pomoc s výběrem..

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Holinator

29. 8. 2012, 10:00

Zdar všem,

Otec bude mít kulatiny a celkem dost touží po soustruhu, tak bychom mu rádi nějaký starší zakoupili.
Jediné omezení je v celkové délce stroje - 2 metry (a samozřejmě i ceně, rádi bychom se vešli do cca 30tis.), točná délka 500-750.
Jsem v této oblasti laik, tak bych vás chtěl poprosit o pomoc s výběrem.
Vzpomínám si, že kdysi se hodně zmiňoval o S32 a SU32.
Mohli byset mi prosím vysvětlit, jaké jsou rozdíli mezi těmito typy a případně doporučit i jiný typ, výrobce..

Mnohokrát děkuji, H.
rogi

29. 8. 2012, 10:26

je to to isté, "S" sústruh a "U" univerzalní a 320mm točný priemer nad ložem, a medzi hroty ide upnút podla typo od 750-1000mm, šikovná mašina len váha je skoro 1,5 tony.
Pozri inzerciju na Bazoši, snad sa ti podarí zohnať do tej sumy, inak na slovenskom Bazoši som ich videl od 1200 až 1600€, držím palce :!:
Holinator

29. 8. 2012, 2:15

Děkuji za odpověď.
Aha, tak to jsem netušil, že jsou to zcela totožné stroje, měl jsem za to, že se alepoň v něčem liší, ovládání, elektrika, příkon, vnitřnosti, atd, tak to mi nejde do hlavy, proč mají odlišné označení.
Pokud by se případně našel i tip na nějaký konkurenční stroj, který bychom měli mít také v hledáčku..
Budeme tedy muset zřejmě trochu připlatit, máme totiž v plánu pořídit otcovi i menší frézku, po které také už několik let touží a s jejichž výběrem bych vás také rád poprosil o pomoc, ale to už je na na jiné vlákno tohoto fora, celkový rozpočet máme cca 65tis, tak snad to není utopie..
capumpor

29. 8. 2012, 3:55

S32 a SU32 není to samé. Točný průměr stejný, ale konstrukčně je každý jiný. Např S má kluzné ložiska na vřetenu a lamelové spojky, tak se motor točí pořád, ale zase to nejsou rázy do sítě. SU má ložiska valivá spouštění motoru přímo spínačem na suportu. Motor má příkon 5.5 kW, S32 má méně (myslím 3).
Do domácí dílny jsou to ideální stroje. Dobrá volba. Pak třeba ještě S28. O dost levnější bývají SN20. Pak ještě třeba zahraniční E2N, 1j611
Každý má své výhody, tak bych bral podle stavu a ceny. Kdyby ty 32ky byly do 30ti, to by byla dost náhoda. Ale už jsem viděl inzeráty za takovou cenu. Pak je to ale kdo dřív přijede a odveze.

Frézku např. Fa2u, ME250, ME1000, 6H10. Tam dělá cenu příslušenství.

Lepší jít jen tak namátkově po inzerátech než po konkrétním stroji.
A taky bych vzal sebou někoho kdo vyzkouší a posoudí stav, aby nebylo třeba vyběhané lože, a tak.

PS. Chtěl bych být váš otec :lol:
Já zase Něco podobného chystám pro svého dědu, bude mít 80 a mám pro něj Asista.
Sběratel strojů :-)
Holinator

29. 8. 2012, 7:48

Jen doufám, že to s tátou nesekne, až o to v dílně zakopne.
Šetřili jsme na to přes tři roky a částečně to stejně musíme řešit úvěrem, tak snad něco ve slušném stavu a za rozumné peníze seženeme.
Předpokládal jsem, že budeme v inzerátech pátrat asi celkem dlouho, než se nám poštěstí, tak to s vámi konzultuju s několika měsíčním předstihem.

Nemá náhodou ta SN20 délku přes 2 metry?
Myslíte tedy, že se nemusím obávat zahraniční výroby? Měl jsem totiž obavy z dostupnosti náhradních dílů a příslušenství, proto jsem se chtěl raději držet TOSu?
Kdyby před Vámi stály S32 a SU32 se stejnou točnou délkou a ve stejném technickém stavu, tak jakou a proč byste zvolili? Cenově se zřejmě pohybují asi stejně, že?
Četl jsem, že S28 je předchůdce S32 a že S32 je na tom o poznání lépe, např. v ovládání, atd.. že prý je rozumnější koukat už po S32 nebo SU32. Netuším, co je na tom pravdy, to jsem se dočetl kdesi na foru..

Rohodně budu muset někoho z okolí ukecat, případně někoho zaplatit, aby mi to před koupí otestoval, jelikož ani netuším, jakým způsobem se takový test soustruhu provádí.

