jakou základní desku
zdravím.
doporučte mi nejakou zakladní desku aby na tom spolehlivě šlo EMC2 + grafiku. jdu stavět pc tak ať je to rovnou připravené i pro emc2
nejde mi o cenu. jde mi o moderní dnešní desku a grafiku.dostupnou v ČR. taková střední třída .
moc děkuji.
doporučte mi nejakou zakladní desku aby na tom spolehlivě šlo EMC2 + grafiku. jdu stavět pc tak ať je to rovnou připravené i pro emc2
nejde mi o cenu. jde mi o moderní dnešní desku a grafiku.dostupnou v ČR. taková střední třída .
moc děkuji.
EMC2 nemá vyslovene veľké nároky na hardware. Podľa ich stránky je to:
- 700 MHz x86 processor (1.2 GHz x86 processor recommended)
- 384 MB of RAM (512 MB up to 1 GB recommended)
- 8 GB hard disk
- Graphics card capable of at least 1024x768 resolution, which is not using the NVidia or ATI fglrx proprietary drivers, and which is not an onboard video chipset that shares main memory with the CPU
- A network or Internet connection (not strictly needed, but very useful for updates and for communicating with the LinuxCNC community)
Otázne je ešte to, či PC bude len na ovládanie CNC alebo aj na iné práce CAD, výpočty. Ak len na CNC, tak prakticky hocijaká základná doska vyhovuje. V dnešnej dobe aj ten bod o grafických kartách je otázne. Ja by som sa nebál použiť nejakú dosku s integrovanou CPU (AMD E-350, E-450 alebo Intel Atom 2500, ...) integrovanou grafickou katrou. PC s menej ako 2-4 GB pamäťou sa "neoplatí" skladať, a keď z toho sa vyčlený 128 alebo 256 MB pre grafickú kartu, tak stále je bohatá rezerva. Myslím si, že linux kernel vie pracovať s každou grafickou kartou minimálne ako s vesa kartou a s rozlíšením nad 1024x768. Maximálne nebude podporovana 3D akcelerácia, ale EMC to asi ani nepotrebuje. Určite by som neriešil grafické karty na hranie a podobne. Ak už chcete grafickú kartu zvlášť, tak niečo jednoduché za 30-40 EUR (Nvidia 210, ATI 5xxx, 6xxx).
Všeobecne platí, že čo vám linux spozná sám, nebude s tým problém a to čo nespozná spojazdňuje sa to zložitejšie ako vo windowsoch (t.j. asi to nebudete robiť).
- 700 MHz x86 processor (1.2 GHz x86 processor recommended)
- 384 MB of RAM (512 MB up to 1 GB recommended)
- 8 GB hard disk
- Graphics card capable of at least 1024x768 resolution, which is not using the NVidia or ATI fglrx proprietary drivers, and which is not an onboard video chipset that shares main memory with the CPU
- A network or Internet connection (not strictly needed, but very useful for updates and for communicating with the LinuxCNC community)
Otázne je ešte to, či PC bude len na ovládanie CNC alebo aj na iné práce CAD, výpočty. Ak len na CNC, tak prakticky hocijaká základná doska vyhovuje. V dnešnej dobe aj ten bod o grafických kartách je otázne. Ja by som sa nebál použiť nejakú dosku s integrovanou CPU (AMD E-350, E-450 alebo Intel Atom 2500, ...) integrovanou grafickou katrou. PC s menej ako 2-4 GB pamäťou sa "neoplatí" skladať, a keď z toho sa vyčlený 128 alebo 256 MB pre grafickú kartu, tak stále je bohatá rezerva. Myslím si, že linux kernel vie pracovať s každou grafickou kartou minimálne ako s vesa kartou a s rozlíšením nad 1024x768. Maximálne nebude podporovana 3D akcelerácia, ale EMC to asi ani nepotrebuje. Určite by som neriešil grafické karty na hranie a podobne. Ak už chcete grafickú kartu zvlášť, tak niečo jednoduché za 30-40 EUR (Nvidia 210, ATI 5xxx, 6xxx).
Všeobecne platí, že čo vám linux spozná sám, nebude s tým problém a to čo nespozná spojazdňuje sa to zložitejšie ako vo windowsoch (t.j. asi to nebudete robiť).
dik za odpověď,
ale asi nemaš tak uplně pravdu. něco jsem přelouskal na jejich strankach a je to hlavně o latenci. tuhle podmínku splňují opravdu jenom některe desky a to ještě z určitými čipsety. proto muj dotaz jestli někdo nezná odskoušenou desku dostupnou u nas v ČR.
není to tak jednoduche jak to vypada. mam doma celkem 7 PC a jenom na jednom jsem se dostal z latenci pod 40 000 takže teoreticky není ani jeden použitelny pro cnc
o tehle jsem se dočetl že by měla mit latenci pod 20 000
co myslíte?
http://www.czc.cz/asus-e35m1-m-pro-amd- ... _Hudson_M1" onclick="window.open(this.href);return false;
ale asi nemaš tak uplně pravdu. něco jsem přelouskal na jejich strankach a je to hlavně o latenci. tuhle podmínku splňují opravdu jenom některe desky a to ještě z určitými čipsety. proto muj dotaz jestli někdo nezná odskoušenou desku dostupnou u nas v ČR.
není to tak jednoduche jak to vypada. mam doma celkem 7 PC a jenom na jednom jsem se dostal z latenci pod 40 000 takže teoreticky není ani jeden použitelny pro cnc

o tehle jsem se dočetl že by měla mit latenci pod 20 000
co myslíte?
http://www.czc.cz/asus-e35m1-m-pro-amd- ... _Hudson_M1" onclick="window.open(this.href);return false;
co si pod tímto představuješ?oscar píše:a co nejaky HW generator misto trapeni se s latenci zakladni desky?
zřejmě myslíš interpolátor ??
což není zadarmo a EMC umí být i bez něj docela slušně výkoný nástroj
Samozřejmě MESA karty s FPGA polem to řeší ale je to další sranda která začíná na 4000Kč
kluci dostavate se někam jinam. ja jsem psal že jdu stavet PC. proto bych jej chtěl už dopředu připravit aby na něm šlo emc2. PC bude určeno na cnc, ale bude to každopadně PC. jdu stavět ještě jednu malou frezku, takové šudlatko pro brachu na plošne spoje. mam doma elektroniku nevyužitou.
možná půjdu opět do gravosu,možna do emc uvidím. každopadně mi teť jde hlavně o to pc. chci si to emc2 taky skusit atd..
mesa kartu atd opravdu nechci. ani bych ji nedokazal naprogramovat.
pokud někdo doporučí ověřenou desku budu mu vděčný.
děkuji
možná půjdu opět do gravosu,možna do emc uvidím. každopadně mi teť jde hlavně o to pc. chci si to emc2 taky skusit atd..
mesa kartu atd opravdu nechci. ani bych ji nedokazal naprogramovat.
pokud někdo doporučí ověřenou desku budu mu vděčný.
děkuji
EMC většinou nemá problém s žádnýma deskama , jen mě se zdá že jednojádrové mívají lepší latenci než moderní vícejádrové
testováno na dvouch nových deskách a dvou jednojádrových , pokaždé byl výsledk na jednojádru oněco lepší
testováno na dvouch nových deskách a dvou jednojádrových , pokaždé byl výsledk na jednojádru oněco lepší
ano, myslim mesu. za 3000 a je po problemech s hledanim desky.packa píše:co si pod tímto představuješ?oscar píše:a co nejaky HW generator misto trapeni se s latenci zakladni desky?
zřejmě myslíš interpolátor ??
což není zadarmo a EMC umí být i bez něj docela slušně výkoný nástroj
Samozřejmě MESA karty s FPGA polem to řeší ale je to další sranda která začíná na 4000Kč
-
Par jsem jich zkousel , najit se slusnou latenci , nebylo zas tak jednoduchy , sice to byli samy stary kolem 1Ghz ,ale nekde na netu jsem videl seznam konfiguraci PC a jakou to melo latenci.No preji pri hledani hodne stesti.Jak MACH tak i EMC2 chce doopravdy vyzkouset jak to na kterem PC bezi.(na paralelnim portu bez interpolacnich kart)
- Kilovolt
- Sponzor fora
Kvako tady si koukal ? http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/wiki.pl?Latency-Test" onclick="window.open(this.href);return false; . S tou mesou to není zas tak horký-já o tom taky prd věděl a koupil jsem 7i43, no a jezdím
. Bohužel se ani u tohodle neobejdeš bez LPT.

