012, 7:47

Zkusil bych to dodatečně přihlásit jako užitný vzor - pokud ovšem ten subjekt už podobnou přihlášku nepodal. Pokud ano, tak máš smůlu. Doporučuji se v tomto obrátit na patentového zástupce - pokud nekápneš na nějakého zlatokopa tak ti v tomto hodně pomůže za rozumný peníz.

V tomto případě v podstatě hraje velkou úlohu to, kdo první přišel s užitným vzorem - pokud to budeš ty (třeba i o jediný den) - tak máš vyhráno. I ikdyby si to ten dotyčný nechal chránit později, tak máš velkou šanci mu v tom pomocí soudu zabránit - a případně i zinkasovat veškerý zisk, který měl z prodeje toho řešení. Ale pozor - tady je velmi důležité co chráníš a jak máš ošetřeny různé varianty té myšlenky tak, aby dotyčný nemohl přijít s řešením, na které tato ochrana nebude platit.

Než se ti objeví zápis užitného vzoru v patentové databázi, tak to trvá od 5 do 12 měsíců - ovšem klíčový je v tom případě datum, kdy bylo řešení přihlášeno. Proto ti doporučuji patentového zástupce, ti totiž mohou do neveřejných částí databáze a zjistí ti, zda už není nějaké řízení vedeno.
sts

18. 4. 2012, 4:32

Pokud se jednalo o software tak se na to vztahuje ochrana autorských práv. Mělo by to být i na návrh SW.
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“