pomalobezna kotucova pila

obrabeni na klasice
PBr
Kontaktovat uživatele:

16. 7. 2012, 8:32

Nazdar,

Chcel by som sa vas opytat na vas nazor na pomalobeznu kotucovku s hss kotucmi, v zivote som to nevidel ako to reze, ake to ma vyhody/nevyhody.
Je to realne pouzivat na bezne delenie? Neide mi ani o rychlost, skor o to, aby ten kotuc aj cosi vydrzal - ceny su teda riadne.
Chceli by sme rezat max cca fi200, resp 200x200 - ostatne typy pil neprichadzaju v uvahu, este tak ramova, ale to nech je posledna moznost, potom uz len rucna pilka :)

diki za nazory
RaS

16. 7. 2012, 8:41

řezat 200kulatinu kotoučovou pilou si tak nějak nedokážu představit, to musí být kotouč tak 600 a výkon jak hovado... proč ne pásovku?
já teda když jsem řezal na kotoučové pile tak strašnej rachot.. nikdy více.. má to nějakou výhodu na řezání profilů "normálních" rozměrů
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 7. 2012, 10:02

Na dělení takovéhoto materiálu jednoznačně pásovou pilu, kotoučová má jen samé nevýhody, cenou počínaje. Kotoučová se hodí na přesné dělení materiálu malého průměru, ale při tomhle průměru už je přesnost horší než u pásové. Sám jsem používal na dělení kotoučovou (měl jsem frézku a v tí trvale kotouč), ale jak to bylo jen trochu možné, přešel jsem na pásovku a celou frézku prodal, protože od té doby jsem ji ani jednou nepotřeboval.
Aleš Procháska
testone
Sponzor fora

16. 7. 2012, 12:01

pr. 200 prořízneš pásovkou i menších rozměrů jako prd, pás stojí 600,-, prořez je cca 2 mm
zkus se zeptat co stojí pila
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
PBr
Kontaktovat uživatele:

16. 7. 2012, 3:20

No, pasovka je cenovo dost mimo, urcite viac ako 1000e. Jednoducho vyzera to tak, ze na to nebudem mat ani v horizonte par rokov.
200 som len tak strelil, samozrejme nemusi to byt odrezane jednym rezom, takze az taky velky kotuc by nebolo treba, ratam tak max. 400.
prochazka - a ako rychlo (resp pomaly) to reze oproti pasovke?
RaS

16. 7. 2012, 4:07

a ty si myslíš že kotoučovou seženeš levněji?
tak se podívej po starších ne? i když když píšeš 1000E tak asi už po starších koukáš.. :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 7. 2012, 4:13

pasovku co urizne 100mm sezenes tak za 8000 novou
zadnej zazrak ale reze to a celkem se to da pouzivat
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
RaS

16. 7. 2012, 4:26

to by mě zajímalo jakou? koupil jsem takovou od Promy kdysi.. pilové listy praskaly jak na běžícím pásu díky nekvalitnímu vedení, takže první upgrade bylo předělat vedení pak už to řezalo o 200% lépe jenže tak malé kulatiny a jakly, nejhorší je ten uzkej pás... tenkrát skončila na aukru a už nikdy více.. kdybych koupil tenkrát pilouse za 25 tak jsem možná řezal až do dneška a za rok dva se vrátila v úspoře podřezaného materiálu (viz ta Proma)a popraskanejch pásech .. tohle ve finále stálo ještě víc..
dnes sháním něco nového malého na občasné řezání v jiné dílně, ale do takové číny už nejdu..
PBr
Kontaktovat uživatele:

