Výměna asynchronního motoru za krokový
Zdravím, chtěl bych vyměnit jednofázový motor 230V, 700W, 1400 ot. (dělá velký hluk) a nahradit ho krokovým motorem. Ten by mohl mít i menší výkon cca 500W.
Jaký by byl vhodný a jakou elektroniku lze použít. Ovládání – elektroniku jsem schopen si sám i vyrobit. Stačí náhod – schéma zapojení.
Poradí někdo?
Jaký by byl vhodný a jakou elektroniku lze použít. Ovládání – elektroniku jsem schopen si sám i vyrobit. Stačí náhod – schéma zapojení.
Poradí někdo?
možná by stačilo vyměnit ložiska
cca 60 Kč a půl hodiny práce
z dotazu není zřejmý účel ale je to jako nahrazovat hodinky holinkami
obojí se natahuje
cca 60 Kč a půl hodiny práce
z dotazu není zřejmý účel ale je to jako nahrazovat hodinky holinkami
obojí se natahuje

Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
mimochodem, nehučí náhodou převodové ústrojí té vrtačky? pokud asynchronní motor hučí tak s kvílením krokáče si co se týká hluku moc nepomůžeš.. pokud to máš na vrtačku tak podle mě náhrada toho asynchroňáku krokáčem moc vhodné řešení není..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Slyšel jsem pohon na průmyslovém šicím stroji (450W) a je to perfekt, ale ta cena je už hodně moc mimo mou představu. Koukám na nějaké krok. motory na netu, ale nemohu se v tom orientovat. Nevím, jak velký motor mám hledat (rozměrově) nebo podle jakých parametrů mám vyhledávat. Jednofázový, trojfázový, jak ho mám porovnat s tím výkonem 700W nebo 500W. Někde uvádí moment v Nm a někde v kg. Tak nevím čeho se mám chytnout, abych tam nedal motor, který mi nic neutáhne.
krokáč v této velikosti je hodně slepá cesta , v těch případech se volí AC servo , možná to i výjde levněj než tak velký krokáč a máš rozhodně větší rozsah kroutáku , který tak velký krokáč stratí už v dost nízkých otáčkách
nahrazovat motor vrtačky krokovým motorem nebo servem je nesmysl, alespoň pro běžné použití
to jsou konstrukce určené pro úplně jiný účel, proto to moje přirovnání k hodinkám a holínkám
i kdybys použil krokáč nebo servo, při roztočení na potřebné otáčky bude hluk motoru srovnatelný nebo větší
s elektrickou konstrukcí to nemá nic společného
nejdřív identifikuj zdroj toho hluku
ventilátor motoru
ložiska
nevývažky
převody té vrtačky - klínové řemeny? ozubená kola?
ložiska na vřeteni
pak tady ta diskuse bude mít nějaký smysl
aby byly tiché převody, ať už řemenem nebo koly, musí být precizně vyrobeny a to asi bude základní kámen úrazu
to jsou konstrukce určené pro úplně jiný účel, proto to moje přirovnání k hodinkám a holínkám
i kdybys použil krokáč nebo servo, při roztočení na potřebné otáčky bude hluk motoru srovnatelný nebo větší
s elektrickou konstrukcí to nemá nic společného
nejdřív identifikuj zdroj toho hluku
ventilátor motoru
ložiska
nevývažky
převody té vrtačky - klínové řemeny? ozubená kola?
ložiska na vřeteni
pak tady ta diskuse bude mít nějaký smysl
aby byly tiché převody, ať už řemenem nebo koly, musí být precizně vyrobeny a to asi bude základní kámen úrazu
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Tak, na této adrese
http://www.uloz.to/xQSP6iJ/vrzacka-1-wav" onclick="window.open(this.href);return false;
si stáhni zvuk a potom mluv. Je to zvuk jenom motoru na prázdno bez řemenu.
Až vyřeším tuto záležitost, tak potom mohu hledat v ložiskách, převodech apod.
http://www.uloz.to/xQSP6iJ/vrzacka-1-wav" onclick="window.open(this.href);return false;
si stáhni zvuk a potom mluv. Je to zvuk jenom motoru na prázdno bez řemenu.
Až vyřeším tuto záležitost, tak potom mohu hledat v ložiskách, převodech apod.
Zkusil bych motor vyndat a pustil jej naprázdno, pokud to jde. Podle zvuku bych neřekl že problém je v motoru ( elektrickém obvodu), ale to se dá těžko poznat.
Jak tu již padlo KM je nevhodný, AC servo by asi použít šlo ale myslím že cena nebude odpovídat potřebám. Taky rozměrově asi nebude sranda cokoliv jiného tam napasovat ale to záleží jak jsi vybavený. Máš to řízené měničem? 1 nebo 3f?
Jak tu již padlo KM je nevhodný, AC servo by asi použít šlo ale myslím že cena nebude odpovídat potřebám. Taky rozměrově asi nebude sranda cokoliv jiného tam napasovat ale to záleží jak jsi vybavený. Máš to řízené měničem? 1 nebo 3f?
