Zdravím,
je možné že už na toto téma zde řeč byla. Jedná se o soustružení a frézování dohromady (anglicky turning spinning).
Zajímá mě zda máte s touto nebo podobnou aplikací někdo něaké zkušenosti. Jde my hlavně o správné určení otáček a posuvů.
Abych tedy vysvětlil co přesně myslím. Nastíním jen velmi obecně, v univerzálním sklíčidle roztočím rotační díl např. na 500ot./min a plátkovou frézu roztočím v nástrojovém vřeteni např. na 1300ot./min, nyní bych se chtěl snažit o takzvaný spinning, tzn. budu frézu programovat tak jako by to byla soustružnický nůž, samozřejmě tak aby mi na frézu působila axialní síla. Lepší bude asi video pro vysvětlení:
http://www.youtube.com/watch?v=phRxHKWEbPU" onclick="window.open(this.href);return false;
Jde mi o to, jakým způsobem vypočítat řezné podmínky na frézu a plus otáčky sklíčidla.
Na něaké to hrubování si myslím že nepotřebuji ani Esprit, dráhy už něak naprogramuji/vygeneruji, jde mi jen o otáčky a posuvy.
Nejsem zrovna zdatnej matematik ale věřim že někdo na tenhle vzoreček příjde a nebo ho zná...
Díky za reakce
Soustružení a frézování najednou
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Zajimavé, tohle neznám. Jen se bojím, že by namáhání vřetena toho poháněného nástroje mohlo být nepřiměřené a asi to sám hned zkoušet nebudu
.
Ta řezná rychlost bude podle mě součet řezných rychlostí počítaných po soustružnicku + po frézařsku, čili V = (Df * Nf + Ds * Ns) * 1000 * п, kde V je řezná rychlost [m/min], Df průměr frézy [mm], Ds průměr soustružení [mm], Nf otáčky frézy [ot/min], Hs otáčky vřetene soustruhu [ot/min], п je pí a 1000 převod milimetrů na metry. Pro sousledné frézování by to byl rozdíl, ale to myslím není tenhle případ.

Ta řezná rychlost bude podle mě součet řezných rychlostí počítaných po soustružnicku + po frézařsku, čili V = (Df * Nf + Ds * Ns) * 1000 * п, kde V je řezná rychlost [m/min], Df průměr frézy [mm], Ds průměr soustružení [mm], Nf otáčky frézy [ot/min], Hs otáčky vřetene soustruhu [ot/min], п je pí a 1000 převod milimetrů na metry. Pro sousledné frézování by to byl rozdíl, ale to myslím není tenhle případ.
Aleš Procháska
prochaska: prostý součet to nebude, záleží i na úhlu os.
Bude to trochu mimo mísu a žádné výpočty, ani vzorečky. Tento způdob obrábění byl použit pro obrábění dřevěných válců o průměru cca 150 - 200 mm a délky cca 3000 mm. Polotovar válce slepenec z několika ks ve tvaru osmihranu. Obráběno na soustruhu s přídavným vřetenem a na něm kotoučová fréza s hrubovacími a loupacími noži. Vřeteno frézy bylo v ose X. Proti soustružení noži vysoká produktivita a dobrý výsledný povrch bez chlupacení. Tento způsob byl použit proto, že se obrábělo v lince, několik minut po slepení a nebylo možné použít vyšší obvodovou rychlost slepence.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13