Řezačka polystyrenu - díry v písmenech

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Odpovědět
simakai

17. 8. 2012, 9:26

Ahoj, chci se zeptat těch, co mají drátovou CNC řezačku na polystyren (viděl jsem tu spoustu nádherných mašinek), jak vyřezávají otvory (napřiklad v písmenech).

Například vyřezávám písmeno "O", drátem objedu obvod písmene a pak co? Projede to někde naspodu přes "tělo" písmene, projede vnitřní obvod, a vyjede z písmene tam, kde najel? Pokud se rozřezané místo později slepí lepidlem a celé písmeno se stříkne barvou,tak by to nemuselo jít ani vidět.

Proč se ptám, viděl jsem totiž někde, že vnitřky modelů/písmen dokážou vyřezat bez toho, aby "rozřízli" ten model.

Co mě napadlo, jak tohle udělat:
1) je poznačit si na polystyrenu někde uprostřed budoucího vyřezávaného prostoru místo,
2) udělat tam díru například vrtačkou,
3) odpojit tavný drát,
4) ustavit CNC mašinu, aby drát posléze procházek vyvrtanou dírou,
5) natáhnout drát skrze díru,
6) nechat CNC aby najelo drátem na vnitřní obvod a projelo jej
7) nechat CNC vrátit se do místa ručně vyvrtané díry
8) odpojit tavný drát
9) odjet s CNC pryč

Jak tedy vyřezáváte otvory vy?
RaS

17. 8. 2012, 9:47

dokážeš si představit že bys takhle produktivně vyráběl?
běžně jsou ty písmena naříznutý a v podstatě to ani není vidět
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

20. 8. 2012, 10:04

Čistě technicky to čeká na svého řešitele v poloprofesionální a amatérské sféře, tento princip je užíván u vyjiskřovacích drátořezů, ale zde stroj drát přestřihne, provleče skrz otvor a uchopí. Pak se pokračuje dál. Drát prochází strojem jen jednou, je to spotřební materiál. Při řezání polystyrenu ocelovou strunou a použití struny v návinu by to finančně mohlo i jít unést :-) otvory by se mohly propalovat rozžhaveným hřebíkem, to vrtání není moc efektivní :-)
Per aspera ad astra
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“