Metrická matice - docílení kolmosti
Ahoj,
jak už jsem zmínil třeba tady, pro pohon Z-ka na mém první pokusu jsem použil metrickou tyč M8 - ostatní osy již budu řešit trapézem, Z-ko třeba časem taky, ale abych se někam pohnul a neladil furt jednu osu do zblbnutí, nechám to aspoň pro začátek tak. Ono mi to po výměně za nerezovou verzi ani nepřijde až tak strašný, mám s tím v podstatě jen jeden trapný problém a to ten, že ve chvíli, kdy to pořádně utáhnu do ložiska (z každé strany jedna matka), tyč se vlivem křivých matek prohne a lehce vyosí (resp. myslím, že je to kvůli tomu, nic jiného mě nenapadá). Se standardními matkami by to bylo úplně šílený, pak jsem narazil na matky s límcem (? tak nějak), které jsou na tom mnohem mnohem lépe, ale stále to není stopro (jede to, naolejovaný i docela rychle, ale hrká to).
Napadá vás, jak u matek srovnat boky tak, aby byly opravdu kolmé k závitové tyči? Mohu poprosit souseda se soustruhem, ale jeho žádná finta narychlo nenapadla. Mohu mu dodat různé typy matek (klasická, s límcem, dlouhá spojovací) a vzorek použité závitové tyče. Nebo bude jednodušší takovou matku vysoustružit novou?
Nebo seženu nějaké precizní matky? Vždyť i trapézové šrouby se vlastně do ložisek upínají metrickými matkami..?
Dík, T.
jak už jsem zmínil třeba tady, pro pohon Z-ka na mém první pokusu jsem použil metrickou tyč M8 - ostatní osy již budu řešit trapézem, Z-ko třeba časem taky, ale abych se někam pohnul a neladil furt jednu osu do zblbnutí, nechám to aspoň pro začátek tak. Ono mi to po výměně za nerezovou verzi ani nepřijde až tak strašný, mám s tím v podstatě jen jeden trapný problém a to ten, že ve chvíli, kdy to pořádně utáhnu do ložiska (z každé strany jedna matka), tyč se vlivem křivých matek prohne a lehce vyosí (resp. myslím, že je to kvůli tomu, nic jiného mě nenapadá). Se standardními matkami by to bylo úplně šílený, pak jsem narazil na matky s límcem (? tak nějak), které jsou na tom mnohem mnohem lépe, ale stále to není stopro (jede to, naolejovaný i docela rychle, ale hrká to).
Napadá vás, jak u matek srovnat boky tak, aby byly opravdu kolmé k závitové tyči? Mohu poprosit souseda se soustruhem, ale jeho žádná finta narychlo nenapadla. Mohu mu dodat různé typy matek (klasická, s límcem, dlouhá spojovací) a vzorek použité závitové tyče. Nebo bude jednodušší takovou matku vysoustružit novou?
Nebo seženu nějaké precizní matky? Vždyť i trapézové šrouby se vlastně do ložisek upínají metrickými matkami..?
Dík, T.
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 19. 4. 2012, 11:38, celkem upraveno 1 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
jedině asi na vyrovnanou závittovku utáhnout dvě matky proti sobě a pak je líznout ze staran které ti zůstanou volné , pak je našroubovat opačně tedy soustruženými plochami k sobě a zopakovat , ale stejně to nebude nikdy ono , já to kdysi na něčem podobném řešil že jsem to stáhnul přez podložky z gumy , stejně to moc nic tuhost nemá ta závitovka tak bych se té gumy nebál , nebo si byrobit matice třeba ze silonu , u nich máš jistotu že jsou samojistné a navíc ti nehrkají na závitu což je problém těch klasickejch matic , které si pokaždé sednou trochu jinak 

S tou gumou mě to taky napadlo, ale asi bych mezi ložisko a gumu musel dát ještě kovovou podložku, obávám se, že jinak by ta guma utažením u ložiska "přetekla" přes ten dost mělkej rantlík a brzdila by ho (ložisko). A tady narážim na další problém a to na to, že z vnitřní strany tam nemám nekonečno místa, pro matku je tam (střelim teď od boku) takovejch 7-8mm.
Silonová matka, hmm, to můžu taky vyzkoušet!
Díky, T.
Silonová matka, hmm, to můžu taky vyzkoušet!
Díky, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
No snad ne, noGfx23 píše:Řešení je úplně jednoduchý, vemeš kulatinu, lízneš čelo, předvrtáš, vyvrtáš, uděláš kudlou závit tak těsnej jak potřebuješ a máš ho kolmý, nebo mi něco uniklo?

