Dotaz na laserove odborniky.

Pupak
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2008, 8:55

Vi nekdo z laserem kovanych znalcu jaky by byl potrebny vykon trubice na vyrezani rotacniho objektu z balsy o hrane cca 50mm.Jedna se o rybarsky splavek,tedy jednoduchy rotacni objekt,ktery by se rezal na rotacni ose tak,ze by se paprsek pohyboval po krivce a teleso rotovalo.
Jde i o kvalitu povrchu,pripadne jine zaludnosti,ktere clovek z praxe vi a teoretik o nich nema ani paru.
Dik za kazdou odpoved k tematu (vlastne i trochu mimo tema :lol: ).
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2008, 12:08

nevim jestli si to spravne predstavuju ale to znamena velmi vysoky material na rezani

s tim souvisi jednak vykon
a zadruhe tvar paprsku
ten neni praktycky nikdy uplne rovnobezny
ma ohnisko
ohnisko musi byt v rezu kvuli koncentraci energie
zona s nejvyssi koncentraci energie muze byt vysoka radove milimetry v Z
tedy problem s prorezem pripadne optikou ktera udela velmi ostry paprsek s uzkym uhlem tudiz vysokou zonou te maximalni koncentrace

opak tohoto jevu se vyuziva pri paleni tech 3D obrazcu do skla

je to velmi jednoduche
paprsek jde ze siroka a sbiha se v jednom bode a zase se s hloubkou rozbiha
tj. nejvyssi koncentrace svetla treba 50mm od hrotu laseru
pod tim je 3D stul na kterem lezi kostka ze skla a pohybuje se X Y Z
v dane poloze se pusti pulz do laseru a v ohnisku paprsku se vypali drobounky flicek kde sklo zmeni odrazivost a lom vlivem tepelnych zmen

tj. laser pusobi treba 50 mm od hrotu tesne pred hrotem by vas to treba ani nepopalilo
ale beda v tom ohnisku
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Pupak
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2008, 3:16

Predpokladal jsem postupne odrezavani jedn vrstev,kde by tloustka materialu nepresahla 10-15mm.Postupne by se paprsek blizil finalni krivce,ktera by pak uz byla hladka a povrch taky.Jde o to,ze balsa je previt na obrabeni a vyzaduje sileny rychlosti a brouseni,aby byl povrch dokonale hladky. Laser by to mohl resit,ale pro me je tam prilis mnoho neznamych,takze se chytam,kde to jen jde.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2008, 3:27

chmm a co dat tam do vretene nejakej vajglik se smirkem a odbrusovat to
to bude mnohem levnejsi nez ten laser a asi i mnohem mene narocne
co se tyce vretena, lze to brousit relativne malejma rychlostma
nejdriv bych to vyhruboval a pak neco takovehleho
ten laser nebude stastne reseni
Pupak
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2008, 3:40

Takhle se to dela ted.Frezka to hrubuje a brusnej kotouc zacistuje.Je to dost narocny a o hluku a bordelu ani nehovorim.Jedna se o kontinuelni vyrobu v malych seriich.Od toho laseru si slibuji nulovy hluk a perfektni povrch.Navic i cely stroj by se vyrazne zjednodusil,kdyz by se hybaly jen zrcatka a ne cely vterena.Kdyz se da 80W laserem rezat 10mm tlusta balsa, proc by to nemelo jit v tomto pripade? Nekde na netu jsem kdysi cetl o manikovi,kterej 100W laserem vyrezava 200mm tlusty kusy dreva.
Trva to sice dyl,ale asi je to v principu mozny,ne?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2008, 3:50

asi ano
ale prislo mi to jednodussi delat mechanicky
s kvalitnim vretenem je to sranda
ten laser to bude o hromade casu a penez vynalozenyho do experimentovani
dalsi otazkou je jak se to obrabeni vubec bude chovat
jestli se to nebude nejak napejkat a podobne
nevidel jsem to nikde
QNX
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2008, 4:27

Já bych zase udělal formičku a odléval to :-) třeba 100ks na jeden zátah. Snad není žádný důvod, aby to muselo být dřevo, ne? Laseru bych v tomto případě taky moc nevěřil.
Pupak
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2008, 5:57

Jo, to je dobra odpoved. Kdyz se me nekdo zepta,jak nejlepe umejt auto, doporucim mu, aby si koupil motorku... :lol:
Ma nekdo zkusenost s kombinaci laser/drevo? Potrebny vykon,fokusace a pod. To me zajima.
Bob
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2008, 7:27