Naposledy upravil(a) Kilovolt dne 7. 9. 2012, 8:02, celkem upraveno 1 x.
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
jj koukal našel jsem podle toho tuhle desku.
http://www.obchod-provas.cz/asus-at5nm10-i/d-104788/" onclick="window.open(this.href);return false;
a nějaké ještě jine jsem koukal. uvidím neco skusím a bude
zatím se jenom rozhlížim
http://www.obchod-provas.cz/asus-at5nm10-i/d-104788/" onclick="window.open(this.href);return false;
a nějaké ještě jine jsem koukal. uvidím neco skusím a bude

zatím se jenom rozhlížim

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Chlapi ctete trosku to forum, samo ze ta lpt mesa neni idealni pro me vpodstate pripada v uvahu pouze ta pci logicky uz z duvodu principu na kterem to pracujeKilovolt píše:Kvako tady si koukal ? http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/wiki.pl?Latency-Test" onclick="window.open(this.href);return false; . S tou mesou to není zas tak horký-já o tom taky prd věděl a koupil jsem 7i43, no a jezdím. Bohužel se ani u tohodle neobejdeš bez LPT.
V emc to vetsinou funguje jako prog. Delicka a citac tj interpoluje to porad pccko a tudiz to potrebuje vetsi propustnost dat coz lpt pri svoji rezii a sirce neni uplne ono
Takze asi tak
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
promiň Robokope, ale forum určitě čtu. ale ty to bereš jak profík, tyhle věci tě živí a ja to mam jako hobík to je trošku rozdíl.
navíc nemam na to něco programovat a shanět další věci jenom abych naprogramoval mesu...
tady na foru jdou lidem levne mašinky a jdou supr i bez mesy. pak je tady druha sorta a to jsou profici . to jsou pro mne lidi jako z Nasa. odemne vzdalení na kilometry.spoustě věci nerozumim co tady čtu..
jde mi o to postavit levne šudladlo na vrtaní plošaku.
mam doma skoro komplet mechaniku, jenom ten komp potřebuju. jde mi jenom o slušnou desku. myslím že je tady spousta lidí co jim to jde i bez mesy . navíc pokud by se tady uvedlo par typů pomohlo by to určitě vic lidem. o nic nejde, něco najdu.poskouším a časem se to poddá jako vše, nijak na to nespěchám.
přinejhorším to skusím z nějakým noťasem mam doma 3 z lpt uvidíme, nějak to dopadne
navíc nemam na to něco programovat a shanět další věci jenom abych naprogramoval mesu...
tady na foru jdou lidem levne mašinky a jdou supr i bez mesy. pak je tady druha sorta a to jsou profici . to jsou pro mne lidi jako z Nasa. odemne vzdalení na kilometry.spoustě věci nerozumim co tady čtu..
jde mi o to postavit levne šudladlo na vrtaní plošaku.
mam doma skoro komplet mechaniku, jenom ten komp potřebuju. jde mi jenom o slušnou desku. myslím že je tady spousta lidí co jim to jde i bez mesy . navíc pokud by se tady uvedlo par typů pomohlo by to určitě vic lidem. o nic nejde, něco najdu.poskouším a časem se to poddá jako vše, nijak na to nespěchám.
přinejhorším to skusím z nějakým noťasem mam doma 3 z lpt uvidíme, nějak to dopadne

-
ja bych to nevidel tak cerne. dejme tomu ze linuxcnc komunikuje s interpolatorem ku prikladu 1000x za sec, a predavaji si 100, ku prikladu floatovych promenych.
opravdu se pci verze chova nejak lepe?
opravdu se pci verze chova nejak lepe?