Soustruh - podavač tyče
Dobrý den,
dokončuji stavbu cnc soustruhu, až to bude nějak vypadat, tak se určitě pochlubím. Narazil jsem na problém ohledně podavače materiálu. Jelikož je soustruh určen na tyčový materiál(do průměru 22mm), navrhnul jsem jednoduchý podavač, viz obrázek. Funkce - šedo-černý gripper uchopí tyč, otevře se kleština, červená lineární osa posune gripper, který drží tyč. Zavře se kleština, gripper pustí a vrátí se do počáteční polohy.
Problém vidím ve vodiči tyče, který je v podstatě jen trubka většího průměru, při obrábění se bude třít tyč o stěny trubky a nejspíš se dost odře.
Otázka tedy je:
Máte nějaký nápad jak tomu zamezit? Napadlo mě přidat na začátek trubky a konec vřetena ložisko s výměnnou vložkou, podle průměru tyče. Ovšem konec tyče se bude třít stejně.
Je tento návrh rozumný? Nebo mám změnit celou koncepci podavače? Druhou možnost bych viděl udělat podavač na kratší tyče(cca 1m), které by byly tlačeny zezadu.
dokončuji stavbu cnc soustruhu, až to bude nějak vypadat, tak se určitě pochlubím. Narazil jsem na problém ohledně podavače materiálu. Jelikož je soustruh určen na tyčový materiál(do průměru 22mm), navrhnul jsem jednoduchý podavač, viz obrázek. Funkce - šedo-černý gripper uchopí tyč, otevře se kleština, červená lineární osa posune gripper, který drží tyč. Zavře se kleština, gripper pustí a vrátí se do počáteční polohy.
Problém vidím ve vodiči tyče, který je v podstatě jen trubka většího průměru, při obrábění se bude třít tyč o stěny trubky a nejspíš se dost odře.
Otázka tedy je:
Máte nějaký nápad jak tomu zamezit? Napadlo mě přidat na začátek trubky a konec vřetena ložisko s výměnnou vložkou, podle průměru tyče. Ovšem konec tyče se bude třít stejně.
Je tento návrh rozumný? Nebo mám změnit celou koncepci podavače? Druhou možnost bych viděl udělat podavač na kratší tyče(cca 1m), které by byly tlačeny zezadu.
a co si na konec a začátek trubky umístnit vždy po třech ložiskách ve stylu jako je luneta... apropo proč tam tu trubku máš?
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Ta trubka je tam, aby vedla materiál, aby nečuměl třeba 2 metry z vřetena bez opory, mám kleštiny na průměr 3-22mm, takže se to bude dost prohybat. Použít tam lunety mě napadlo, ale přijde mi jednodušší tam dát ložisko a do něj namáčknout nějakou vložku v závislosti na tloušťce tyčového materiálu(kdybych obráběl třeba ze čtvercové tyče). Ale i když bych jí dal na začátek a konec, tak by to stejně nefungovalo tak, jak bych chtěl. Když tam dám dlouhou tyč, tak bude sedět vepředu i vzadu, ale jak bude postupně ubývat, tak na zadní lunetu nedosáhne a ten konec se bude stejně dřít o vodící trubku. Nebo mi něco uniká?
zeptám se , tyč se vsune a odpíchne? nebo ji budeš obrábět v celé délce? a její předpokládaná délka?
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
podle mě osoustruží výrobek a odpíchne uvolní tyč posune a tak znova a znova..takže se mu na konci bude mlátit třeba 3m tyč..
mě se tam taky tak moc nezdá ta trubka , když potřebuješ průměr 22 tak ta trubka bude muset mít průměr minimálně těch 22 a když do ní dáš třeba 6ku tak se to v tom bude mlátit.. podle mě bys měl lepší udělat nějaké vedení třeba po 20cm takže třeba 10 za sebou, třeba ve stylu té lunety..jednou to seřídit na danej průměr a pak by se to neklepalo, problém ovšem budou ty nekruhové tyče..
mě se tam taky tak moc nezdá ta trubka , když potřebuješ průměr 22 tak ta trubka bude muset mít průměr minimálně těch 22 a když do ní dáš třeba 6ku tak se to v tom bude mlátit.. podle mě bys měl lepší udělat nějaké vedení třeba po 20cm takže třeba 10 za sebou, třeba ve stylu té lunety..jednou to seřídit na danej průměr a pak by se to neklepalo, problém ovšem budou ty nekruhové tyče..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
možná (pokud je velká variabilita toho, co se do toho bude strkat a pokud by to stejně odpichoval) vyjde nejjednodušeji zaintegrovat pilku, která to upajcne ještě před tim, než se to roztočí.. 

mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
dělání z tyče má výhodu toho že není odpad.. když to předem uřízne musí to za něco držet a to je pak odpad..
nemluvě o rychlosti, samostatné práce atd..
nemluvě o rychlosti, samostatné práce atd..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
když by šlo o nekruhové tyče tak by možná šlo že by se na konec tyče přidělala vložka na pevno, na začátek trubky (k soustruhu) by na daný průřez byla také vložka,tentokrát napevno v trubce a trubku uložit do ložisek
RaS to ale v případě kdyby to šlo obráceně...neobrobeno zkrz vřeteno
A v tom máš vlastně pravdu , materiál by měl být tlačen zkrz vřeteno ,obrobit se odpíchnut ,odpadne prostrčí se další
RaS to ale v případě kdyby to šlo obráceně...neobrobeno zkrz vřeteno
A v tom máš vlastně pravdu , materiál by měl být tlačen zkrz vřeteno ,obrobit se odpíchnut ,odpadne prostrčí se další
Naposledy upravil(a) PAKO.ll dne 30. 10. 2012, 2:34, celkem upraveno 1 x.
