Utahovací kroužek - náročnost výroby

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Odpovědět
Thomeeque

27. 4. 2012, 10:38

Ahoj,

řeším jakýsi problém a jedno z možných řešení by bylo použití takovéhoto kroužku:

Obrázek

Kroužek by se nasadil na 8mm kulatinu a utáhl 4mi M4 červíky. Prvni dotaz by asi byl, jestli se něco takového normálně nevyrábí a neprodává, ale to počítám, že ne. Druhý dotaz by možná mohl být, jestli má toto nějaký odbornější název, utahovací kroužek je moje nouzovka :) No a asi nejzásadnější dotaz je, jak je něco takového náročné vyrobit pro šikovného soustružníka (počítám, že největší zrada jsou asi ty díry pro budoucí M4 závity, kolmé na osu, jinak by to měla být asi úplná brnkačka).. Je to něco, co tu bězně lidé dělají v kategorii "za čokoládu"? Jde o to, že pokud by to bylo náročné (a tedy drahé), zamyslím se nad jiným řešením.

Vrty nemusí být vedeny úplně stoprocentně přesně (dejme tomu 士0.1mm, řekl bych tak jako na přesnost stojanové vrtačky ve zkušených rukách) a vnější tvar nemusí být úplně kruhový, nějaký hranol se sraženými rohy by byl asi taky v pohodě, mělo by to být symetrické a prostrčitelné kulatou 18mm dírou. Co se materiálu týče, tak asi třeba obyč ocel by měla stačit.

Díky, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

27. 4. 2012, 12:18

Já to znám pod jménem stavěcí kroužek. 4 díry jsou IMHO zbytečné, stačí dvě navzájem kolmé.
Ale omlouvám se, nevyrobím, mám toho teď strašně moc. Pokud to stačí z toho hranolu tak by to nemělo být nijak náročné.
Aleš Procháska
Thomeeque

27. 4. 2012, 12:33

prochaska píše:Já to znám pod jménem stavěcí kroužek
Aha, no vida, to se dá už i googlit, díky moc :)
prochaska píše:4 díry jsou IMHO zbytečné, stačí dvě navzájem kolmé.
V podstatě budu také používat jen dvě navzájem kolmé, ale pro dvě kulatiny najednou - ta 8mm v sobě bude mít natěsno vsunutou 5mm, jeden kolmý pár děr upne vnější kulatinu, druhý pár skrz ni provrtám (a prozávituji) a budu jím utahovat kulatinu vntřní. Má to být taková spojka (stavěcí kroužek to tedy tím pádem asi v pravém slova smyslu není).
prochaska píše:Ale omlouvám se, nevyrobím, mám toho teď strašně moc. Pokud to stačí z toho hranolu tak by to nemělo být nijak náročné.
OK, to se nedá nic dělat, díky za informace!

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“