jenom se chci zeptat tys použil nerezovou zavitovou tyč? už ti to běhalo? mame v práci dost špatné skušenosti z nerezem. strašně se to kouše. jak se jednou kousne matka na nerez tyči tak už to pak nepovolíš . spíš ji ukroutíš, tu tyč. skoušeli jseme mazat kde čím. stejně se to kousalo.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
A není lepší si tu matku vyrobit než takhle složitě napravovat koupenou? Na jedno upnutí udělat čelo, vysoustružit závit a musí to běhat ve stovce 

Aleš Procháska
Hmm, už mi to běhalo (zatim jen chvíli, on člověk s jednou funkční osou zase tolik parády nenaděláKvako1 píše:jenom se chci zeptat tys použil nerezovou zavitovou tyč? už ti to běhalo? mame v práci dost špatné skušenosti z nerezem. strašně se to kouše. jak se jednou kousne matka na nerez tyči tak už to pak nepovolíš . spíš ji ukroutíš, tu tyč. skoušeli jseme mazat kde čím. stejně se to kousalo.

Zní to dost komplikovaně, ale touto fintou by se vykompenzovalo i případné mírné zvlnění tyče (které jinak po utažení také může způsobit to, co řeším u těch matek), že? Jak jsem už asi psal, ta nerezová narozdíl od původní pozinkované zvlněná od oka není, ale 100% rovné to asi taky nebude.vruboun píše:co zkusit udělat na čele matky radius ( kouli ) a v podložce misku?
Zkusím se toho souseda zeptat, jestli by to nezkusil.prochaska píše:A není lepší si tu matku vyrobit než takhle složitě napravovat koupenou? Na jedno upnutí udělat čelo, vysoustružit závit a musí to běhat ve stovce
Btw. "běhat ve stovce" - ach, tadle strojařská hantýrka, neni někde nějaký online výkladový slovník?

Dík (všem), T.
A běhat v ní, že to bude házet ±0,01mm (nebo ±0,005mm?)? Jo, tak to by mi myslim stačilo (libovolná varianta)robokop píše:stovka = setina milimetru

v tomto případě bych tu hantýrku pochopil tak že pokud to někdo udělá na soustruhu a není úplně ....., bude ta matice o dva řády přesnější než ta běžná lisovaná.Thomeeque píše:A běhat v ní, že to bude házet ±0,01mm (nebo ±0,005mm?)? Jo, tak to by mi myslim stačilo (libovolná varianta)robokop píše:stovka = setina milimetruDík, T.
Jestli chceš rozlišovat mezi 0,01 a 0,005 musíš mít tomu odpovídající měřidla, metody a znalosti, např. musíš definovat co proti čemu atd....
Uvažovat o házivosti 0,005 mm v uložení kde je lisovaná matice na válcovaném šroubu s vůlí dvě nebo tři desetiny.......
Kup si místo té běžné nízké matice tu cca 20 mm vysokou co se běžně prodává na spojování závitových tyčí, ta bude vzdledem k délce šmajdat míň.
Možná vybrat někde ze šuplíku ze soc. zásob, ta proti té dnešní číně taky bude lepší.
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Taky ti moc nerozumim, sousedův čas zadarmo rozhodně nemám, jak jsi na to přišel?mito píše: ...snažíš sa ušetriť za každú cenu keďže susedov čas je zadarmo ? nejako nechápem zmysel tohoto... (neber to ako urážku)
čili zde "bude to přesný až až", ok, rozumimtestone píše: v tomto případě bych tu hantýrku pochopil tak že pokud to někdo udělá na soustruhu a není úplně ....., bude ta matice o dva řády přesnější než ta běžná lisovaná.

Jasně (já to myslel tak jako obecně, když se to takto řekne, jestli se tim myslí že ta setina bude max-min dané hodnoty (čili např. těch ±0,005mm) nebo odchylka od střední hodnoty (čili těch ±0,01mm), ale teda jak píšeš, asi by to jen takhle bylo příliš vágnítestone píše: Jestli chceš rozlišovat mezi 0,01 a 0,005 musíš mít tomu odpovídající měřidla, metody a znalosti, např. musíš definovat co proti čemu atd....

Náhodou trochu divný mi to taky bylotestone píše: Uvažovat o házivosti 0,005 mm v uložení kde je lisovaná matice na válcovaném šroubu s vůlí dvě nebo tři desetiny.......

To bohužel nemůžu, jak jsem psal, tolik místa tam nemám, 7mm max.testone píše:Kup si místo té běžné nízké matice tu cca 20 mm vysokou co se běžně prodává na spojování závitových tyčí, ta bude vzdledem k délce šmajdat míň.
Aha, no to zkusit můžu, dík!testone píše:Možná vybrat někde ze šuplíku ze soc. zásob, ta proti té dnešní číně taky bude lepší.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
No skoro bych rekl ze ted uz jsi prisel na to ze takhle se to delat nema a sam jsi si i odpovedel proc tomu tak je
Tak se zkus zamyslet nad kompletni zmenou posuvu te osy
Tak se zkus zamyslet nad kompletni zmenou posuvu te osy
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)