To by přece bylo jen o tom, kam tu pilku dá, příp. by to posunul ještě po uříznutí..? Nevim, přijde mi, že todle by mělo být řešitelné (samozřejmě objem samotného řezu je odpad, který se vyeliminovat nedá, ale to nevim, jak moc je zásadní)RaS píše:dělání z tyče má výhodu toho že není odpad.. když to předem uřízne musí to za něco držet a to je pak odpad..
OK, to neumím posoudit.RaS píše:nemluvě o rychlosti, samostatné práce atd..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Jak píše Ras, jde o soustružení, upíchnutí a následné posunutí tyče bez nutnosti manuální výměny materiálu. Aby si to samo postrčilo tyč a samo mohlo začít obrábět znovu. Například soustružení šroubků z šestihranu, je lepší tam dát několikametrovou tyč a jen sbírat hotové šroubky než si jí nařezat na špalíky a po každém šroubku manuálně měnit kus materiálu, z čeho by plynul ten zmiňovaný odpad, za něco to musí držet..
Princip je vidět například tady.
Princip je vidět například tady.
Našel jsem nějaká videa jak je to řešeno u výrobců profi strojů. V podstatě je tam vedení z nějakého kluzného plastu po celé délce. Na videu je vidět, že pro změnu průměru je nutné vyměnit vodící prvky. Takže na každý průměr je potřeba mít sadu vodičů. Kdybych se držel jednoduchosti výroby, bylo by možné použít sadu trubek, kde by se použila vodicí trubka řekněme o 1mm větší než průměr tyčového materiálu? Na konec vřetena a začátek trubky bych dal ložisko s přesným vodičem, aby to alespoň ve vřetenu běželo trochu v ose a bez větších vibrací, dále už jen na volno v trubce. Jak moc by se odřel povrch?
V případě, že by se do vodící trubky nasázelo více vodicích prvků například z kluzného plastu, jak by se to popralo se čtyřhrannou tyčí? Nezačala by frézovat ten plast?
Video 1 Klasický podavač se zásobníkem
Video 2 Podavač na menší průměry tyčí
Stránky výrobce
V případě, že by se do vodící trubky nasázelo více vodicích prvků například z kluzného plastu, jak by se to popralo se čtyřhrannou tyčí? Nezačala by frézovat ten plast?

Video 1 Klasický podavač se zásobníkem
Video 2 Podavač na menší průměry tyčí
Stránky výrobce
představ si že budeš vyrábět hřídelku dlouhou třeba 100mm abys ji mohl celou obrobit musí koukat třeba 105mm z vřetene + musí ji držet vřeteno třeba na 20mm takže potřebuješ kousek 125mm, vyrobíš to upíchneš a zbyde ti 20-22mm odřezek k ničemu, pokud máš tyč jen popotahuješ tyč a upichuješ.. a odpad máš až na konci tyče.. a to si vezmi že děláš součástku která je dlouhá třeba 5mm pak bys měl víc odpadu než výrobku..Thomeeque píše:To by přece bylo jen o tom, kam tu pilku dá, příp. by to posunul ještě po uříznutí..? Nevim, přijde mi, že todle by mělo být řešitelné (samozřejmě objem samotného řezu je odpad, který se vyeliminovat nedá, ale to nevim, jak moc je zásadní)RaS píše:dělání z tyče má výhodu toho že není odpad.. když to předem uřízne musí to za něco držet a to je pak odpad..
OK, to neumím posoudit.RaS píše:nemluvě o rychlosti, samostatné práce atd..
-
- Kontaktovat uživatele:
My sme do padavace davali plastove vedeni po cele delce, na potrebny prumer tyce a to cele jeste bezelo v oleji, zalezi jak dlouha tyc tam bude, jestli by to vyresil jen jeden operny bod, ja bych tam asi dal lozisko na konec tyce, na tyc pouzdro..dle prumeru pak lozisko, cele to zajistit..nejakou stahovaci objimkou...a tohle by se pohybovalo cele v nejake..rekneme trubce...s nejakou vuli....ale treba na maelm soustruhu sme rezali metrove tyce a ty byly skoro cely ve vretenu...takze tam opreni nebylo treba...zalezi jak moc ta vyroba musi byt efektivni ...metrova tycka tam taky chvilku jede....
RaS, GMAN: jasný, už rozumim.. já se musím přiznat, že jsem to celý špatně pochopil, myslel jsem, že obrábění bude probíhat na tý straně, co je ten gripper, což byl vlastně byl asi úplný nesmysl
a s tím se to tak nějak vezlo.. teď už to myslím chápu, doufám, že se pak GNAT pochlubí, moc DIY soustruhů se tu nevidí