Tříosá modrá (4isp/DRV-3A) - pinout DSUB15 pro manuální ovl.

Odpovědět
Thomeeque

15. 12. 2012, 7:37

Ahoj,

vyrábím "na zakázku" (a na dálku) manuální ovládání k této desce, je to podle všeho klasická tříosá modrá, připojovat se bude přes 15ti pinový DSUB. Desku nemám k dispozici, právě jsem ale zjistil, že pinout tohoto konektoru u obdobné desky 4osé, kterou vlastním, neodpovídá pinoutu popsanému v návodu k ní :roll: Ověřil jsem to na napájecích pinech, které nejsou 14 GND a 15 VDD, ale zrcadlově 10 GND a 9 VDD. Takže jsem docela znejistěl i co týče té tříosky - nemáte někdo ten pinout prověřený?

Dík, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Thomeeque

15. 12. 2012, 8:37

A ještě doplňující otázka, všechny enable chci ovládat jední vypínačem, dojde ke změně stavu při stažení enable přes diodu k zemi (nerad bych ty signály spojil natvrdo)? To mixování signálů z LPT a manuálu je tam takový dost divoký, tak si nejsem úplně jistej (můj driver neni rozchozenej, tam to neověřim).
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
vladosk

16. 12. 2012, 7:45

Na oba příspěvky sis odpověděl sám. :D Ano, na pinu 9 je 5V a 10 je GND. Enable by mělo jít proti zemi. Nemám to přesně skontrolované, ale můžeš vycházet z přiloženého schématu.
REVERSESTEPPER_R1.pdf
(356.77 KiB) Staženo 1669 x
vlado
Thomeeque

16. 12. 2012, 4:48

Dík, Vlado! To schema je zajímavý, já vycházel ze schémat odsud a teď jsem si díky tvýmu schematu všiml, že tam mají (asi) chybu v oblasti míchání signálů z LPT bufferu a z manual control, alespoň na mojí desce je to mícháno stejně, jako na tvym schematu (signál z LPT bufferu jde do optočlenu přeš sérii dvou 150R příp. 330R, manuál je napojen do spoje těchto odporů, čili má v podstatě plnou kontrolu na tím, co do optočlenu proleze). Teď už mám co se enable týče celkem jasno.

S pinoutem DSUB15 je to slabší, tabulka, zasazená mezi optočleny uvádí jiný piny, než přiřazení Zx u CONN2 (např. u ZI), čili si furt nemůžu bejt jistej. Ale aspoň ty napájecí piny snad seděj, ty by mohly nadělat největší paseku.

T.
vladosk

16. 12. 2012, 5:07

Ano. Mám taky několik různých schém, ale tahle snad sedí. Na mojí desce se to míchá přes rezistory 150 ohmů, a je to přesně podle schémy zapojené na střed. Taky je třeba si všimnout, že signál enable je 1:1, ale step a dir je invertovaný optočlenem. Taky jsem se dočetl, že kapacitu kondenzátoru pro oscilátor je lepší vyměnit za 100pF a ty optočleny na step a dir vyměnit za rychlé anebo nahradit drátovou propojkou. Desku mám už půl roku, ale ještě jsem ji ani nezapojil. Zběžně to ale sedí, našel jsem to někde na netu. Taky se doporučuje napájet 5V logiku samostatně, je to prý důvod vyhoření TB6560, pokud logika vypadne dřív jak napájení konce. Ale taky jsem neměl čas dostat se dál.
vlado
Odpovědět

Zpět na „cinske desky s TB-6560 cervena a modra“