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Pro – lubos – jestli jsi poslechl zvukový záznam, tak znovu opakuji, že je to jen zvuk motoru. Je to jednofázový motor na 230V a nic jiného tam není. Žádné jiné pazvuky se od jinud nešíří. Nic jiného se netočí.
Je to předimenzovaný motor, jinak mne nic jiného nenapadá a jak jsem si ještě všiml, tak je na něm napsáno S 15 min. Tak zřejmě není ani na trvalý provoz.
Tyto motory v různých obměnách cpou do všech vrtaček tohoto druhu. Byl jsem v různých obchodech a ostatní bručí taky. Já to mám však v místnosti, kde je jinak klid. Žádná velká dílna a rachot jenom počítače, ale často potřebuji vrtat a někdy i dlouho. Jiné motory jsem slyšel běžet a byly pěkně potichu. Na těch průmyslových šicích strojích jsou také jednofázové motory na 230V a jsou celkem v pohodě. Tak buď koupím za 1600,- motor do šicího stroje nebo jsem našel ten univerzální pohon na šicí stroje a jak jsem zjistil, je to servomotor, ale je to za 3900,- a to se mi už zdá moc. Chtěl jsem pomoc poradit, kde se dají koupit samostatné motory ať už krokové nebo servomotory, abych se v tom trochu rozkoukal, nějaký koupil a elektroniku bych už zmákl sám (pokud najdu návod). Na netu už brouzdám několik dní, ale nějak nemohu nic najít. Pořád nacházím několik stejných adres, které se opakují, ale nic pořádného, kde se dá za rozumnou cenu koupit motor.
Je to předimenzovaný motor, jinak mne nic jiného nenapadá a jak jsem si ještě všiml, tak je na něm napsáno S 15 min. Tak zřejmě není ani na trvalý provoz.
Tyto motory v různých obměnách cpou do všech vrtaček tohoto druhu. Byl jsem v různých obchodech a ostatní bručí taky. Já to mám však v místnosti, kde je jinak klid. Žádná velká dílna a rachot jenom počítače, ale často potřebuji vrtat a někdy i dlouho. Jiné motory jsem slyšel běžet a byly pěkně potichu. Na těch průmyslových šicích strojích jsou také jednofázové motory na 230V a jsou celkem v pohodě. Tak buď koupím za 1600,- motor do šicího stroje nebo jsem našel ten univerzální pohon na šicí stroje a jak jsem zjistil, je to servomotor, ale je to za 3900,- a to se mi už zdá moc. Chtěl jsem pomoc poradit, kde se dají koupit samostatné motory ať už krokové nebo servomotory, abych se v tom trochu rozkoukal, nějaký koupil a elektroniku bych už zmákl sám (pokud najdu návod). Na netu už brouzdám několik dní, ale nějak nemohu nic najít. Pořád nacházím několik stejných adres, které se opakují, ale nic pořádného, kde se dá za rozumnou cenu koupit motor.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jen pro doplneni krokac by asi delal jeste daleko vetsi bordel a cena serva nebo krokace bude zacinat dejmetomu na 15000,- kc takze cela vymena motoru je nesmysl
Zjisti co je tomu asynchronaku mozna to pujde napravit
Dat kvalitni loziska, nezavisle chlazeni (vetrak z pc) atd... Rozhodne to nebude za desetitisice a navic ani krokac ani servo nema stejnou montaz s tim asynchronakem
Zjisti co je tomu asynchronaku mozna to pujde napravit
Dat kvalitni loziska, nezavisle chlazeni (vetrak z pc) atd... Rozhodne to nebude za desetitisice a navic ani krokac ani servo nema stejnou montaz s tim asynchronakem
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
AŤ poslouchám jak chci, nechápu, že to dokáže udělat motor z vrtačky, kolik tisíců hodin má nalítáno?
Osobně mám v dílně stol.vrtačku Asist (čína) a je naprosto v tichu.
Rozeber ho jak píše robokop, bez rozmyšlení zahoď ložiska a kup nějaké jiné. Věřím, že se hned zklidní. Po rozborce hned uvidíš, že ty ložiska jsou v hajzlu. Věř, že jak investuješ do ložisek pár peněz, bude po baráku klídek a nic tím nezkazíš.
Maximálně bych nějak napasoval nějaké silenbloky mezi uchycení motoru a celého rámu, pokud to bude možné a pak se nebude už vůbec co přenášet. Tlumit to budou silenbloky a řemen, no a pak můžeš vrtat i v noci až nebudeš moct spát. 

Rozeber ho jak píše robokop, bez rozmyšlení zahoď ložiska a kup nějaké jiné. Věřím, že se hned zklidní. Po rozborce hned uvidíš, že ty ložiska jsou v hajzlu. Věř, že jak investuješ do ložisek pár peněz, bude po baráku klídek a nic tím nezkazíš.

- Kilovolt
- Sponzor fora
Nejspíš se jedná o vyschlý kondenzátor-rozeber ten oblej dekl na boku motoru a změř ho (ten kondr samozřejmě
). A nebo ten motor úplně vyhoď a namontuj tam 3f motor-ztichne to a budeš mít lepší krouťák.

Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub