Volba modulu pro hřeben

krytí posuvových šroubů a jiné věci spojene s tématem
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

22. 9. 2012, 4:03

Ahoj lidi,

poradil by mi někdo jak vypočítat jaký modul zvolit u ozubeného hřebenu když mám jen nějaké předpokládané otáčky motoru (servo cca 1500-2000)? Rád bych se měl rozlišení 0.1 mm a rychlost čím víc tím líp (ideálně 20-30 m/min).
RaS

22. 9. 2012, 6:59

30m/min děleno 2000ot je 1,5cm na otáčku to ať dáš kolo jakéhokoliv modulu tak toho docílíš protože prostě to ozubené kolo bude vždy větší, resp tohle by mělo pouhých 5mm průměru.. volba modulu nezáleží ani tak na rychlosti jako na tom co ten převod ponese a kolik toho má vydržet..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

22. 9. 2012, 11:57

Aha, díky.
Takže když vezmu v potaz, že výdrž čím víc tím líp, ale zase v poměru k ceně a hmotnost portálu cca 50 Kg, tak jaký modul zvolit?
lubos
Sponzor fora

23. 9. 2012, 1:20

jak to servo bude výkonné? Při téhle rychlosti tam budou velké setrvačné síly, když tam dáš velký pastorek tak se ti to bude utrhávat.
Např na digigravu je pastorek cca 20 mm, převodovka 1:10 , 200w servo a těch 10-30m to udělalo, ale pokud by tam ta převodovka nebyla tak ani omylem.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

23. 9. 2012, 5:47

Mám tady na testy 200 W, ale rád bych ho potom nechal na Ztko a na X a Y dal něco okolo 750 W.
lubos
Sponzor fora

23. 9. 2012, 5:50

uvidíš, já bych volil pastorek tak malý jak je možné a stejně bych tam dal převod.
IQ156
RaS

23. 9. 2012, 9:02

to bude asi muset neboť pokud zvolí nejmenší možné kolo tak bude mít 12zubů v modulu 1 což je asi nejmenší rozumně sehnatelnej hřeben velikosti asi 15x15 tam pak vychází to ozubené kolečko 12z maličký Dp 12mm a do toho udělá tak max 8ku díru, otázkou je jakou hřídel má to servo? a i při tomhle nejmenším kole ujede ten hřeben na jednu otáčku cca 4cm takže na 30m je to 750ot serva
osobně bych šel do modulu 1,5 nebo 2 to je hřeben 20x20 a už je to troška materiálu, ale zase to vyjde celé dvakrát tak velké a otáčky ještě poloviční
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
lubos
Sponzor fora

24. 9. 2012, 8:43

Pokud by tam nebyl převod řekl bych že KM by měl větší moment při těhle otáčkách.
IQ156
RaS

24. 9. 2012, 9:16

zase na druhou stranu píše přesnost 0,1mm to by chtělo spíš šneka než jednoduché ozubené kolo, určitě by musel navíc vymezit vůli a pak má lepší použít větší kolo s menším modulem kde bude zabírat najednou víc zubů a bude to přesnější a rovnoměrnější přenos.. ale bude mít zase menší otáčky a větší potřebnou sílu.. to jsem zvědavej jak se nakonec rozhodne :D
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 9. 2012, 10:51

RaS píše:zase na druhou stranu píše přesnost 0,1mm to by chtělo spíš šneka než jednoduché ozubené kolo, určitě by musel navíc vymezit vůli a pak má lepší použít větší kolo s menším modulem kde bude zabírat najednou víc zubů a bude to přesnější a rovnoměrnější přenos.. ale bude mít zase menší otáčky a větší potřebnou sílu.. to jsem zvědavej jak se nakonec rozhodne :D

Pokkud máš na mysli šnekové kolo a šnek, tak je úplně jedno jaký tam je modul, to, že bude mít menší modul s větším počtem zubů rozhodně neznamená, že snek jako takový bude zabírat do více zubů. Ideální záběr šmeku do šnekového kola je většinou jen na jednom zubu a teď se musíš rozhodnout jakou účinnost bys na tom převodu chtěl mít.

Nejhůře samozřejmě vychází válcový šnek a ozubené kolo s přímými zuby, kde je styk závitu šneku a boku ozubeného kola přímkový (bodový), velmi nevhodné, na menší posuvy a nepřesné věci ideál kvůli snadné výrobě.

