Kód: Vybrat vše
CYCL DEF 247 NASTAVIT REF. BOD
Q399 = 2 ;CISLO VZTAZNEHO BODU
Problém je že to hodilo chybu ,myslim si že by to možná mělo být hned na začátku jako prvni ještě před hlavičkou BEGIN PGM trn HSC-LUBOS MM v programu ,já to načtení nulových bodů mám asi v jedne třetině prgmu.Jak je to správně????,
Druhý problém mám s tím že bych chtěl příkazem v programu smazat v tabulce preset v řádku č. 2 úhel pootočení a nevím jaký příkaz na to je, našel jsem jen toto
CYCL DEF 10.0 OTACENI
CYCL DEF 10.1 ROT+Q58
Další problém mám s tím že nevím jak udělat dvojí pootočení ,první potočení je pootočení celého kusu, to pootočení zjistí sonda ze dvou děr zapíše to do preset tabulky,to druhé pootočeni jsou kolíky na ploše toho kusu které musím ofrézovat ,ty jsou pod úhlem 90 a na rádiusu R80 takže koliky mají svůj úhel a celý kus má také svůj úhel dohromady je sečtu a zjistím že kolíky se nacházejí na rádiusu 80 a pod úhlem 92 stupnů ale problém je v tom že já nevím jakou hodnotu pootočení kusu ta sonda naměřila ty dva stupně jsem napsal pro názornost, cyklus sondy na měření úhlu je spouštěn programem nikoli ručně a já bych potřeboval tu hodnotu kterou ta sonda zjistí zapsat spíš do nějakého Q parametru než do preset tabulky .Je to vůbec možné zachitit vysledek pootočení do Q parametru???nebo alespoň nějaká podobná metoda jak zjistit natočení které je v preset tabulce na určitém řádku????Mně ještě napadá jestli ta hodnota toho pootočení v preset tabulce není pod písmenem "A" pak bych mohl napsat Q58+A= výsledný úhel kolíků.. a to by bylo uplně super.
Další otázka je ,jestli existuje možnost ošetření chyby kterou zapsal uživatel do programu ,třeba.. zadal jsi příliš velký průměr kolíku chceš pokračovat nebo ukončit program, tato hláška by se ukázala v okně na obrazovce pak by zmáčkl ok nebo konec ??? kdyby to bylo v jzyce C++ tak to mám už hotový ale tady nevím jak tu hlášku vyvolat .
Další otázka je jestli existuje cyklus který mi změří výšku kusu ,nikoli ručně ale programem, snažím se udělat samoobslužný prgm kde obsluha nějak položí kus na předem určené místo jakkoliv ho pootočí zapíše jen určité hodnoty a "zmáčkne zelenej"

Další otázka je k podmínkám.To opravdu každá podmínka musí končit skokem v programu GOTO???.
FN 9: IF Q79 EQU +0 GOTO LBL 2 ;POKUD SE NEFREZUJE KOLIK C.1 BEZ NA DALŠÍ PODMÍNKU
if(q58>55)
q58=38;
else q58=22;
FN 11: IF Q58 GT +55 GOTO LBL 2
LBL1
FN 0: Q58 =+22
GOTO LBL 3
LBL0
;*****
LBL2
FN 0: Q58 =+38
LBL0
LBL 3
pokracovani kodu
LBL 0
Trochu hodně moc v tomto programování plavu tak budu moc vděčný za každou pomoc a radu, nechci aby jste za mě dodělali můj program jen potrebuju pochopit nekteré věci jak fungují,předem dík za odpovědi na otázky a že jich není málo