Ohledně té frézky kdysi hodně mluvil o FN22 a FU80..
RaS

29. 8. 2012, 8:29

pak máš ještě SUI32 ten má 4kw motor.. ale ten překupníci prodávaj mezi 70-80
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
tom ltr

29. 8. 2012, 10:52

FN 22 je nástrojařská frézka..do garáže asi to nejlepší co je..mě se na ní dělalo velmi dobře.. Ale co jsem měl nabídky tak ve slušeném stavu s příslušenstvím 70tis Kč..ale ta byla krásná
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

29. 8. 2012, 11:32

Holinator píše:Nemá náhodou ta SN20 délku přes 2 metry?
Mám pocit, že ten SN20 bude skutečně přes dva metry a to i v nejkratší točné délce (1000 mm) jaká se vyráběla. Odhaduju tak 2.5 metru.
Holinator píše:Myslíte tedy, že se nemusím obávat zahraniční výroby?
Podle mě musíte :-) Osobně bych si asi rozmýšlel koupit použitý soustruh jiné než československé výroby, i když naděje na příjemné překvapení je pořád. Ale ta dostupnost náhradních dílů a hlavně lidí kteří umí pomoci s opravou je myslím celkem důležitá. A ty československé soustruhy navíc patří k těm lepším.
Aleš Procháska
mirenc

30. 8. 2012, 1:48

tu je jeden , cena slusna , len ma vraj nejaku vadu, vyhadzuje mu istic.ale to neznamena ze to musi byt porucha sustruhu :)

http://stroje.bazos.sk/inzerat/17606735 ... uh-S32.php" onclick="window.open(this.href);return false;
z.j

30. 8. 2012, 2:45

Pred podobnou otázkou som stál aj ja.Tak sa s vami podelím o môj názor. Sústruhy československej výroby určite áno, kvalitné, výkonné, ... Lenže čo je ich prednosťou (priemyselné, silné, tuhé) môže byť pre domácu dieľničku nevýhodou (4 - 6 kW motor, 1.4 - 2 t).

Aký máte istič? Zvládne to 4 - 6 kW motor? Máte dobrú "prístupovú cestu" k miestnosti, kde bude sústruh? Vie sa tam dostať vysokozdvižný alebo paletový vozík, alebo tam dotlačíte 1,5t? Budete na tom denno-denne robiť?

Aj ja som chcel sústruh československej výroby, ale nevedel som splniť horeuvedené podmienky, tak som začal hľadať niečo menšie, ľahšie. Menšie, ľahšie a československej výroby prakticky nenájdete.

Takže alternatívne by som nevylučoval sústruhy zahraničnej výroby. Kategória "tažký nástrojárský" sústruh typu E2N, E3N môžu tiež dobre poslúžiť. Možno je to trušku kompromis, ale 2.2 kW motor, váhu cca. 800 kg a dlžku 1.7m asi zvládne hociktorý rodinný dom, garáž, dieľnička.
Napr.
http://szerszampiac.hu/szerszamgep/eszt ... fizetessel" onclick="window.open(this.href);return false;
http://szerszampiac.hu/szerszamgep/eszt ... esztergapd" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.expressz.hu/gep-szerszam/fem ... -32615557/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.expressz.hu/gep-szerszam/fem ... -31995707/" onclick="window.open(this.href);return false;

Nevýhoda je, že je to asi od vás ďaleko.
rogi

30. 8. 2012, 3:56

viem je to daleko, http://stroje.bazos.sk/inzerat/17901855 ... -Caser.php" onclick="window.open(this.href);return false; lepšie ako china čo mám ja, má aj vodiacu skrutku na závity aj vodiacu tyč na posuv, taký malý dospelák :)
Přílohy
casper.jpg
Holinator

1. 9. 2012, 8:33

mirenc píše:tu je jeden , cena slusna , len ma vraj nejaku vadu, vyhadzuje mu istic.ale to neznamena ze to musi byt porucha sustruhu :)
http://stroje.bazos.sk/inzerat/17606735 ... uh-S32.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Ano, na ten jsem také narazil a dle mého názoru vypadá velice zachovale a ta cenovka je opravdu příznivá, ale mám celkem obavy z té závady, mohla by to být skutečně jen nějaká prkotina na elektru, ale vzheledem k našemu rozpočtu a mé nezkušenosti v tomto oboru, si bohužel nemohu dovolit riskovat, pokud by to totiž byla nějaká vážnější závada a tím pádem i finančně náročnější oprava, tak by mě rodina umlátila..
Holinator

