Měření polohy stolu, misto pocitani kroku na motoru

jindra

7. 2. 2008, 11:42

Zdravim CNC nadsence,

Chtel bych "omotorizovat" svoji frezku (Opti BF20) ale dilema mezi vuli a odporem sroubu me nici....

Co takhle merit polohu stolu misto pocitani kroku motoru. Vubec by mi pak nevadilo kdyz krok "vysumi" na vymezeni vule, paac bych se pokousel (resp.logika) delat krok na motoru tak dlouho dokud bych ho nenameril na "stole" / ose. (predpokladam vlastni buzeni motoru ktere by s tim pocitalo)

Do ceho ale nevidim, a nejak se neumim rozhodnout, jak merit polohu stolu v jednotlivych osach.

1) poridit-koupit pro kazdou osu nejakou "merici listu" s pouzitelnym vystupem, snazil sem se neco vygooglovat ale bez uspesne (nemate nejakej link/tip?, pripadne kde bych se o nich dozvedel vice?)

2) natahnout ke kazde ose nejakou remenici a pomoci resolveru (rotacniho koderu polohy) odmerovat -> reminek by byl nezatizen (posuv je stale na sroubu), ale stejne by si asi zapruzil. Taky by to asi chtelo resover s pomerne velkym pocetem pulsu per rev (vzhledem k prumeru ozubeneho kola cca 2.5cm). Pokud tak, tak napnout reminek jako listu, nebo nechat smycku mezi dvema koli s jenim pevnym spojem k pohyblive casti stolu.

Vzhledem k obecne (ne)presnosti BF20 predpokladam s odmerovanim cca 0.01 (neni to moc ale i tak je to nahrane BF20:)

sem vice "elektronic" nez "strojar", takze nemam problem s rizenim motoru, odecitanim senzoru nebo programovanim Atmel/PIC. S cim zapasim, ale zaroven desne laka, je takovejhle hardware.

Nejakej dalsi zpusob (idealne bezkontaktni) jak merit polohu stolu?
Co si myslite o navrzenych variantach?
Nejak sprdung ze uz se to resilo milionkrat? (rad se poucim, staci rict kde)

C-N-C foru 3x ZDAR!
Pupak
Kontaktovat uživatele:

7. 2. 2008, 12:12

S elektronikou a presnym merenim se daji delat kouzla, ale co tim nikdy neodstranis jsou vule v rybinach a ve sroubech.Co je ti platny,ze nekam naprazdno presne dojedes,kdyz freza zabere do masa a cely to ujede do haje,protoze tam mas 0.3mm vule. Tudy cesta nevede a z hovna bič neupletes. Je lepsi investovat do lin. vedeni a kul. sroubu,pak ti bude s frezkou behat 1Nm krokac na setiny presne.Stroj,ktery ma vule je na nic.
Vyrabi zmetky a nici drahe nastroje.
S BF20 mam svoje zkusenosti,nebot jsem jich par predelaval.Vidim vysledky neupravenych,ale prebrousenych BF20 a vysledky prestavenych na lineary.Je to nebe a dudy.BF20 na linearech je opravdu plnohodnotna frezka CNC a v ramci svych rozmeru muze obrabet opravdu cokoli a to dost presne. Neupravena je dozivotni souboj vule versus motory a presnost...
Navic Mach neumi s odmerovanim pracovat a shanet nejaky jiny SW ,ktery to umi se ti opet pekne prodrazi.Ver tomu,ze kvalitni zelezo je zaklad stroje.Co zelezo neumi,to elektronika nedohoni.
jindra

7. 2. 2008, 12:25

Nejak podvedome sem ocekaval neco takovyho... asi nebude zbyti a pokusim se o predelavku na lin.vedeni.
V tomhle smyslu dekuji Pupaku za neocenitelne informace z praxe.

Realizace "merici listy" me ale zaujala i z jinych pohnutek.

Muzete me nekdo linkem nasmerovat kde bych se o nich dozvedel vice? (beru vse od obchodu po skripta :] )

Dekuji
PBr
Kontaktovat uživatele:

7. 2. 2008, 12:56

Pozri
www.newall.com/,
je to uplne pecka princip merania, samozrejme aj cena je bombova :)
Dalsi sposob je
www.balluf.de
ceny takisto su silne...
jindra

7. 2. 2008, 1:38

pekne, velice pekne, velice presne, velice drahe, no vsak jak to tak bejva :)

merit mikrometry by se mi taky libilo :] (o kolik mikro se to asi zkrati na stupen celsia:)

ale jako inspirace idealni, zavysilat civkou do vodici tyce (elektromag - jako napr.antena) a merit co a jak se objevi na koncich (faze/amplituda)... to mozna neni spatnej napad... asi si skusim pipnout do tyce :]
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

7. 2. 2008, 2:11

ty BF maji problemy s vymezovacimi listami
jestli mate nekoho kdo to dokaze zaskrabat tak nemusite kupovat lineary a asi to vyjde o dost levnejs
oni neumi trefit uhel te listy takze to tlaci na jednom konci a na druhem je vule a ten stul pak "cvachta"
sam jsem jednu tu listu skrabal aby mi to jezdilo lepe
pak je to myslim celkem slusne v geometrii
nevim co ty cinani delaj kdyz tohle zmrsej

jinak odmerovani v kazdem pripade zvedne presnost te masiny
mam v nabidce celkem levne IRC snimace v pripade bezvulovych sroubu to muze byt pouzitelne
ale ty BF maji desne malo mista na krizeni obyc. sroubu takze se musi dat tenke a pak to ma dalsi nectnosti
asi nema smysl honit tisiciny
ta BF bude chodit neco pod stovkou lepe asi moc ne
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Radek
Kontaktovat uživatele:

7. 2. 2008, 2:49

jindra píše:Zdravim CNC nadsence,
1) poridit-koupit pro kazdou osu nejakou "merici listu" s pouzitelnym vystupem, snazil sem se neco vygooglovat ale bez uspesne (nemate nejakej link/tip?, pripadne kde bych se o nich dozvedel vice?)
Na malych masinach doma doladovanych se lze setkat s DRO udelanych z klasickych elektronickych supler. U bohatsich hobbystu se na jejich vystup pripoji nejaky elektronicky zobrazovac. Klasickym predstavitelem je reseni od http://www.shumatech.com/products/dro-350/index.htm, ktere je pomerne oblibene, postavitelne doma a ma svoji konferenci na yahoo. Sam o necem podobnem uvazuji. Je to dostupne z Anglie http://home.lsces.co.uk/ModelEngineersD ... peanPrices, a pokud by jsme se dohodli tak bych se nechal popostrcit k delbe na vedlejsich nakladech (doprava, bankovne,...)
Monteg

7. 2. 2008, 3:52

jindra

7. 2. 2008, 5:39

dekuji za reakce,

hondbu za tisicinkama prenecham nekomu kdo na to ma stroj/kontrukci.
co me nici je dilema utahnout a nehnout se, nebo povolit a vybodnout se na presnost.
pritom by bohate stacilo merit polohu "az" voziku cetne vsech vuli ktery tak vznikaj
a nemusel bych pak tolik resit co mam za motor a jak kvalitni (linearni) je stoupani sroubu atd....
(zpetna vazba k motoru by byla opravdu realna).
.. ikdyz je pravda ze spusta "vuli" to neresi.. viz. predchazejici prispevky

essapraha (viz. Monteg), to by bylo fajn, napr. ILCR, sem zvedav kolik si za to reknou.

to co pise Radek taky neni mozna vubec hloupej napad...
myslim ze vice lidem zde na foru by se podobna hracicka prilepena k hrane stolu hodila.

v uvodu sem mluvil o predpokladane presnosti 0.01mm coz by ty "cinsky" suplery, teda meridla, klido zvladly.
Nejaky takovyhle dostatecne dlouhy digi meridlo s digi vystupem by stacilo.
Udelat k tomu PICe kterej to bude nacitat a pripadne generovat nejaky pulsy pro buzeni motoru by slo realizovat celkem levne.
Ale stavet velkej "jen" budik na zobrazovani se mi moc nechce (alespon tak sem pochopil ten projekt), ale pokud budes chtit pomoct s PICem dej vedet.

->kdepak by se asi nejaky "Chinese-made digital scales" daly sehnat.

Obrázek
Pupak
Kontaktovat uživatele:

7. 2. 2008, 6:40

Tyhle posuvky koupis na Ebay. Predem upozornuji,ze se to na hobby stroje moc nehodi.Vyzaduje to dokonaly zakrytovani,jinak to jde rychle do haje.Vlastni zkusenost.Koupil jsem si i tu chytrou krabicku se trema displayema a kablikama na pripojeni trech pravitek.Umi to i dvojnasobek na jedny ose pro soustruh.Za 250Euro pekna vec,ale vali se mi ve skrini,ani jsem to jeste nepouzil.
Znovu opakuji. Zaklad je zbavit stroj vuli.Zadny mereni to proste nevyresi. Freza v zaberu si se stolem dela,co chce a je jedno,kam to bez zateze nastavis,byt se sebe vetsi presnosti.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

7. 2. 2008, 7:53

co se vuli tyce je to bes
dynamicky se tam dejou strasny veci ktery si clovek ani nedovede rozumne predstavit

onehda jsem se domeril peknejch veci
vymezil jsem vule tak ze se staticky nic nedelo
ale stul mi setrvacnosti pri vetsich rychlostech proste prejizdel polohu :-)
motor davno stal a stul jel dal v ramci vule matice
Monteg

7. 2. 2008, 7:56

Orientačne počítej za 300mm pravítko 8000kč bez zobrazení
jindra

7. 2. 2008, 9:21

cca 8000,- za mereni osy... to zas neni tolik, teda pokud by sme uvazovali o stroji s presnosti 0.001mm (vymenim krom linearniho vedeni i vreteno (resp.pinolu bo jak je presne nazvoslovi) a du do toho :))

Vase prispevky mi opravdu pomohli v zakladnim rozhledu, dekuji (c-n-c.cz skutecne zije:)
nekde schrastim "Chinese-made digital" suplerku a zkusim si s ni popovidat, myslim ze pro zacatek by to mohlo stacit, dam vedet :)

Ale zminka o pinole me vede k vaze...

Jak by se dala merit poloha primo "Frezy" vuci krajum stolu ?

-> preklenuti dalsich moznych nepresnosti soustavy -> mereni co nejblize skutecnemu obrabeni
Pupak
Kontaktovat uživatele:

7. 2. 2008, 9:38

http://www.shumatech.com/support/chinese_scales.htm
Tady mas link,kde je popsana stuktura komunikace.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

7. 2. 2008, 10:32

u jednotlivych cinanu jsou ty komunikacni protokoly myslim trosku jine
poridte takovou ktera bude umet komunikovat s tim co chcete

jinak ten prouzek po kterym to jezdi je vlastne plosnak s vyleptanym meandrem
tusim ze jsem nekde cetl ze to nekdo leptal doma ale nevim s jakym vysledkem

to mereni vzhledem k freze jsem nepochopil
zkuste to popsat lepe
Odpovědět