Vedeni a pohon

krytí posuvových šroubů a jiné věci spojene s tématem
Odpovědět
oscar

30. 10. 2012, 9:02

V sobotu jsme byli na dni otvrenych dveri u Junkeru a byl jsem docela prekvapen tim ze veskere pohony jsou realizovany ozubenym hrebenem a pojezdy zaskrabanymi rybinoplochymi vedenimi. Lineary byly pouzity pouze na ruzne pojezdy dopravujici material atd.

Docela by me zajimalo proc nevyuzivaji kulickove srouby a lineary.
Je to tim ze se jedna o stroje brousici kde nepusobi tak velke sily?
Anebo to ma historicke duvody - co funguje nemenit?
Bohuzel se tam nebylo koho zeptat.

Jake na to mate nazory a zkusenosti?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 10. 2012, 10:44

linear nezaskrabes (linear neni tak presny a tuhy jako dokonale zaskrabana litina)
onehda jsem slysel ze nejaka firma vyrabejici brusky skupuje stary litinovy masiny (soustruhy frezy sepingy) aby z toho delali ruzne jednoucelaky na brouseni
vystarla litina ktera se nehne a ma mohutnost tedy i tuhost ma neco do sebe
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lubos
Sponzor fora

30. 10. 2012, 7:01

já měl na hřebenech jednu mašinu ( portálku) a kdybych si mohl vybrat znovu tak bych do toho šel znovu, dynamika i max rychlost je úplně jinde než se šroubem a pokud chce být výrobce soběstační a dodržet kvalitu tak výroba hřebenu a případně parádní převodovky se zvládnout dá, ale spoléhat se na dodavatele šroubů, kde je mnoho komponentů které se časem tak jako tak opotřebují není nic moc.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Josef
Sponzor fora

30. 10. 2012, 8:11

Ale vyrábějí se brusky i s lineárním vedením. V Česku i na Slovensku taky. A co se týká vlastností, není lineár jako lineár a cena jako cena.
Pepa z depa

4. 2. 2013, 11:01

Luboši, myslíš že by na malou portálku s pevným portálem a posuvným stolem (rozjezdy cca X-350xY-500xZ-100) byly vhodné hřebeny a oz. kolečka namísto kuličkových šroubů a hlavně matic co mi děsně šponují rozpočet. Popřípadě, na co si dát bacha (třeba předepnutí kolečka) a jestli je jedno jaké hřebeny, nabo musí být nějaké extra přesné?? Díky
P.S. Chtěl bych na tom jet minimálně hliník, optimálně ocel :)
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
lubos
Sponzor fora

4. 2. 2013, 6:51

No to je otázka , já to měl na portálce a i hliník a dural jsem s tím šudlal ale díky vřetenu to nebylo ono.
mám tu ještě jednu sadu hřebenů a převodovek na další mašinu. Jediné co mi dělá stres je to že pokud udělám kola předepnutá pružinou ( což není zas tak problém) tak bude toto vymezení fungovat jen do určité síly obrábění ( netuším jak zpočítat nebo odhadnout obráběcí síly u kovů, pokud budou větší než bude to předepnutí tak to nebude k ničemu). Já mám hřebeny broušené a na délku jsou přesně oměřené na stovku takže se dají poskládat tak aby celková délka seděla. Měl jsem tam ale převodovky 1:10 takže to bylo k neutahání ( s 2Nm Km to jezdilo 5m/min a nebyl jsem to schopný zastavit ani když jsem se o to opřel pri 7 metrech jsem se hodně zapřel a zabrzdil to).
nevím jak jsou na tom běžně hřebeny s přesností co se dají koupit. Zkus zapátrat po digigrafu ( aritma) dají se koupit okolo 10 tis a jsou v nich pěkné předepnuté převodovky a přesné broušené hřebeny.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Odpovědět

Zpět na „Ostatní mechanika“