1. 9. 2012, 9:30

z.j píše:Pred podobnou otázkou som stál aj ja.Tak sa s vami podelím o môj názor. Sústruhy československej výroby určite áno, kvalitné, výkonné, ... Lenže čo je ich prednosťou (priemyselné, silné, tuhé) môže byť pre domácu dieľničku nevýhodou (4 - 6 kW motor, 1.4 - 2 t).............
Kdysi otec uvažoval i o koupi nějakého číňana z druhé ruky, bylo by to fajn na transport a manipulaci, cenovka do cca 20t., ale toto za nedlouho zavrhnul, poté byl něco takového omrknout, nízká váha, která se negativně podepsalala na tuhosti a také malý výkon, když se na něm pokoušel upíchnout (snad jsem použil správný termín) kulatinu o průměru cca 5cm, tak to prý byl velký problém, netuším, co to bylo přesně za stroj, možná už jsou na tom v dnešní době čínani lépe, tak abych jim nekřivdil.
A pro otce byl asi největší problém absence příčného strojního posuvu, jelikož tomu nerozumím, tak nedokážu pousoudit důležitost této funkce. Ale předpokládám, že všechny dospělé soustruhy, které zde byly zmíněny, toto bez problémů zvládnou nebo se mýlím?
z.j píše:Aký máte istič? Zvládne to 4 - 6 kW motor? Máte dobrú "prístupovú cestu" k miestnosti, kde bude sústruh? Vie sa tam dostať vysokozdvižný alebo paletový vozík, alebo tam dotlačíte 1,5t? Budete na tom denno-denne robiť?
Jističe a rozvody by měly bez problémů zvládnout až 7,5kW. Přístup k dílně, k místu, kde by měl být soustruh umístěn, není žádná sláva, umístění soustruhu bude sktečně boj, ta váha je pro kutila s omezeným místem a prostředky skutečně šílená. Zřejmě budeme muset využít nějaké specializované firmy na manipulaci s těžkými břemeny.
Denně se na něm rozhodně dělat nebude, bude to spíš víkendová záležitost a občas nějaký ten večer po práci. Chápu, že na tuto frekvenci je takový tovární soustruh zbytečnost, ale když vezmu v potaz, že číňan s tím příčným strojním posunem přijde na cca 50-60 tisíc, tak mi přijde rozumnější pořídit právě něco jako S32 nebo myslíte, že je to špatná úvaha?
z.j píše:Aj ja som chcel sústruh československej výroby, ale nevedel som splniť horeuvedené podmienky, tak som začal hľadať niečo menšie, ľahšie. Menšie, ľahšie a československej výroby prakticky nenájdete.
Takže alternatívne by som nevylučoval sústruhy zahraničnej výroby. Kategória "tažký nástrojárský" sústruh typu E2N, E3N môžu tiež dobre poslúžiť. Možno je to trušku kompromis, ale 2.2 kW motor, váhu cca. 800 kg a dlžku 1.7m asi zvládne hociktorý rodinný dom, garáž, dieľnička.
To je právě ono, s radostí bychom pořídili něco menšího, lehčího, abychom bez problémů zvládli transport, manipulaci a ušetřili co nejvíce místa okolo, jelikož dílna nebo spíš dílnička není příliš prostorná, ale takový stroj jsem v československé produkci skutečně neobjevil. A z nákupu zahraničního stroje mám právě strach, netuším, jaká je dostupnost a cena náhradních dílů, příslušenství, atd.., možná je to zbytečná obava a někdo z vás mě vyvede z omylu..
Děkuji za odkazy, ale bohužel maďarsky neumím a jazyková bariéra by byl problém, nehledě na to, že už je to celkem dost vzdálená lokalita.

Co se týká těch opravdu menších zahraničních soustruhů, tak jsem také narazil na polský TSB-20, ale netuším, co vše to zvládne a zda motor 0,5kW a tuhost je dostačující, váží cca 400kg a cena se pohybuje kolem 30t.
Holinator

2. 9. 2012, 12:02

tom ltr píše:FN 22 je nástrojařská frézka..do garáže asi to nejlepší co je..mě se na ní dělalo velmi dobře.. Ale co jsem měl nabídky tak ve slušeném stavu s příslušenstvím 70tis Kč..ale ta byla krásná
Ceny jsou bohužel skutečně takové, takže holt pořídíme pouze jeden stroj a na ten druhý si bude muset otec časem doškudlit, prioritu bude mít zřejmě soustruh, uvidíme, co se časem objeví v inzerci..
capumpor

2. 9. 2012, 5:25

Ta S32 si myslím že by nebyla špatná. Závada na elektro, přinejhorším se natáhne celá nová, když to bude spálený motor tak ten se nechá taky sehnat, po inzerátech nebo i ve sběrnách. Nebo převinout.
Sběratel strojů :-)
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“