Ahoj,
poridil jsem si frezku FM-20 a chci si pro ni udelat "digitalni odmerovaci panel".
Mam ji jen pro amaterske obcasne vyuziti. Jsem elektronik a proto jsem nemel
problem vyrobit si vzorek odmerovani polohy s "Lineárním magnetickým kodérem AS5311".
V konecnem reseni interface snimacich modulu s AS5311 bych chtel mit moznost,
vyuzivat mereni pri eventuelni motorizaci posuvu a ovladani pres EMC2.
Protoze pro digitalni panel budu mit jiz signal z cidel predzpracovan
do udaju o poloze atd., tak by mne zajimalo, zda existuje nejaka PC karta-modul-interface
pro zavedeni predzpracovaneho signalu do HAL EMC2.
Nejlepe by mi vyhovoval nejaky typ jednoducheho serioveho prenosu o poloze a smeru atd.
ve forme udaju ve formatu float nebo int 32-bit vysilanych pres rozhrani SPI, 232 nebo USB.
Data mam v soucasnosti generovana pri kazde zmene polohy.
Videl jsem nabidky PCI karet pro HAL-y EMC ale nebyl jsem zatim schopen
vsechny jejich moznosti z jejich popisu "stravit".
Dekuji za pripadne linky na tuto problematiku, informace a rady.
Jak "home snimani polohy s AS5311" do EMC2
Predpokladam, ze informace o poloze z tech cidel chces pouzit jako zpetnou vazbu pro rizeni motoru a ne pouze jako informativni hodnotu o poloze nekde na monitoru.
V tom pripade se obavam, ze prenos informaci rekneme ze tri cidel pres rs232 nebo pres USB bude prilis pomalej. Jakykoliv zpozdeni pro PID smycku je naskodu a to myslim treba i par mili (mikro) sekund. Jestli se pletu at me nekdo opravi. Pred casem jsem podobny problem resil s jednim Rakusanem, teda abych se nevytahoval spis sem byl informovan o jeho postupu, ktery se snazil polohovat vreteno pro vymenu nastroju pres modbus (RS 232 - RS 485). Presto ze komunikace byla behem nataceni vretena vyzhavena na maximum, to znamena nekolik desitek poloh za sekundu bylo to tak na hrane a to jeste s chybou nekolika stupnu. A to se to vreteno v zaveru pouze pomalu dotacelo do polohy.
Jako ideani signal overeny praxi pro zpetnou vazbu je A-B signal posunuty o PI/2, ktery AS5311 umi, tak proc ho nepouzit?
Martin
V tom pripade se obavam, ze prenos informaci rekneme ze tri cidel pres rs232 nebo pres USB bude prilis pomalej. Jakykoliv zpozdeni pro PID smycku je naskodu a to myslim treba i par mili (mikro) sekund. Jestli se pletu at me nekdo opravi. Pred casem jsem podobny problem resil s jednim Rakusanem, teda abych se nevytahoval spis sem byl informovan o jeho postupu, ktery se snazil polohovat vreteno pro vymenu nastroju pres modbus (RS 232 - RS 485). Presto ze komunikace byla behem nataceni vretena vyzhavena na maximum, to znamena nekolik desitek poloh za sekundu bylo to tak na hrane a to jeste s chybou nekolika stupnu. A to se to vreteno v zaveru pouze pomalu dotacelo do polohy.
Jako ideani signal overeny praxi pro zpetnou vazbu je A-B signal posunuty o PI/2, ktery AS5311 umi, tak proc ho nepouzit?
Martin
Diky za odpovedi !
Pri patrani, co by se stim dalo delat jsem videl na webu i nejake MESA karty.
Dle zbezneho pohlednuti tusim ze tam byly i signaly znacene jako na AS5311 ('A','B' a 'Index').
Nejsem z hlediska obrabeni profesional a nepredpokladam, ze bych nekdy
v budoucnu neco specielniho delal. Neuvazoval jsem o trvalem pripojeni k PC
spise o vyuzivani jen panelu.
Tato frezka nema kulickove srouby, tudiz by snimani bylo urceno skutecne
pro korekcni zpetnou vazbu. Mam nejake krokace vcetne udelaneho HW jejich rizeni
a interface pro LPT. Ale nevim jeste co z toho vznikne, ci a jak to pouziji.
Nechci delat dva HW interface, pro pro panel a takovou kartu.
