Drážkovací fréza 3.2mm do dubu

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Thomeeque

9. 10. 2012, 12:49

Ahoj,

Obrázek => Obrázek

mohu poprosit odborníky o informaci, jaké zhruba otáčky, hloubku a posuv bych měl použít s touto frézkou do masivního dubu? Nevím, jestli takové hodnoty budou pro moje vřeteno a stroj reálné (EDIT: jsem si vědom toho, že skoro určitě nebudou), ale abych aspoň věděl, čemu se mám snažit přiblížit. Bude touto frézkou možno udělat postupně kompletní řez (hloubka 20mm) a kapsy s rovným dnem (nemusí být extra hladké, stačí, že tam ta ďoura prostě bude)?

Případně co jiného vybrat z nabídky Proxxonu?

Jestli se ptám blbě, neváhejte mě prosím opravit.

Díky, T.

PS: A ještě dodám, že suky v mojem prknu nejsou :)
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 9. 10. 2012, 3:18, celkem upraveno 4 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Engineer
Kontaktovat uživatele:

9. 10. 2012, 2:06

Obrábění dřeva sice není moje specialita, ale nevím jestli je Proxon zrovna dobrá volba na tohle .....
Na Tvým místě bych koupil spíš nějakou profi TK frézu, ale za osm pětek asi nebude.... :wink:
Vřeteno by asi taky nebylo marný trochu robustnější....
Thomeeque

9. 10. 2012, 2:32

Engineer píše:Obrábění dřeva sice není moje specialita, ale nevím jestli je Proxon zrovna dobrá volba na tohle .....
Na Tvým místě bych koupil spíš nějakou profi TK frézu, ale za osm pětek asi nebude.... :wink:
No jo, a jakej konkrétně typ?
Engineer píše:Vřeteno by asi taky nebylo marný trochu robustnější....
Je to samozřejmě šolichání, ale já se nechystám otevírat truhlářství, potřebuju mírně opracovat jedno prkno (je tam dohromady odhadem tak dva metry frézování, když počítám i ty kapsy) a nazdar, může si to dát klidně na čas.. pro představu toto mi stačí (ale použitá frézka může jít maximálně do 10mm, proto se ohlížim po jiný).. sice shodou okolností zvažuju koupit toho lubošova 530W Kresse, což by oproti tomuto byl asi citelný upgrade, ale ještě to musim promyslet, zbytek CNC na to asi taky nemá..

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Kvako1
Sponzor fora

9. 10. 2012, 7:31

do dubu s frezou 2 mm jsem frezoval do hloubky 1 cm ,25k -30k otacek ne na cnc mašince ale klasika na drevo. hss vydrzela klidne celý den práce.. zalezi jak je ostra ..
poznas podle zvuku, drevo nesmí cernat. idealni je to ofukovat
HANESEK

9. 10. 2012, 9:41

Ahoj,
na to že máš vřeteno 100w budeš muset experimentovat,jednu výhodu máš že můžeš měnit otáčky za pochodu na vřetenu.
Já bych to zkusil asi tak-
drážka -
X,Y rychlost posuvu 15mm/s,
Z rychlost posuvu 7mm/s
pokud je frézka na zavrtání - kolmý zápich na Z,pokud není - šikmý náběh cik cak
hloubka úběru 2mm
otáčky - zprvu bych volil větší,možná max.,pokud bude vřeteno stíhat můžeš kdykoli snížit,abys neodrovnal frézu(vyhřátím,zapečením)
kapsa -
v podstatě to stejný jak u drážky,podle toho jak se ti to osvědčilo.
odsazení 2/3 průměru frézy
hloubka 3mm pokud začneš od středu kapsy
Možná bych zkusil pár testů,nějaký drážky,rychlosti abys trochu věděl jak se fréza chová.
Dub se obrábí dobře.
Co se týče řezu 20mm - pokud má břit míň než 20mm bude lepší tříšky odsávat těsně u řezu,jinak se budou napíkat na stopku,
samo že by břit neměl mít menší průměr než stopka

Hanések
TOMAX
Kontaktovat uživatele:

10. 10. 2012, 7:03

Do dubu HSS nieje idealne riesenie ale da sa to aj napriek tomu v pohode obrobiť a hlavne ked sa jedna len o jeden kus. Na Drevárskom cnc sme v pohode obrobyli pri testoch nastrojou dub s HSS frézou a reznými podmienkamy:

Vc = 150m/s
fz = 0,15mm/ot
pri zapustaní = 1/3fz
ae = 1xD
ap = 1xD - 2,5xD

no bolo to kavalitnejším nastrojom ako Proxxon s priemerom 10mm a na stroji SCM SCM RECORD AL 110
SolidWORKS 2012 + SolidCAM 2012
-
CNC sustruh pohánanými nástrojmi
5oska DMU eVo 40
a nejaké tie 3osé mašinky :)
Thomeeque

