Poloautomat na rovinné svařování Tigem
Dostal jsem nabídku navrhnout mašinu na svařování skříní z nerezu. Maximální délka sváru bude 2500mm plech 1- 3 mm. Přemýšlel jsem o použití podepřených tyčí posun elektro motorem a kuličkový šroub posuv 0-10m/min.Rám jsem myslel z jeklu svařen a pod podepřené tyče profil U 120 se zafrézování pro tyče.Mašina bude mít jenom osu Y a Z. Výkres se zatím pokouším udělat ve 3D cadu.Jestli máte nějaké poznatky nebo zkušenosti ta napište. Dík Pepa
Pokud šroub tak s rotační maticí jinak ( a i tak) se na 10m/min neodstaneš ani omylem. Spíš bych doporučil ozubený hřeben, možná že by stačil i řemen.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
Pokud se bude jedna pouze o svařovací automat tak bych pouzil ozubeny remeny. Nebo kuličkový sroub s vysokym stoupanim.
Děkuji za radu. A chtěl jsem se zeptat jaký motor s plynulou regulací použít (veškerý vývoj platí firma tak račí koupím komponenty od výrobců nebo prodejců tak můžete komponenty nabídnout)Děkuji .
To záleží na tom jak to chceš řídit, bude se měnit délka, rychlos, svařování? Má to být řízené PC, jaká bude hmotnost břemene ( předpokládám že tig je něco jako cočko) ? To nejde říci tak jednoduše co tam za motor.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
IQ156
Délka se bude měnit určitě, a regulace něco jako se používá na vrtačce a počítač nechtějí. Elektrické ovládání bude pouze na ose Y osa Z se bude nastavovat ručně pomocí trapézáku. Váha osy Z včetně hořáku do20 kg.Děkuji za každou radu
Jest-li ti opravdu stačí jezdit v jedné ose, tak bych tam dal synchronní motor a frekvenční měnič. Pokud by bylo potřeba nastavovat přesně rozjezdy a zapálení hořáku, tak bych to viděl na SINAMICS S120 + enkodér na šroubu + malý textový operátorský panel na nastavení parametrů.
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
-
- Kontaktovat uživatele:
Už je to hodně dávno,když jsem pracoval ve VŽKG,vařil jsem tam dlouhé zhruba 4m dlouhé sváry,měl jsem na to takovou vychytávku,použiljsem pálicí traktorek,ten už má regulaci pojezdu,místo autogeního hořáku byl namontovaný hořák (MIG),jezdilo to po L profilu a půl šichty jsem profušoval . 

Děkuji za rady, tak jsem o víkendu zkoušel něco svařit na CNN plazmě, místo plazmového hořáku jsem dal TIG, posuv jsem zkoušel a na 1,25 mm je 10mm/s a 80A.K mému zděšení se sváry líbily, tak na víkend jsem dostal ke svaření 4 krabičky z nerezu plech 1,5 a 2mm.Mam nakreslený výkres v CAD 3D, ale nevím jek ho vložit, aby jste ho posoudily?
- Přílohy
-
- Výkres2-4.dxf
- (274.93 KiB) Staženo 287 x
Foto dám aš o víkendu.
Při delším sváru je problém s rovností, i když to pořadně pobodují tak je rozdíl i 1mm.Tak se musím poohlédnout jak to má udělaný konkurence.