Metrická matice - docílení kolmosti

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Thomeeque

19. 4. 2012, 10:48

Ahoj,

jak už jsem zmínil třeba tady, pro pohon Z-ka na mém první pokusu jsem použil metrickou tyč M8 - ostatní osy již budu řešit trapézem, Z-ko třeba časem taky, ale abych se někam pohnul a neladil furt jednu osu do zblbnutí, nechám to aspoň pro začátek tak. Ono mi to po výměně za nerezovou verzi ani nepřijde až tak strašný, mám s tím v podstatě jen jeden trapný problém a to ten, že ve chvíli, kdy to pořádně utáhnu do ložiska (z každé strany jedna matka), tyč se vlivem křivých matek prohne a lehce vyosí (resp. myslím, že je to kvůli tomu, nic jiného mě nenapadá). Se standardními matkami by to bylo úplně šílený, pak jsem narazil na matky s límcem (? tak nějak), které jsou na tom mnohem mnohem lépe, ale stále to není stopro (jede to, naolejovaný i docela rychle, ale hrká to).

Napadá vás, jak u matek srovnat boky tak, aby byly opravdu kolmé k závitové tyči? Mohu poprosit souseda se soustruhem, ale jeho žádná finta narychlo nenapadla. Mohu mu dodat různé typy matek (klasická, s límcem, dlouhá spojovací) a vzorek použité závitové tyče. Nebo bude jednodušší takovou matku vysoustružit novou?

Nebo seženu nějaké precizní matky? Vždyť i trapézové šrouby se vlastně do ložisek upínají metrickými matkami..?

Dík, T.
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 19. 4. 2012, 11:38, celkem upraveno 1 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
packa

19. 4. 2012, 11:34

jedině asi na vyrovnanou závittovku utáhnout dvě matky proti sobě a pak je líznout ze staran které ti zůstanou volné , pak je našroubovat opačně tedy soustruženými plochami k sobě a zopakovat , ale stejně to nebude nikdy ono , já to kdysi na něčem podobném řešil že jsem to stáhnul přez podložky z gumy , stejně to moc nic tuhost nemá ta závitovka tak bych se té gumy nebál , nebo si byrobit matice třeba ze silonu , u nich máš jistotu že jsou samojistné a navíc ti nehrkají na závitu což je problém těch klasickejch matic , které si pokaždé sednou trochu jinak :D
Thomeeque

19. 4. 2012, 12:54

S tou gumou mě to taky napadlo, ale asi bych mezi ložisko a gumu musel dát ještě kovovou podložku, obávám se, že jinak by ta guma utažením u ložiska "přetekla" přes ten dost mělkej rantlík a brzdila by ho (ložisko). A tady narážim na další problém a to na to, že z vnitřní strany tam nemám nekonečno místa, pro matku je tam (střelim teď od boku) takovejch 7-8mm.

Silonová matka, hmm, to můžu taky vyzkoušet!

Díky, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Gfx23

19. 4. 2012, 1:26

Řešení je úplně jednoduchý, vemeš kulatinu, lízneš čelo, předvrtáš, vyvrtáš, uděláš kudlou závit tak těsnej jak potřebuješ a máš ho kolmý, nebo mi něco uniklo?
Thomeeque

19. 4. 2012, 1:47

Gfx23 píše:Řešení je úplně jednoduchý, vemeš kulatinu, lízneš čelo, předvrtáš, vyvrtáš, uděláš kudlou závit tak těsnej jak potřebuješ a máš ho kolmý, nebo mi něco uniklo?
No snad ne, no :) Mě jen zajímalo, jestli třeba není možno nějakou jednoduchou fintou líznout již existující matku nebo jí třeba někde rovnou pořídit - já soustruh nemám, musím s tim otravovat toho souseda, tak abych ho neotravoval zbytečně moc (on sice chvílemi pro to moje snažení projeví pochopení a sem tam i zájem, ale přecijen má svůj byznys, rodinu a tim pádem spoustu dalších starostí.. a navíc ho čekaj trapézáky a propojky :D).
Kvako1
Sponzor fora

19. 4. 2012, 4:01

jenom se chci zeptat tys použil nerezovou zavitovou tyč? už ti to běhalo? mame v práci dost špatné skušenosti z nerezem. strašně se to kouše. jak se jednou kousne matka na nerez tyči tak už to pak nepovolíš . spíš ji ukroutíš, tu tyč. skoušeli jseme mazat kde čím. stejně se to kousalo.
vruboun

20. 4. 2012, 7:58

co zkusit udělat na čele matky radius ( kouli ) a v podložce misku?
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 4. 2012, 8:24

A není lepší si tu matku vyrobit než takhle složitě napravovat koupenou? Na jedno upnutí udělat čelo, vysoustružit závit a musí to běhat ve stovce :-)
Aleš Procháska
Thomeeque