V práci máme laser už několik let jeho hlavní pracovní náplní je( aby odpadlo gravírovaní) vypálit nápis do destiček na kterých je komaxit a nápis vyplnit jinou barvou. Jo a ten laser je jeden z nejslabších a nejlevnějších v té době asi rok 2002 asi za 800000kč. No a balzu jsme samozdřejmě skoušeli také 2mm šla vypálit najednou povrch téměř bez opalků na 3mm už se muselo na dvakrát pálit a už jsme hýbali s ohniskem a nebo přidat výkon ale pak už to bylo černé jako kominík a propal byl veliký čili na žebra nepoužitelný,čili rozsah ohniska je malý. Rychlost palení je vysoká to žebro z balzy 2mm hloubka 300mm několik vteřin. Bob.
Naposledy upravil(a) Bob dne 6. 2. 2008, 7:31, celkem upraveno 1 x.
QNX
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2008, 7:29

Pupak: Tak jdi do vývoje laseru, proč to dělat jednoduše, když to jde složitě, že? :D Ten vývoj bude určitě zajímavej, doufám, že budeš referovat o výsledcích.
Josef
Sponzor fora

6. 2. 2008, 7:55

Nedokážu si nějak představit, jak by to mělo pálit. Ten splávek je rotační těleso? Promítni si jak jde ten paprsek do surového materiálu. Tam by muselo shořet hodně matrošu, protože by neměl jak odpadnout. Myslím, že by měli asistovat hasiči. O tom, že se paprsek zaostří na tečně obrobku v balze si asi musíš nechat jenom zdát. Podle mne to asi nepůjde. To není sklo. Na gravírovacím laseru jsem zkoušel různé kraviny, ale tohle nikoho z nás nenapadlo. Já si myslím, že škoda peněz a času. I když teď mne napadá, že by to šlo řezat paprskem šikmým na osu otáčení jako šroubovici.... Tak nevím.
Pupak
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2008, 8:14

Ja sleduji hobby vyuziti laseru nekolik mesicu.Prosmejdil jsem kde co a videl ruzny vyrobky z kovu,plastu,skla a dreva.Vykony trubic se pohybovaly od 40 do 250W,ale stale mi chybi realna predstava,co vsechno a hlavne jak se s tim laserem da delat. Pochopitelne obcas narazim na problem,kde mi pouziti laseru prijde zajimavy,ale protoze mam prakticke zkusenosti rovny nule,nahazuji tohle tema.
Kdyz nekdo vyrobi ze dreva 1/2 metru vysokou sosku zeny,ktera vypada jako by ji nekdo vyrezal dlatem,jakou techniku na to pouzije,kdyz ma 120W laser.Nejak to prece okrajet musi.Nebo ramy obrazu.Na netu je toho spousta,ale informaci malo.
QNX
Kontaktovat uživatele:

7. 2. 2008, 2:21

Pupak: já koukal ve zbrojovce, jak laserem vypalujou rybiny na pažby zbraní ... je to rychle, levně a hnusně. Dřevo není homogení materiál, takže i rychlost hoření je na různejch místech různá. Výsledkem je nepěkný, ohlodaný povrch.
walter

22. 3. 2008, 6:04

Laser je na řezání dřeva dokonalý. Má však několik vad. Dřevo pod paprskem laseru hoří. T.j. povrch by byl opálen = povrch zuhelnatí. Laser by musel být pulzní s definovanou délkou pulsu a tím i pulsním výkonem a definovanou přestávkou mezi pulsy. Také i CW mod - (kontinuelní) Pokud by opálení nevadilo, je to docela dobře proveditelné. Ale i tento " nedostatek " lze po určitých úpravách omezit.
Vůbec bych se nebál problémům s vzdáleností ve fokusu či mimo fokus. Pokud se použije vhodně zvolená ostřící čočka a dostatečný výkon laseru, je možno řezat i několik cm dřeva. Řádově by stačily desítky Watů. Nejvíc jsem zkoušel asi 5 - 6 cm při 20Watech.
pipa
Kontaktovat uživatele:

22. 3. 2008, 9:42

Jojo, výkony stačí malý, když se to dobře zfokusuje. Taky záleží na tom, co chceš použít za laser, jesi CO2 ( by byl asi nejvhodnější ) nebo pulzní Nd:YAG atp. Jenom tak pro přestavu - 25W lsr v ohnisku řízne 1mm ocelovej plech.
www.tc-pipa.wz.cz
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“