Stavba soustruhu svépomocí-Gingery
Po pročítání tohoto fora a jiných dalších jsem se rozhodl postavit plnohodnotný modelářský soustruh za vcelku lidovou cenu.
Na netu je spousta plánů návodů a plánků ale u převážné kopy z nich je zapotřebí dalšího dílenského zařízení atd.Po delším hledání jsem narazil na US foru na soustruhy typu Gingery,jde vlastně o soustruh který staví sám sebe,ke stavbě potřebuje člověk pouze vrtačku a ruční nářadí a hlavně asi šikovné ruce a selský rozum.
Pan Gingery se vrátil do doby tech revoluce kdy první soustruh postavil člověk na koleně a na tomto soustruhu postavil soustruh o řadu víš dále atd.
jeho poznatky se mi staly pouze inspirací takže soustruh který se pokusím postavit se od jeho koncepce bude mírně lišit a to tím že jej upravím blíže k evropskému stylu na který jsme zvyklí my tady.Ještě podotýkám že strojní zařízení mám ale budu soustruh stavět jen za pomocí vrtačky,abych asi sám sobě dokázal že to jde-je to taková malá výzva a doufám že i inspirace pro ostatní .
Stavba: akce jedna výroba modelů-vřeteníku a kompletní suport
Na netu je spousta plánů návodů a plánků ale u převážné kopy z nich je zapotřebí dalšího dílenského zařízení atd.Po delším hledání jsem narazil na US foru na soustruhy typu Gingery,jde vlastně o soustruh který staví sám sebe,ke stavbě potřebuje člověk pouze vrtačku a ruční nářadí a hlavně asi šikovné ruce a selský rozum.
Pan Gingery se vrátil do doby tech revoluce kdy první soustruh postavil člověk na koleně a na tomto soustruhu postavil soustruh o řadu víš dále atd.
jeho poznatky se mi staly pouze inspirací takže soustruh který se pokusím postavit se od jeho koncepce bude mírně lišit a to tím že jej upravím blíže k evropskému stylu na který jsme zvyklí my tady.Ještě podotýkám že strojní zařízení mám ale budu soustruh stavět jen za pomocí vrtačky,abych asi sám sobě dokázal že to jde-je to taková malá výzva a doufám že i inspirace pro ostatní .
Stavba: akce jedna výroba modelů-vřeteníku a kompletní suport
Všechny stroje hejblátka a udělátka stvořil člověk nééé bůh.
Modely jsou vyrobeny z mdf síla stěny 1,6mm. jádro vřeteníku je z plastové trubky 20mm střed 160mm od pomyslné základny.Celé natřeno syntetickou barvou co dílna dala.a to kvůli nasákavosti mdf a taky pro hladký povrch při formování
- Gulliver64
to rokyta.d: taky jsem se na to včera díval, úkosy tam myslím nemáš, že? pokud budeš dělat odlitky po jednom kusu u někoho známého tak to není nepřekonatelný problém, ten to snad nějak "upatlá" (ten kus s tím "jádrem" bude trochu "oříšek"), povrch odlitků bude tím pádem asi stát za starou bačkoru, ale to se dá pořešit. formíř to bude muset řádně rozklepat, to ale zase nahradí u menších kusů smrštění (u běžné litiny 1%), na které se často zapomíná. jen jsem tak trochu nepochopil to tvoje "jádro". u takového kusu, jako je tento, bych se s dírou 20mm vůbec netrápil, zalil bych ji a následně opracoval. to bude pro všechny zúčastněné rozhodně schůdnější. (a to nemluvím o tom, že ti chybí jaderník ve kterém by si formíř to jádro udělal)
no, snad jsem ti nevzal moc větru z plachet. pokud by jsi chtěl něco v oblasti modelů/odlitků do písku objasnit, tak sem písni. pokud budu vědět, tak rád poradím.
no, snad jsem ti nevzal moc větru z plachet. pokud by jsi chtěl něco v oblasti modelů/odlitků do písku objasnit, tak sem písni. pokud budu vědět, tak rád poradím.
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
Mám kamaráda formíře se kterym jsem to konzultoval a bez problémů,jádro je z důvodu souososti vodící díry pro jednoduší opracování,odlitky budu dělat sám koncepce Legovaná AL.Jaderník není na fotce a to z důvodu že jej vyrobím až před samotným odléváním celé to nafotím.ps:už jsem nějáký ten kousek odlil
Vyrábím ho tímto způsobem pro ilustraci aby průměrný kutil viděl že to jde i doma prakticky z ničeho,kdybych chtěl dělat výrobní mašinu budu ji dělat na mašině.A taky vyrábím proto že na všech forech je 90% rejpalů a problémistů kteří umí jen odrazovat a hledat problém tam kde není.
Vyrábím ho tímto způsobem pro ilustraci aby průměrný kutil viděl že to jde i doma prakticky z ničeho,kdybych chtěl dělat výrobní mašinu budu ji dělat na mašině.A taky vyrábím proto že na všech forech je 90% rejpalů a problémistů kteří umí jen odrazovat a hledat problém tam kde není.
- Gulliver64
rád slyším, že to máš podchycený
, ať se daří!

Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tak to je ok, ja ted delal model a celkem clenitej ale udelal asi male ukosy nebo blbe nalepil ty zebra a taky ta zima, porad se mi trha pisek takze proto jsem se hned optal
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Kdysi jsme odlévaly boční kryty kártrů na jawu vetroše taky spousta nezdarů akce pokus omyl a ve finále jsme došli na špatně namíchanou směs písku.což dnes neřeším a přímo jsem objednal směs namíchanou z garancí složení na odlévání hliníku.
A jinak k ůkosům-poznatky formíře z 25letou praxí ve slévárně cituji-vole ser na to ty máš nato čas si tu bábovičku vyšpachtlovat já bych si každej den chtěl trhnout aspon na cigára. Ve slévárnách je pásovka kde valí spousty kusů a každej formíř má svou normu,nemají čas si pohrát
Na tomto odkazu je foto výroby us kutila http://www.backyardmetalcasting.com/lathe1.html" onclick="window.open(this.href);return false;