20. 4. 2012, 9:59

Kvako1 píše:jenom se chci zeptat tys použil nerezovou zavitovou tyč? už ti to běhalo? mame v práci dost špatné skušenosti z nerezem. strašně se to kouše. jak se jednou kousne matka na nerez tyči tak už to pak nepovolíš . spíš ji ukroutíš, tu tyč. skoušeli jseme mazat kde čím. stejně se to kousalo.
Hmm, už mi to běhalo (zatim jen chvíli, on člověk s jednou funkční osou zase tolik parády nenadělá :)) a to docela hezky, jako matka je tam dlouhá spojovací pozinkovaná, předepnutí pouze vlastní vahou pojezdu s vřeténkem. Je fakt, že po naolejovaní výrazně líp, mám se možná ještě na co těšit :)
vruboun píše:co zkusit udělat na čele matky radius ( kouli ) a v podložce misku?
Zní to dost komplikovaně, ale touto fintou by se vykompenzovalo i případné mírné zvlnění tyče (které jinak po utažení také může způsobit to, co řeším u těch matek), že? Jak jsem už asi psal, ta nerezová narozdíl od původní pozinkované zvlněná od oka není, ale 100% rovné to asi taky nebude.
prochaska píše:A není lepší si tu matku vyrobit než takhle složitě napravovat koupenou? Na jedno upnutí udělat čelo, vysoustružit závit a musí to běhat ve stovce :-)
Zkusím se toho souseda zeptat, jestli by to nezkusil.

Btw. "běhat ve stovce" - ach, tadle strojařská hantýrka, neni někde nějaký online výkladový slovník? :)

Dík (všem), T.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

20. 4. 2012, 10:08

stovka = setina milimetru
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Thomeeque

20. 4. 2012, 10:52

robokop píše:stovka = setina milimetru
A běhat v ní, že to bude házet ±0,01mm (nebo ±0,005mm?)? Jo, tak to by mi myslim stačilo (libovolná varianta) :) Dík, T.
mito

20. 4. 2012, 11:36

Thomeeque píše: ...Zkusím se toho souseda zeptat, jestli by to nezkusil....
...snažíš sa ušetriť za každú cenu keďže susedov čas je zadarmo ? nejako nechápem zmysel tohoto... (neber to ako urážku)
testone
Sponzor fora

20. 4. 2012, 11:51

Thomeeque píše:
robokop píše:stovka = setina milimetru
A běhat v ní, že to bude házet ±0,01mm (nebo ±0,005mm?)? Jo, tak to by mi myslim stačilo (libovolná varianta) :) Dík, T.
v tomto případě bych tu hantýrku pochopil tak že pokud to někdo udělá na soustruhu a není úplně ....., bude ta matice o dva řády přesnější než ta běžná lisovaná.
Jestli chceš rozlišovat mezi 0,01 a 0,005 musíš mít tomu odpovídající měřidla, metody a znalosti, např. musíš definovat co proti čemu atd....
Uvažovat o házivosti 0,005 mm v uložení kde je lisovaná matice na válcovaném šroubu s vůlí dvě nebo tři desetiny.......
Kup si místo té běžné nízké matice tu cca 20 mm vysokou co se běžně prodává na spojování závitových tyčí, ta bude vzdledem k délce šmajdat míň.
Možná vybrat někde ze šuplíku ze soc. zásob, ta proti té dnešní číně taky bude lepší.
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Thomeeque

20. 4. 2012, 1:54

mito píše: ...snažíš sa ušetriť za každú cenu keďže susedov čas je zadarmo ? nejako nechápem zmysel tohoto... (neber to ako urážku)
Taky ti moc nerozumim, sousedův čas zadarmo rozhodně nemám, jak jsi na to přišel?
testone píše: v tomto případě bych tu hantýrku pochopil tak že pokud to někdo udělá na soustruhu a není úplně ....., bude ta matice o dva řády přesnější než ta běžná lisovaná.
čili zde "bude to přesný až až", ok, rozumim :)
testone píše: Jestli chceš rozlišovat mezi 0,01 a 0,005 musíš mít tomu odpovídající měřidla, metody a znalosti, např. musíš definovat co proti čemu atd....
Jasně (já to myslel tak jako obecně, když se to takto řekne, jestli se tim myslí že ta setina bude max-min dané hodnoty (čili např. těch ±0,005mm) nebo odchylka od střední hodnoty (čili těch ±0,01mm), ale teda jak píšeš, asi by to jen takhle bylo příliš vágní :))
testone píše: Uvažovat o házivosti 0,005 mm v uložení kde je lisovaná matice na válcovaném šroubu s vůlí dvě nebo tři desetiny.......
Náhodou trochu divný mi to taky bylo ;)
testone píše:Kup si místo té běžné nízké matice tu cca 20 mm vysokou co se běžně prodává na spojování závitových tyčí, ta bude vzdledem k délce šmajdat míň.
To bohužel nemůžu, jak jsem psal, tolik místa tam nemám, 7mm max.
testone píše:Možná vybrat někde ze šuplíku ze soc. zásob, ta proti té dnešní číně taky bude lepší.
Aha, no to zkusit můžu, dík!
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

20. 4. 2012, 2:00

No skoro bych rekl ze ted uz jsi prisel na to ze takhle se to delat nema a sam jsi si i odpovedel proc tomu tak je
Tak se zkus zamyslet nad kompletni zmenou posuvu te osy
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“