software pro gravirovani?
Ahoj vsem, chtel bych se zeptat jesli nevite o nejakem vhodnem programu pro gravirovani do 3D povrchu? Napr. na plochu valce, atd. Potreboval bych, aby se v nem snadno dal vytvorit gravirovany vzor + text. Chci na kazdem kuse oznacit jine vyrobni cislo, tak abych se s tim nemusel moc morit. Diky moc za odpovedi.
no, ja to asi spatne vysvetlil..... mam polozeny valec a do nej potrebuju gravirovat text. To znamena, ze do radiusove plochy potrebuju napriklad vyfrezovat napis: vyrobeno dne 30.1.2008, 5. kus ze 100 atd... tudiz do kazdeho kusu prijde jine cislo. A nevim jak to jednoduse udelat. Surfcam mi moc platny neni, tak hledam nejaky soft primo pro gravirovani.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem to jednou obešel tak, že jsem udělal program pro vygravírování do obdélníku kde výška byla shodná s obvodem válce a pak jsem změnil Y na A (a čísla ještě čímsi vynásobil). Napsal jsem si na to jednoúčelový prográmek na pár řádků. Nezjistil jsem jak to udělat snáz.Mayb píše:no, ja to asi spatne vysvetlil..... mam polozeny valec a do nej potrebuju gravirovat text. To znamena, ze do radiusove plochy potrebuju napriklad vyfrezovat napis: vyrobeno dne 30.1.2008, 5. kus ze 100 atd... tudiz do kazdeho kusu prijde jine cislo. A nevim jak to jednoduse udelat. Surfcam mi moc platny neni, tak hledam nejaky soft primo pro gravirovani.
Aleš Procháska
ja mam jeste jeden takovy problem, o kterem jsem se zapomnel zminit. nemam rizenou ctvrtou osu, jen 3. ose CNC. Gravirovat by se to melo kulickou a pote budou pismena vyplnena barvou. s nejakym skreslenim samozrejme pocitam, ale potrebuju neco, co dokaze vygenerovat prislusne drahy nastroje.
Řešení jak softwarově transformovat obrazec z plochy na válec je několik, ale nebylo by pro toto vhodnější udlěat rotační osu a ovládat ji místo Y? Pak by byl alespoň nástroj vždy kolmo k tečné rovině válce a popis by nebyl zkreslený.
WorkNC jsem zahlidnul pred mnoha lety v jedny nastrojarne, fakt super CAM
Tenkrat nebyla ani simulace, jak si byli jisti. Za 700 t. - to bylo z rise snu.
Pro profiky.
Pokud neni 4ta osa, je asi fakt jediny reseni to spocitat na 3osku. Ale jenom do malych polomeru, pak to jde za roh a po vybarveni to bude vypadat
blbe, to pismo fakt nic neodpousti.
Tenkrat nebyla ani simulace, jak si byli jisti. Za 700 t. - to bylo z rise snu.
Pro profiky.
Pokud neni 4ta osa, je asi fakt jediny reseni to spocitat na 3osku. Ale jenom do malych polomeru, pak to jde za roh a po vybarveni to bude vypadat
blbe, to pismo fakt nic neodpousti.
Rekl bych, ze na gravirovani bude vhodny TypeEdit. Nevim jak se pohybuje cenove, ale jeden kolega si ho nemuze vynachvalit. Na gravirovani ve 3D jsem pouzival Surfcam a HSM Works, ale to proste nejsou CAMy urcene na takovouto praci a nekdy je to skutecne za trest s nima gravirovani delat