1 osé CNC řízení - polohování

Odpovědět
mekete

5. 11. 2012, 10:32

Dobrý den,
narazil jsem na toto forum a tuším, že by mi zde mohl někdo pomoci.
Řeším následující problém:
Jednalo by se o stavbu jednoúčelového stroje, který by do tyčového materiálu prováděl na zvolených polohoách stále tu samou operaci- např vrtání. Do stroje by se vložil díl, na nějaký doraz nař., ten by ho upnul a napolohoval na první pozici, pak by se provedla operace např. vrtání, poté najetí na další polohu a zase vrtání. Poloh může být cca 60 a variant řekněme 200 Jednalo by se pouze o souřadnice X

Předběžné parametry:
Délka pojezdu 2m
Požadovaná přesnost +-0,2 mm
Hmotnost pohyb. hmoty cca 10 kg

Bylo by toto řešitelné a za jakou cenu? Prosím o ceny odhad šroubu, motoru, nějakého toho řízení (bylo by lepší mít pernamentně připojený PC a v něm volit programy a využívat jeho výpočetní výkon pro polohování, nebo něco autonomního, ale s možností nahrání sady souřadnic, pro snadné rozšiřování variant)

Prosím i o nějaké prvnotní nasměrování na literaturu, link něčeho podoného, stavebnicové řešení atd.

Předem děkuju všem za ochotu odpovědět.
Naposledy upravil(a) mekete dne 5. 11. 2012, 12:15, celkem upraveno 2 x.
romi

5. 11. 2012, 10:46

Nedá mi to, dám ti radu. Obrat se na konstrukční kancelář......Ty chceš po "hobicích" , aby ti zjištovali cenu , navrhovali řešení a podobně. Co buděš dělat Ty??? :D
mekete

5. 11. 2012, 11:21

Řešit budu vše okolo - konstrukci rámu stroje, hydraulický pohon vlastní operace a podávání pomocí pneum. motorů a konc. spínačů, ale s elektronikou a nějakým řízením zatím zkušenosti nemám, proto se obracím s prosbou o radu.

Chtěl bych vědět, jak bych mohl pod tím mým strojem polohovat obrobkem a odhadem za kolik Kč . Myslel jsem odpověď typu 1PC s nějakým softem do několika tisíc Kč + 5.000 Kč za kartu, 10.000 za motor, 10.000 za šroub, abych měl přehled, v jakých řádech je to relevantní. Lin. vedení si najít dokážu :-)
Ale díky za reakci

EDIT: Možná by bylo výhodnější a levnější polohovat ne kuličkovýcm šroubem, ale pomocí ozubeného hřebene, nebo ozub. řemenu, neboť proti pohybu nebudou působit jiné síly než třecí.
bobik

5. 11. 2012, 4:54

Ahoj

To vrtání bych řešil jako další osu. Tedy dvouosé CNC. Lépe odladíš to samotné vrtání. Otázkou je, jestli to potřebuješ pro sebe nebo pro zákazníka a pro jakého zákazníka. Někde v garáži ti stačí KM, mach, smootsteper (15000kč) a libovolné PC s win XP (počítej ale s menší rychlostí os). Do výrobní linky vetšího podniku serva a profi řídící systém od robokopa (100 000Kč a více, jen zapojíš a nestaráš se). Ceny ber hodně orientačně.
Pohon přes ozubený hřeben bude na tu přesnost postačovat. Přes ozubený řemen raději ne.
mekete

5. 11. 2012, 5:44

Ahoj a děkuju za názor
v provotním požadavku je využít konvenční vrtačku a využít její strojní posuv, který by se zapínal např. pnumatickým válcem řízeným el.rozvadčem, nebo nějakou vrtací jednotku řízenou jen logickým řízením (posuv tam zpět, bez regulace).

Jednalo by se tak opravdu jen o polohování dílu. Muselo by se to ale propojit a vrtačka by musela mít alespoň koncové spínače, které by říkaly, teď můžeš polohovat a pokud by bylo napolohováno, tak by soft poslal signál do rozvaděče a vrtačka by vrtala, dojela by na svůj doraz a vrátila se do výchozí polohy a opět najetí na novou polohu atd.

Koukal jsem na Mach, překvapila mě jeho cena, to je úžasné.