10. 10. 2012, 11:43

Kvako, Hanések, Tomax - díky moc za rady a tipy, chlapi, pak dám vědět, jak to dopadlo! :) T.
Kvako1
Sponzor fora

10. 10. 2012, 1:16

jj držím palce :)
ja už do dřeva nehrabl skoro rok.. akorát dneska matka brblala že kdy zas budu něco dělat.. dochazí ji hobliny na podpal a třísky se ji štípat nechce :D :D jsem ji říkal ať skusí ty špony z cnc tak si ťukala na čelo :D nevím co tím myslela :D
musíš si to prostě skusit, začni zvolna a uvidíš :)
jinak zrovna sedím v dílně tak jsem koukl na ty frezky a hss mam jenom dvě zbytek mam tvrdokov od CMT origoš na dřevo. pokud toho budeš dělat víc doporučuji od CMT mam snimi dobré skušenosti..
Thomeeque

11. 10. 2012, 10:25

Tak jsem přecijen pořídil ten lubošovo Kress 530 FM Elektrowerkzeuge, teď by to chtělo vymyslet nějakou jednu dvě kvalitní co nejuniverálnější frézky s 3.175, 6 nebo 8 mm ťopkou do dřeva (příp. nějakou menší sadu?), kterými bych pokryl většinu svých dřevoobráběcích potřeb (což je řez a kapsa s rovným dnem, spíš takové titěrnější záležitosti, čili ty frézky asi kolem 3mm v průměru max., hloubka řezu do 40mm).. jdu zkoumat možnosti, kdyby měl někdo nějaký konkrétní tip, sem s ním, prosím. Dík, T.
Thomeeque

11. 10. 2012, 1:35

Asi nějaká takováto: http://www.youtube.com/watch?v=AoRONONfafg

Tj. podle popisu toto, akorát délka by mi neumožnila těch 40mm, spíš. nějakých 30mm max., ale to bych asi zkousnul..

Btw. digisonicova mašinka pro mě byla velkou (a v mých podmínkách nedostižnou) isnpirací :) T.

EDIT: Pokud budu mít frézku se stejným průměrem obráběcí části i stopky (např. těch 3.175mm), nebude se mi to svírat či nějak drhnout, pokud pojedu do vyšší hloubky, než je délka obráběcí části? Ď!
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 10. 2012, 2:53

Bude to drhnout, většinou je břit o pár stovek menší než dřík. Dělal jsem to tak, že jsem část dříku nad břitem obrousil na menší pruměr
na ostřičce s dia kotoučem. Když pak frézuje hluboko, musíš to vyfukovat, snadno se to ucpe.
Našel jsem tu nějakou dvoubřitou karbidku 1/8 s řeznou části 24mm. Tak případně cinkni, pokud nic neseženeš :)
TOMAX
Kontaktovat uživatele:

16. 10. 2012, 8:25

vieme vo firme vyrobiť zakazovu sadu TK fréz s geometriou pre drevo alebo podla potrieb zakazníka + povlak na zvísenie životnosťi a aj nasledné ostrenie a znovu povlakovanie
SolidWORKS 2012 + SolidCAM 2012
-
CNC sustruh pohánanými nástrojmi
5oska DMU eVo 40
a nejaké tie 3osé mašinky :)
Jakub737

16. 10. 2012, 1:51

Doporučuju na toto vřeteno vroubkovanou frézu viz odkaz http://cncshop.cz/dvoubrita-vroubkovana-freza-typ-726" onclick="window.open(this.href);return false; jelikož fréza nedělá třísky, ale spíše prach. Prochází dřevem jak máslo a trvanlivost je výborná :-)
Thomeeque

16. 10. 2012, 3:46

TOMAX píše:vieme vo firme vyrobiť zakazovu sadu TK fréz s geometriou pre drevo alebo podla potrieb zakazníka + povlak na zvísenie životnosťi a aj nasledné ostrenie a znovu povlakovanie
Jaké jsou zhruba ceny?
Jakub737 píše:Doporučuju na toto vřeteno vroubkovanou frézu viz odkaz http://cncshop.cz/dvoubrita-vroubkovana-freza-typ-726" onclick="window.open(this.href);return false; jelikož fréza nedělá třísky, ale spíše prach. Prochází dřevem jak máslo a trvanlivost je výborná :-)
Díky za tip. Tím vřetenem myslíš Proxxona nebo Kresse?
Jakub737

16. 10. 2012, 6:25

myslím, že ten proxon by to mohl utáhnou. Cena těch fréz není vysoká spíše srandovní :-) počítám si kolik mi jedou nástroje hodin a u jedné už mam 23h a jednou jela 6h v kuse v záběru 3mm. Samozřejmě na jinem vřetenu ale...
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“