naučte mě soustružit
Dobrý den vám všem,
je mi přes čtyřicet, jsem strojař a pracuji jako technolog-programátor. Pomocí CAM programu vytvářím programy pro obráběcí centra /chcete-li frézky/. Pro vlastní potřebu jsem si pořídil značně jetý, starý soustruh SV 16. r.v. 1941, výrobce Zbrojovka Brno /pokusím se vložit sem obrázek/ Mám však zásadní problém : nikdy jsem na soustruhu nepracoval. Nevadí, postupně se vše naučím. Jako samouk metodou pokus omyl to však nebude nic moc. Všichni příbuzní a známí, kteří byli v tomto oboru mistři však již zemřeli nebo jsou v takovém věku, že mi již nepomohou. Proto se na vás, kteří k tomu máte co říci obracím s prosbou : dokážete a chcete mě pomoci ? Vím jak se soustruh zapíná, to je celkem málo. Netuším co se jak dělá, jaký použít nůž a proč, jaké zvolit otáčky/toto bych však dokázal spočítat nebo najít v tabulkách/ a posuv, jakou zabrat šponu, prostě neumím zhola nic /a vůbec mě to netěší/. někteří z vás mi pomohli s identifikací nečitelných nápisů na páčkách /za to jim velký dík/. já však nevím jakou kombinaci páček při zapnutí mohu zvolit /postupovat tak že jsem něco navolil a při pokusu spustit strojní posuv škrtaly kola v některé převodovce o sebe povazuji za cestu vedoucí pouze k devastaci stroje /.
Byl bych proto rád pokud by se mezi vámi našli takoví, kteří by byli ochotni naprostého laika úplně od začátku něco naučit, stylem : nastavíš ty a ty páčky tak a tak /proto a proto/, zapneš to a to, atd.
Díky moc.
Jirka
je mi přes čtyřicet, jsem strojař a pracuji jako technolog-programátor. Pomocí CAM programu vytvářím programy pro obráběcí centra /chcete-li frézky/. Pro vlastní potřebu jsem si pořídil značně jetý, starý soustruh SV 16. r.v. 1941, výrobce Zbrojovka Brno /pokusím se vložit sem obrázek/ Mám však zásadní problém : nikdy jsem na soustruhu nepracoval. Nevadí, postupně se vše naučím. Jako samouk metodou pokus omyl to však nebude nic moc. Všichni příbuzní a známí, kteří byli v tomto oboru mistři však již zemřeli nebo jsou v takovém věku, že mi již nepomohou. Proto se na vás, kteří k tomu máte co říci obracím s prosbou : dokážete a chcete mě pomoci ? Vím jak se soustruh zapíná, to je celkem málo. Netuším co se jak dělá, jaký použít nůž a proč, jaké zvolit otáčky/toto bych však dokázal spočítat nebo najít v tabulkách/ a posuv, jakou zabrat šponu, prostě neumím zhola nic /a vůbec mě to netěší/. někteří z vás mi pomohli s identifikací nečitelných nápisů na páčkách /za to jim velký dík/. já však nevím jakou kombinaci páček při zapnutí mohu zvolit /postupovat tak že jsem něco navolil a při pokusu spustit strojní posuv škrtaly kola v některé převodovce o sebe povazuji za cestu vedoucí pouze k devastaci stroje /.
Byl bych proto rád pokud by se mezi vámi našli takoví, kteří by byli ochotni naprostého laika úplně od začátku něco naučit, stylem : nastavíš ty a ty páčky tak a tak /proto a proto/, zapneš to a to, atd.
Díky moc.
Jirka
Ahoj.
Nejlíp asi uděláš, když si stáhneš manuál soustruhu sv18 z http://www.tumlikovo.cz/download/manualy-stroju/" onclick="window.open(this.href);return false;
Je téměř stejný jako ta tvá 16. Tam se dozvíš hodně z toho co potřebuješ.
Milan
Nejlíp asi uděláš, když si stáhneš manuál soustruhu sv18 z http://www.tumlikovo.cz/download/manualy-stroju/" onclick="window.open(this.href);return false;
Je téměř stejný jako ta tvá 16. Tam se dozvíš hodně z toho co potřebuješ.
Milan
Dobrý den, mám soustruh Volman, výroba Čelákovice u Prahy. Je to starej kus, ale funkční. Dá se na něm dělat ledacos včetně závitů. Já bych ale potřeboval vysoustružit kužel na délce asi 450mm. Točná délka je dostatečná, jen nevím, jak by kužel šel udělat. Mám pocit, že to nepůjde. Kdosi radil vyosil koník, ale pak se v místě upnutí v hlavě materiál dře. Jde mi o soustružení posuvem, ne ručním na nožové hlavě. Díky za případné rady.
pořiď si kuželové pravítko...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
když chceš něco točit s vyoseným koníkem, nemůžeš mít zcela logicky ten kus upnutý v univerzálce, musíš ho mít upnutý mezi hroty (jeden do koníka, druhý do vřetene místo univ.) a unášet ho tzv. srdíčkemJim11 píše:Dobrý den, mám soustruh Volman, výroba Čelákovice u Prahy. Je to starej kus, ale funkční. Dá se na něm dělat ledacos včetně závitů. Já bych ale potřeboval vysoustružit kužel na délce asi 450mm. Točná délka je dostatečná, jen nevím, jak by kužel šel udělat. Mám pocit, že to nepůjde. Kdosi radil vyosil koník, ale pak se v místě upnutí v hlavě materiál dře. Jde mi o soustružení posuvem, ne ručním na nožové hlavě. Díky za případné rady.
Proto se taky soustruhy tohoto typu jmenují "hrotový soustruh"
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Omlouvám se za příspěvek trochu mimo, ale zrovna jsem vstával , ještě vidím kapku mlhavě a když jsem si přečetl nadpis: naučte mě souložit tak jsem trochu nechápal
Když jsem se rozkoukal už jsem to přečetl správně 

