Krokove motory maji oproti servum nekolik nevyhod
1. nizka rychlost odvozena z maximalni rychlosti krokovani - bezne do 2000 kroku/s
2. samy o sobe nepotrebuji zpetnou vazbu, takze se tam nedava a system je pak uplne bez vazby kdyz pominu koncove referencni spinace
3. dvoufazove krokove motory trpi na rezonanci a trifazove jsou v cene serva ale maji vyse zminene nedostatky
rezonance je mechanicko elektricke rozkmitani celeho systemu pri urcitych otackach coz casto zpusobi ztratu kroku a tim padem zadny dalsi pohyb neni uz presny
da se castecne eliminovat elektronicky a zarazenim mikrokroku (zjemenim kroku)
muzete mi sem prosim napsat jakych maximalnich rychlosti jste schopni s krokacema???
samozrejme by bylo fajn i popsat elektroniku a vse okolo toho
na rozdil od toho serva maji bezne rychlosti do 3000 ot/min
zpetnou vazbu v podobe inkrementalniho snimace vestaveneho v motoru
s castym rozlysenim 4000 pulzu na otacku vyjmecne az 20 000 pulzu/ot
tim padem je elektronika schopna napolohovat hridel motoru s chybou + a - 1 /4000 otacky (pri inkrementalu 4000 pulzu/ot)
s takovymto nastrojem je mozne udelat celkem bez problemu rychlosti pohybu CNC 15 metru/min pri presnosti 0.01mm coz smele konkuruje vykonu profi masin
takovato serva maji pouze jednu nevyhodu, a tou je vysoka cena
jeste rozumne ceny na ceskem trhu ma firma TGdrives www.tgdrives.cz
z vlastni zkusenosti muzu rict ze jsou velmi ochoni i cokoli zapujcit
a jeste mi to neda ale zminim se ze mam v posledni dobe cekem dobrej pristup k pouzitejm servum a elektronice k jeich rizeni
krokove nebo serva??
Máte niekto skúsenosť so servami od fa. Telemecanique, čo sa týka ceny a jeho užitkových vlastností. Pre porovnanie pripájam ceník servo meničov LEXIUM05 a motorov BSH. Podrobnosti na firemných stránkach.
- Přílohy
-
- Ceny na Motion 07.xls
- (140.5 KiB) Staženo 857 x
Hodím nahoru toto vlákno a zeptám se jinak.
Plánuji zúročit zkušenosti ze stavby prvního mého 3osého CNC: (900x320x160, využil jsem šasi ze staré vyjiskřovačky, takže to celé váží asi 600kg (z toho litinový podstavec váží 400kg))
a rád bych postoupil o level výše. Mým cílem je:
- stavba 3osé cnc portálové frézky s pevným stolem.
- rozměry obráběné plochy: 1020x2020x120mm.
- primární obrábění 100W CO2 laser + možnost klasického obrábění frézama do 3mm. (výměna hlavy)
- velmi rychlé posuny a zrychlení tak aby výroba byla co nejefektivnější
A teď k otázce: mám to celé začít projektovat pro hybridní krokové motory nebo jít rovnou do AC servopohonů? Je u hybridních krokových motorů možné dosáhnout opravdu velkých zrychlení? (i za cenu aktivního chlazení KM? )
Díky..
Plánuji zúročit zkušenosti ze stavby prvního mého 3osého CNC: (900x320x160, využil jsem šasi ze staré vyjiskřovačky, takže to celé váží asi 600kg (z toho litinový podstavec váží 400kg))
- primární obrábění 100W CO2 laser + možnost klasického obrábění frézama do 3mm. (výměna hlavy)
A teď k otázce: mám to celé začít projektovat pro hybridní krokové motory nebo jít rovnou do AC servopohonů? Je u hybridních krokových motorů možné dosáhnout opravdu velkých zrychlení? (i za cenu aktivního chlazení KM? )
Díky..
Fakt se omlouvám a raději už mlčim, abych nerušil vaše profesní kruhy.
Neprojektuj to vůbec. Sorry, ale celé je to nesmysl. Na laser ti stačí 0,5 Nm motory, 12mm nebo 15mm lineár, honíš to řemínkama a to je vše. Laser ale musí být utěsněný kvůli odsávání, jsou tam zrcátka, u kterých je nastavení docela kritické. osa Y musí být lehká ..... Docela dobře vím, o čem mluvím, protože obé mám v dílně.NextClick píše:Hodím nahoru toto vlákno a zeptám se jinak.
Díky..