Chtel jsem dat dekodovaci procesor s jednoduchym HW driverem primo na desticku vedle AS5311
a po komunikacnich linkach vest k temto modulum napajeni, jako se uziva nekdy na RS485.
V soucasnosti jsem vyresil snimani polohy s AS5311 na procesoru AVR.
Pri snimani vyuzivam take na inkrementálním interface 'A'-'B'.
Jejich stavy a zmeny fitruji a dekoduji v rutinach preruseni procesoru.
Vlivem velke citlivosti AS5311 cca 0.4um je na signalech z AS5311 'A'-'B' pomerne velky binec.
Uvitam i informace, pokud ma nekdo zkusenost s PC kartou chodici s AS5311
a o potrebnych HW driverech pro signaly AS5311 do karty.
Videl jsem nabidku nejakych IO karet pro HAL, jestli se nemylim cca okolo 2000kc.
To by bylo skutecne asi nejjednodussi.
Pri hledani informaci jsem na webu take narazil na zdrojovy kod "hal_ppmc.c".
Je to interface pres LPT pro PWM rizeni. V 'C' programuji, takze je to pro mne citelne.
Uvital bych nejaky i link na nejaky funkcni seriovy driver nebo "priklad" HAL-driveru
pro seriova rozhrani, vcetne postupu jeho mozne integrace do EMC2.
Snad bych si to dokazal modifikovat.
Po prvnim odezve se zacinam klonit spise k reseni modulu cidel AS5311, bez procesoru,
s konektory, dle potreby prepojovanymi mezi PC a panelem. Uzit procesor primo u AS5311
me lakalo, pro vyuziti moznosti jeho diagnostiky pri pomerne jednoduchem interface od cidel.
Mirek
Pri patrani, co by se stim dalo delat jsem videl na webu i nejake MESA karty.
Dle zbezneho pohlednuti tusim ze tam byly i signaly znacene jako na AS5311 ('A','B' a 'Index').
Nejsem z hlediska obrabeni profesional a nepredpokladam, ze bych nekdy
v budoucnu neco specielniho delal. Neuvazoval jsem o trvalem pripojeni k PC
spise o vyuzivani jen panelu.
Tato frezka nema kulickove srouby, tudiz by snimani bylo urceno skutecne
pro korekcni zpetnou vazbu. Mam nejake krokace vcetne udelaneho HW jejich rizeni
a interface pro LPT. Ale nevim jeste co z toho vznikne, ci a jak to pouziji.
Nechci delat dva HW interface, pro pro panel a takovou kartu.
Chtel jsem dat dekodovaci procesor s jednoduchym HW driverem primo na desticku vedle AS5311
a po komunikacnich linkach vest k temto modulum napajeni, jako se uziva nekdy na RS485.
V soucasnosti jsem vyresil snimani polohy s AS5311 na procesoru AVR.
Pri snimani vyuzivam take na inkrementálním interface 'A'-'B'.
Jejich stavy a zmeny fitruji a dekoduji v rutinach preruseni procesoru.
Vlivem velke citlivosti AS5311 cca 0.4um je na signalech z AS5311 'A'-'B' pomerne velky binec.
Uvitam i informace, pokud ma nekdo zkusenost s PC kartou chodici s AS5311
a o potrebnych HW driverech pro signaly AS5311 do karty.
Videl jsem nabidku nejakych IO karet pro HAL, jestli se nemylim cca okolo 2000kc.
To by bylo skutecne asi nejjednodussi.
Pri hledani informaci jsem na webu take narazil na zdrojovy kod "hal_ppmc.c".
Je to interface pres LPT pro PWM rizeni. V 'C' programuji, takze je to pro mne citelne.
Uvital bych nejaky i link na nejaky funkcni seriovy driver nebo "priklad" HAL-driveru
pro seriova rozhrani, vcetne postupu jeho mozne integrace do EMC2.
Snad bych si to dokazal modifikovat.
Po prvnim odezve se zacinam klonit spise k reseni modulu cidel AS5311, bez procesoru,
s konektory, dle potreby prepojovanymi mezi PC a panelem. Uzit procesor primo u AS5311
me lakalo, pro vyuziti moznosti jeho diagnostiky pri pomerne jednoduchem interface od cidel.
Mirek
Ahoj, můžu ti poslat nedodělaný, ale funkční real-time ovladač sériové linky, a nějaký "demonstrační zdroják". Používám to s kartou KOUWELL IO-104 ke komunikaci se servama a s ovládacím panelem. pokud si zvládneš udělat vlastní hal moduly, nemusel by být problém to použít.