Díky za radu, problém mám bohužel v tom, že nemám vhodnou redukci na kužel do vřetene. Unášecí desku a srdíčka jo. Nějak se s tím budu muset popasovat.testone píše:Jim11 píše: když chceš něco točit s vyoseným koníkem, nemůžeš mít zcela logicky ten kus upnutý v univerzálce, musíš ho mít upnutý mezi hroty (jeden do koníka, druhý do vřetene místo univ.) a unášet ho tzv. srdíčkem
Ještě mám jeden problém a potřeboval bych radu. Potřeboval bych sundat hlavu z vřetene a nejde povolit. Kdyby mohl někdo poradit šetrný způsob, abych něco neponičil. Běžně jsem to povoloval tak, že jsem zapnul předlohu a pak nějakou pákou. Teď to bohužel nefunguje. Nechci použít moc velký násilí, abych nevylámal zuby na předloze.
Další otázka by byla, jaký je kužel ve vřetenu, když má vnitřní průměr 30? Chci si sehnat redukci-vložku na č. 2. Díky.
Další otázka by byla, jaký je kužel ve vřetenu, když má vnitřní průměr 30? Chci si sehnat redukci-vložku na č. 2. Díky.
tak zalezi co se bude obrabet , ale mozna by stacilo udelat hrot na upnutym materialu v univerzalceJim11 píše:Díky za radu, problém mám bohužel v tom, že nemám vhodnou redukci na kužel do vřetene. Unášecí desku a srdíčka jo. Nějak se s tím budu muset popasovat.testone píše:Jim11 píše: když chceš něco točit s vyoseným koníkem, nemůžeš mít zcela logicky ten kus upnutý v univerzálce, musíš ho mít upnutý mezi hroty (jeden do koníka, druhý do vřetene místo univ.) a unášet ho tzv. srdíčkem

tak zalezi co se bude obrabet , ale mozna by stacilo udelat hrot na upnutym materialu v univerzalce
[/quote]
Výborný nápad, chci dělat repliku RU pušky Lorenz a ta má hlaveň v délce cca 2/3 kuželovou. Takže jde o osoustružení osmihranné hlavňoviny do kužele na asi dvou třetinách její délky.
Díky za radu.

Výborný nápad, chci dělat repliku RU pušky Lorenz a ta má hlaveň v délce cca 2/3 kuželovou. Takže jde o osoustružení osmihranné hlavňoviny do kužele na asi dvou třetinách její délky.
Díky za radu.
Dobrý den, prosím, pomozte, mám stejný soustruh SV-16, musíme fotografie kulatých stolů s boxy směnách ve všech polohách, jakož i fotografie tablet kliky směna pole výše. Jsem z Ukrajiny, písemně prostřednictvím tlumočníka, je mi líto, ne-li jasně vyjádřeny. Děkuji předem, s respektem, Ivan