Nejčastější známý šnekový převod je válcový šnek a globoidní kolo, tady je přenod síly celou plochou závitu zanořeného do globoidního šnekového kola.
V obou výše uvedených případěch zabírá ovšem vždy závit plně jen do jednoho zubu šnekového kola.

Pro případ maximálního přenosu síly (nejvyšší účinnost) ze šneku do šnekového kola je v ideálním prostředí globoidní šnek+ globoidní šnekové kolo. Pro tento typ přenosu platí stejná poučka jak u válc. šnek s glob. kolem a protože je šnek globoidní nezabírá závit do jednoho zubu ale zabírají závity tohoto šneku do šnekového kola v celé délce svého opásání :wink:
Pro poslední dva případy potom platí, jak se to každému kdo takový šnekový převod chce vyropbit snažím vysvětlit, zásada, kdy nástroj, který vyrábí šnekové kolo musí mít shodný průměr(případně ještě užší profil zubu, ale není to podnmínka) jako průměr použitého šneku. Osová vzdálenost se pak dá nastavit radiálním zanořením, nebo vynořením při výrobě :wink:
Tož to by bylo asi v kostce :wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
RaS

24. 9. 2012, 11:10

ale ne šnekové kolo a šnek, ale šnek a ozubený hřeben..ten potom zabírá na více zubech..
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 9. 2012, 8:52

RaS píše:ale ne šnekové kolo a šnek, ale šnek a ozubený hřeben..ten potom zabírá na více zubech..
Aha, tak to jsem ten tvůj předchozí příspěvek asi blbě pochopil, měl jsem za to, že se bavíte o nějakých běžných stojařských věcech. Tuhle vifikundaci co popisuješ jsem nikdy, přiznám se neviděl :wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
RaS

24. 9. 2012, 9:24

tady je celou dobu řeč o ozubeném hřebenu a jak docílit rozumné rychlosti a přesnosti..
pokud se dá normální ozubené kolo tak to bude zabírat s čím větším kolem tím lépe a přesněji jenže bude potřeba větší síla a pomalejší rychlost a prostě pořád bude vůle a skončí u převodovky.. tohle je normální šnek kterej má stoupání třeba v modulu 1 a je dlouhej třeba 6modulů takže zabírá po celé délce a v podstatě bez vůle a jedna otáčka šneku posune o 3,14mm kdežto u minimálního ozubeného kola s 12zuby a modulem 1 se posune 12xtolik.. takže při jeho požadované rychlosti 20m/min by musel mít modul tak 3 a nebo to pro změnu urychlit :D
nakonec stejně skončí u řemenu :D

mimochodem to by měl bejt přece normální šnek kterej by se navrhoval k nekonečně velkýmu šnekovýmu kolu ne? v tom by neměl bejt problém ne?
a když nad tím tak přemejšlím dá se udělat takovej šnek třeba modul 1 kterej bude mít stoupání 3moduly? a když přemejšlím ještě víc :D tak by to přece ani nebylo nijak složité to přece půjde udělat normálně na soustruhu ne? a nebo už radši nepřemejšlím :lol:
Josef
Sponzor fora

25. 9. 2012, 12:02

Tady jsem vám nafotil hřeben se šnekovým a s přímým ozubením. Snad je to trochu vidět, jaký je tam rozdíl.
RaS

25. 9. 2012, 12:52

tak logicky by člověk nepoužil přímej hřeben se šnekem, ale šneka s hřebenem k tomu.. já jen říkám že to má spoustu výhod oproti přímýmu hřebenu s ozubeným kolem.. nic víc..
druhá věc je že nebude tak jednoduchý to koupit v metráži jako obyč hřeben.. ono ten šnek bude mít i další nevýhody jako třeba to že bude muset být relativně velkej, tak aby nekolidoval motor (případně další třeba ozubené kolo) právě s tím hřebenem
já mám tohle řešení na takovém lisu kde je šnek dlouhej asi 10cm modul asi 4 a zabírá to asi na 8mi zubech, hřídel je vyvedená nahoru a šnek je v ložiskách, funguje to dokud nenarazí hřeben právě na to kolo a nebo dokud nevyjede ze zubů šneku na druhou stranu,takže to má docela omezenej zdvih, pro "nekonečnej" zdvih by se ten šnek musel zvětšit a nebo udělat další převod kterej by přenesl osu otáčení jinam..
Odpovědět

Zpět na „Ostatní mechanika“