soustruzeni kalenych tyci

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Odpovědět
digisonic
Kontaktovat uživatele:

9. 2. 2008, 7:46

Dotaz, viz foto, je to normalni kdyz celne soustruzim SK nozem kalene tyce prumer 20mm, material Cf 53, 62 ± 2 HRC tak z kraje to vypada jako zalestene? Nejaka finta jak tyto tyce zkracovat, zarovnavat? Dik.
Přílohy
IMG_3819c.jpg
Mad_BOXs

9. 2. 2008, 7:51

A není to náhodou tím, že to je povrchově kalené?
Mad_BOXs

9. 2. 2008, 7:53

Jo ještě o tom zkracování - uříznu flexou s přídavkem a potom zatočím na soustruhu.
digisonic
Kontaktovat uživatele:

9. 2. 2008, 7:55

Mad_BOXs píše:Jo ještě o tom zkracování - uříznu flexou s přídavkem a potom zatočím na soustruhu.
Ja je mam s 5mm pridavkem od TEA technik ale netusil jsem ze to bude tak povrchove hluboko zakalene. Takze je to normalni. K
Mad_BOXs

9. 2. 2008, 8:07

Z TEA je normální, tos ještě nezkusil kuličkové šrouby, to je teprv maso.Když jsem si objednával 16mm tak se mě ptali, jestli nechci popustit konce, no když jsme utáčeli 20mm tak to šlo celkem v pohodě - ubíralo se víc, tak jsem to popuštění odmítnul, ale na těch 16mm se bral právě jen povrch a to byl ten správnej zážitek.
digisonic
Kontaktovat uživatele:

9. 2. 2008, 8:19

Mad_BOXs píše:Z TEA je normální, tos ještě nezkusil kuličkové šrouby, to je teprv maso.Když jsem si objednával 16mm tak se mě ptali, jestli nechci popustit konce, no když jsme utáčeli 20mm tak to šlo celkem v pohodě - ubíralo se víc, tak jsem to popuštění odmítnul, ale na těch 16mm se bral právě jen povrch a to byl ten správnej zážitek.
To si dovedu predstavit, priste si to necham utocit na presne delky u TEAtechnik i se zavity. Ale nejsem si jisty, ze by to udelali v parech a treba s presnosti na +/- 0,1mm (0,05)? Mas nejake zkusenosti? K
Mad_BOXs

9. 2. 2008, 8:28

Ee, vše si děláme sami.Takže nevím jak by ta přesnost dopadla.
Kolman Bohuslav

13. 2. 2008, 5:29

Změna struktury obrobeného povrchu je díky kalení. Tvrdá zakalená vrstva, při použití plátků na kalenou ocel, je lesklá a "měkší" vrstva se obrábí špatně - chlupatí. Ideální je, jestliže můžeš udělat (i nepatrné) osazení a použít různé nástroje. Pracoval jsem ve firmě s výrobou kuličkových šroubů a technologické konce (různá osazení, závity ...) jsme dělali přímo do kaleného. Základem úspěchu bylo vzít co největší hloubku najednou (i přes 5mm), tak aby jsme se dostali pod profil závitu. Jakmile je přerušovaný řez, plátky okamžitě odcházejí do karbidového?? nebe. Když byla kalená vrstva pryč, vzali jsme jiné plátky a dokončili zbytek měkčího materiálu.

Povrchové kalení: povrch materiálu se nasycuje nejčastěji uhlíkem a pak se ohřeje na kalící teplotu a prudce ochladí. Celá operace probíhá několik hodin a nasycená vrstva se postupně zvětšuje. Tím se dosahuje různých hloubek prokalení. Při objednání se definuje jaká tvrdost musí být v jaké hloubce. Tvrdost materiálu od povrchu do hloubky postupně klesá.
Jiná možnost je indukční kalení, kde zakalení povrchové vrstvy je řízeno dobou a intezitou zahřívání indukční cívkou. Doba tohoto kalení je řádově do minuty.

K.B.
digisonic
Kontaktovat uživatele:

13. 2. 2008, 6:04

Kolman Bohuslav píše:Změna struktury obrobeného povrchu je díky kalení. Tvrdá zakalená vrstva, při použití plátků na kalenou ocel, je lesklá a "měkší" vrstva se obrábí špatně - chlupatí. Ideální je, jestliže můžeš udělat (i nepatrné) osazení a použít různé nástroje. Pracoval jsem ve firmě s výrobou kuličkových šroubů a technologické konce (různá osazení, závity ...) jsme dělali přímo do kaleného. Základem úspěchu bylo vzít co největší hloubku najednou (i přes 5mm), tak aby jsme se dostali pod profil závitu. Jakmile je přerušovaný řez, plátky okamžitě odcházejí do karbidového?? nebe. Když byla kalená vrstva pryč, vzali jsme jiné plátky a dokončili zbytek měkčího materiálu.

Povrchové kalení: povrch materiálu se nasycuje nejčastěji uhlíkem a pak se ohřeje na kalící teplotu a prudce ochladí. Celá operace probíhá několik hodin a nasycená vrstva se postupně zvětšuje. Tím se dosahuje různých hloubek prokalení. Při objednání se definuje jaká tvrdost musí být v jaké hloubce. Tvrdost materiálu od povrchu do hloubky postupně klesá.
Jiná možnost je indukční kalení, kde zakalení povrchové vrstvy je řízeno dobou a intezitou zahřívání indukční cívkou. Doba tohoto kalení je řádově do minuty.

K.B.
Dekuji za informace. Karel
petrL

13. 2. 2008, 6:13

Nedá mi to ale musím zareagovat na KOLMAN BOHUSLAV a jeho popis povrchového kalení.
Zpočátku titiž popisuje tzv. cementaci ta se provádí zpravidla do hloubky 1mm protože hlubší nasycení uhlíkem se stává neekonomickým.Na tento proces se používají cementační oceli tř. 12 220 nebo 14 220, 16220 aj.Materiál je v nauhličené vrstvě zakalen na velmi vysokou tvrdost a jádro mat. je také tepelně zušlechtěno ale pro nižší obsah uhlíku je jeho tvrdost nižší.
U povrchového kalení se používá rychlého ohřevu povrchu mat. indukčně nebo i plamenem s následným ochlazením.Hloubka prohřátí určuje hloubku prokalení.Jádro takto tepelně opracovaného mat zůstává měkké oproti cementaci.povrchově kalitelná ocel je např.15 230
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“