Jaké 0,5 Nm motory? Krokové? Jaké máš rychlosti posunu a zrychlení? To, že je nastavení zrcátek kritické je jasné, pokud ale je celá konstrukce dostatečně tuhá, tak proč by se měla rozlaďovat? Spolehlivé odsávání je jasné. Už teď mám na CNC dvoje odsávání (u nástroje + kolem hlavy) Výsledkem je neustále čistý řez a čistá mašina.Neprojektuj to vůbec. Sorry, ale celé je to nesmysl. Na laser ti stačí 0,5 Nm motory
U serv je hezké že i v malých rozměrech dokáží velké otáčky:
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ma pravdu
na laser je to az az prepych
ale mohli by se najit hodne malinky serva ktery by nemuseli byt drahy ale kdyz uz uvazujes o hybridnich krokacich tak rozhodne radsi serva
ale mohli by se najit hodne malinky serva ktery by nemuseli byt drahy ale kdyz uz uvazujes o hybridnich krokacich tak rozhodne radsi serva
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Tak jak zmiňuji tam chci mít i možnost nouzového frézování klasikou do 3mm průměru nástroje. Tedy tuhost a krouticí momenty chci dimenzovat podle malého vodou chlazeného 1500W čínského vřetena. Frézování uvažuji jen do měkkých materiálů.robokop píše:ma pravdu
Rozhodně ale chci dosáhnout hlavně kvůli tomu laseru slušné rychlosti posunu a hlavně zrychlení.
Zrychlení, přesně o tom to je. Celá hlavička laseru má nějakejch 150 g. Při gravírování běžně jede 250mm/sec a klidně tisíckrát sem a tam. To na tak hmotném zařízení asi nedosáhneš. Se zrcátkama jsem se špatně vyjádřil, dráha mezi nima musí být čistá a hlavně krytá. Ten paprsek není vidět a i v nezaostřeném stavu ti během zlomku vteriny upálí prst. Jakýkoliv odraz od kovové plochy do oka je okamžitá !!!!!! slepota. V žádném případě tady nechci machrovat, nebo někomu vnucovat svá moudra, ale laser a fréza mají společné pouze to CNC, ale jinak jsou to úplně jiné stroje. Pokud to budeš stavět v této velikosti v podobě portálky tak v tom uvízneš alepoň za 150 - 200T. + práce a za tyhle prachy máš hotovej laser a co je důležité vč. software. Totiž od řídícího softu se odvíjí možnosti a efektivita celé mašiny. Řezání je ještě v pohodě, ale gravírování je docela malér. Nemáš v profilu bydliště, ale pokud jsi z Prahy a okolí, můžeš se u mě stavit a okouknou to přímo.
Tak já tušil, že ta hmota je zádrhel. (ale zeptal jsem se
) Pokud by nebylo jiné cesty, tak obětuji třískové cnc a udělám čistý laser. A nebo přidělám ještě jednu osu x a druhý portál pro klasiku bude odstrčený bokem. ( i za cenu že si udělám kolem primární osy x dostatek místa a osa se dodělá postupně .. i když dostavím plánovaný přístavek k dílně, tak se mi tam víc než jeden stroj podobných rozměrů nikdy nedostane)
Určitě plánuji udělat stroj celý zakrytovaný v plechové bedně. Už kvůli pocitu "abych to udělal pořádně" + také zdvojené bezpečnosti kvůli laseru a odsávání. Jak říká klasik: Nikdy se nedívej do laseru zbývajícím okem!
S tím, že to bude stát výrazně přes 100kKč jsem smířen.
Jinak cena levných čínských strojů co se rozměry blíží tomu co potřebuji je 300-400kKč. http://www.ebay.com/itm/New-150w-CO2-La ... 418490f6c0" onclick="window.open(this.href);return false; (umí to ale až 1000mm/s !)
Já jsem z .. ale do Prahy jezdím cca 1-2x měsíčně, tak bych se kdyžtak přijel podívat na inspiraci. (Děkuju za nabídku) Zkusím si ale nejprve udělat rozpočet na díly, abych opravdu aspoň řádově věděl co to bude stát.

Určitě plánuji udělat stroj celý zakrytovaný v plechové bedně. Už kvůli pocitu "abych to udělal pořádně" + také zdvojené bezpečnosti kvůli laseru a odsávání. Jak říká klasik: Nikdy se nedívej do laseru zbývajícím okem!

S tím, že to bude stát výrazně přes 100kKč jsem smířen.
Jinak cena levných čínských strojů co se rozměry blíží tomu co potřebuji je 300-400kKč. http://www.ebay.com/itm/New-150w-CO2-La ... 418490f6c0" onclick="window.open(this.href);return false; (umí to ale až 1000mm/s !)
Já jsem z .. ale do Prahy jezdím cca 1-2x měsíčně, tak bych se kdyžtak přijel podívat na inspiraci. (Děkuju za nabídku) Zkusím si ale nejprve udělat rozpočet na díly, abych opravdu aspoň řádově věděl co to bude stát.