16. 7. 2012, 4:58

RaS - no, tie kotucove co som videl (secondhand) su lacnejsie, tak preto sa obzeram tymto smerom.
No, cinsku pasovku asi kupovat nebudem. To uz radsej staru ramovku za 200e :)
Vie sa niekto vyjadrit ako rychlo taky hss kotuc reze? ci je to vobec realne.....
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 7. 2012, 5:11

mel jsem prave kdysi promu ppk 115 a pasy praskaly jen kvuli me blbosti
dluzno dodat ze zahy jsem presel na bimetaly ty obyc fakt praskaly
jinak ta pila mi sveho casu prerezala dobre 10 tun materialu a kdyz sla z domu tak byla stale v kondici
samozrejme clovek nesmi ocekavat zazraky
napr pri rezani jakelu a trubek treba pomahat nadlehcovanim protoze je nestejnomerny styk s materialem a tudiz i rychlost padani
kdyz se tlaci tak zarezava takze aby nebylo zariznuto v prostred trubky nadlehcovat aby nejela moc rychle
obcas sjel pas nutno s tim trosku umet
samozrejme moderni pily s rizenym spoustenim atd... jsou nenarocne na obsluhu ale i ta ppk115 porad lepsi nez rucni, flexa, okruzni pila a to vsechno dohromady
jinak rezal jsem na automatu s kotoucem a byla to uplne jina produktivita ale stroj mel tak 2tuny a nestal 6000 jako ta ppk115 (prorez zhruba stejnej) ppk115 jsem nandal do auta sam v jedne osobe
Hellraiser17

16. 7. 2012, 10:41

V práci máme arg 130 (pilous) A musim říct, je to šílenej nezmar, je tam asi 3 nebo 4 roky a nařezala strašnejch tun materiálu a řezal s ní snad každej a stále běhá jak vzteklá. Sice už si říká o výměnu ložisek na kladkách, ale to je spotřební mat... Defacto když jsem viděl kolik toho snese, tak jsem si jí na dom pořídil taktéž... Pár much by se našlo, nicméně nic, co by se nedalo dodělat... Př. připadá v úvahu Bomar, taktéž záruka kvality. Pár známích je má a taktéž pějí samou chválu. Promu ppk115 Jsme kdysi měli v práci na dělení mat. pro soustruh a nedá se říct, že by neuřízla, to ne, ale je řez, kdy musíte zarovnat několik mm na čele a pak je řez pilous, kde jste na pár desetinách... Výhoda u tědlech dražších pil je, že když je seženeš bazarové (lidi se jich moc nezbavují) tak vyměníš pár ojetých ptákovin a jedeš jako na nové... Na ppk115 neustále padal pás, dotahování bylo strašně nepřesné, vaklavé. Nedej bože, když se mat. pokapal emulzí, pás začal prokluzovat, dokud nespadl El. ovládání odešlo hned, jak se s ní začalo více dělat... Strašná práce s tím byla. Takže když pásovku, tak kvalitní! I když vím, že se mi ten můj pilousek nezaplatí finančně, nikdy se s ním nebudu trápit. Nějak jsem poslední dobou alergickej na tyhle přelevněný šmejdy. Do kotoučové pily bych nešel z důvodu velikosti kotouče, vůči průměru materiálu a prořezu. S pásovkou prořez tušim 0.6 nebo tak nějak na 130mm kotouč musí bejt o hodně tlustší, aby se nevlnil. Mimo to všechno pás stojí pár stokorun, praskne-li, dá se svařit a jde s ním stále řezat...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 7. 2012, 7:18

jo kdyz se najde levna pasovka v lepsi kvalite tak je to parada
o tom zadna
PBr
Kontaktovat uživatele:

18. 7. 2012, 8:25

OK, tak zatial sme rozhodli, ze kotucovka ide bokom.
Ako som spominal pasovka to nebude, kedze nepojde o produkcne obrabanie, tak to nema zmysel. Takze ostava asi plan B, stara dobra ramova pila...
Urcite to nie je ziadna slava, ale lepsie ako nic. Nejake rady na co si dat pozor pri kupe? Predpokladam,ze vsetky co su v ponuke tak su vyhrkane, daju sa repasovat?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 7. 2012, 8:42

ramovku bych asi zase nevolil ja
pomala, velky prorez, na male veci bych rekl humpolacka
alespon ta s kterou jsem mel co do cineni
PBr
Kontaktovat uživatele:

18. 7. 2012, 8:44

No, kebyze mam na vyber ani ja ju neberiem. Este pockam, mozno vyhram sportku :)
Odpovědět

Zpět na „konvencni obrabeni“