Měl bych dotaz, poloha by se měřila lineárním odměřováním, nebo na motoru? Mám za to, měření počtu impulzů asi nebude tak přesné (omlouvám se za termín, ale budiž, ) nemohou se na větší dráze impuzy ztratit a tím se posunout teoreticky napočítaná poloha od skutečné?

Musím si nastuodvat, zda
servomotor předpokládá lin odměřování
a krokový ne, protože se dají počítat impulzy a kdy je vhodné použít ten a nebo onen.
Nekamenujte mě, teprve se rozkoukávám :-)
a děkuju.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 11. 2012, 6:01

ve zkratce:

ten mach neni az tak uzasny, na realnou praci ma obcas pekny vrtochy
radsi se podivej na gravos je to za stejny penize, dokonce je v te cene i ridici hardware narozdil od machu ktery je v zakladu rize softwarovy http://www.gravos.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

krokace i serva lze ridit krok/smer
krokac nema zadnou zpetnou vazbu a netreba odmerovani (v pripade ztraty polohy to system nevi, lepsi jsou trifazovy krokovy pohony, nemaji takovou nachylnost k rezonancim, pro levnejsi profi aplikaci lze pouzit, ty 2f nejsou pro profi idealni)

servo ma typicky na rotoru a muze mit jeste polohovou z pravitka (takovy bonus ale pro tuhle aplikaci asi luxus)

servo umi vyhodnotit chybu polohy a pridat na momentu a dohnat ji, kdyz ani to nepomuze skoci do chyby a generuje signal ktery zastavi stroj
ma daleko vyssi dynamiku
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
bobik

5. 11. 2012, 6:30

Měřit polohu lineárním odměřování je trochu luxus na takovou aplikaci. Taky mach to neumí. Ten Mach je skutečně pro hobíky. Já ho používám, mám jen 2fKM a po pěti hodinách provozu naměřím tak 0,03mm odchylku od najetí nuly. Tedy očividně to ztrácí kroky. Proč je ten mach tak rošířenej? Protože je tak hezky barevný. :D Ale vážně, je to spíš proto, že je na win a taky že umí i jiné věci, než je frézování či soustružení. Třeba skenování.

Gravos je určitě jasná volba. Alternativou je ještě Radek-B, linux a mesa karta. Ten by tu zpětnou vazbu z lineárního odměřování mohl umět rozchodit.
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 11. 2012, 8:19

Dík za přihrávku :D
Úplně nejjednodušší řešení by možná stačilo toto:
3f.kr.motorem 2Nm (YK3610A + budič YKB3606MA) pohánět ozub. řemen HTD5M s pastorkem na motoru
(pokud tam nebudou "boční" síly a jde jen o polohu).
Řídit to může GVE84-25 pomocí programu "terminálplus" na libovolnem PC/WIN. Kromě zreferování Xosy jsou k použití 2 vstupy a 1 výstup (vrtej).
Kdykoliv se to dá rozšířit o řízenou "vrtací osu Z" jen doplněním o pohon (motor+budič).
Programovat to lze dle libosti jednoduchými příkazy/makry. Dá se přidat tlacitko START....Pak může obsluha spouštět cyklus tlačítkem
a PC může být někde schovane..
Takhle by to vyšlo (motor, budič, GVE84, zdroje) na cca 6.500,-Kč +DPH (SW TerminálPlus je zdarma :) )
mekete

5. 11. 2012, 8:47

Dobrý večer a velké díky Robokope, Bobiku a Mirku za rychlé a smyslupné nápady.

Mirku, boční síly by byly, ale zachitila by je jistě dvojice vedení (např. 2 podepřené tyče s kuličkvými pouzdry, jak tak koukám ny ty e-shopy o CNCčkách )

Budu teď shromažďovat výhody, nevýhody a zástavbové možnosti zařízení a snad budou další dotazy konkrétnější
ještě jednou díky.

P.S.:Chlapi, klobouk dolů co jste to za partičku :D .
Z elektroniky jsem shopen tak akorát oživit nějakou tu stavebnici..
ledvinap

6. 11. 2012, 1:52

Docela problem bych videl v tom, ze pokud budes pohybovat materialem, vyjde ti celkova delka osy X 4 metry. V pripade pohybu portalem by delka vysla podstatne mensi.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“