Výroba vřetena
Nazdar,
jak tak koukam tak vidím všeobecný problém s HOBBY vřeteny .A pokud budete mít zájem tak bych ho chtěl vyřešit.
prozačátek jsem nakreslil vysokorychlostní vřeteno (Až 60000 ot/min,záleží na použitých ložiscích)a po té co ho vyrobím bych chtěl udelat na ot cca 16000 ot/min pokud možno na ISO30.
Navrhnutá základna je 80*120mm.Jako motor vidím pouze 2 možnosti:
1-modelářsky motor+regulátor
2-motor s hobby přimočaré pily 5000-30000 regulovatelny a cenově dostupný.
Zatím přemýšlím jestli ma cenu dělat telo z duralu,jestli není lepší kvůli životnosti udělat telo z 11375,hlavní hřídelka 14220 (zušlechtěná a nitridovaná).
Upínaní kvůli ceně bych prozačátek řešil kleštinama ER16 u pomale verze ER32.
Díkec za podněty a kdyby se chtěl nekdo přidat tak budu rád aspoň se to trochu zlevní.
jak tak koukam tak vidím všeobecný problém s HOBBY vřeteny .A pokud budete mít zájem tak bych ho chtěl vyřešit.
prozačátek jsem nakreslil vysokorychlostní vřeteno (Až 60000 ot/min,záleží na použitých ložiscích)a po té co ho vyrobím bych chtěl udelat na ot cca 16000 ot/min pokud možno na ISO30.
Navrhnutá základna je 80*120mm.Jako motor vidím pouze 2 možnosti:
1-modelářsky motor+regulátor
2-motor s hobby přimočaré pily 5000-30000 regulovatelny a cenově dostupný.
Zatím přemýšlím jestli ma cenu dělat telo z duralu,jestli není lepší kvůli životnosti udělat telo z 11375,hlavní hřídelka 14220 (zušlechtěná a nitridovaná).
Upínaní kvůli ceně bych prozačátek řešil kleštinama ER16 u pomale verze ER32.
Díkec za podněty a kdyby se chtěl nekdo přidat tak budu rád aspoň se to trochu zlevní.
No ja bych se velice rad "svezl" a o vreteno bych mel zajem, ale bohuzel bude hodne zalezet na cene (jakozto student toho moc nevidelam
)
Jinak ta varianta s modelarskym motorem nezni spatne. Idealne by to chtelo stridak, ale ty nejsou zase moc levne
Jakou mate financni predstavu toho vretene??

Jinak ta varianta s modelarskym motorem nezni spatne. Idealne by to chtelo stridak, ale ty nejsou zase moc levne

Jakou mate financni predstavu toho vretene??
celkom super napad, ja by som preferoval iso30 a pohon remenicou. takisto som velmi zvedavy na cenu. Ja na pohon mam pripraveny servomotor s analogovym menicom.
Když sem to počital tak výroba jednoho kusu by měla vyjít do 3500kč.Jednalo by se kompletni telo s ložisky do 19000 ot/min,bez motoru, kleštin a matice. (dá se říct že to co je na obrázku a celé tělo jsem schoipen udělat přesně podle Vašich potřeb.
Matici jsem take schopen dodat originál od SECA (cca 700kč) ale myslím že to možná seženete levnějc.
U verze do 60000 ot/min je potřeba dát jiná (vřetenová)ložiska a cena by vzrosta o cca 1300kč .
Při výrobě 10 ks by cena mohla klesnout na cca 2300kč.
Ale je to pouze orientační cena a přesná sew ukáže až udělam první kus.
Na modelářský motorek se du podívat o vejkendu na výstaviště ale zatim jsem našel motor 600W (900W max) 15000 ot = 1600kč + regulator cca 1600kč.
Cawedog
Matici jsem take schopen dodat originál od SECA (cca 700kč) ale myslím že to možná seženete levnějc.
U verze do 60000 ot/min je potřeba dát jiná (vřetenová)ložiska a cena by vzrosta o cca 1300kč .
Při výrobě 10 ks by cena mohla klesnout na cca 2300kč.
Ale je to pouze orientační cena a přesná sew ukáže až udělam první kus.
Na modelářský motorek se du podívat o vejkendu na výstaviště ale zatim jsem našel motor 600W (900W max) 15000 ot = 1600kč + regulator cca 1600kč.
Cawedog
v elektronice se moc nevyznam,proto nabizim moznost udelat mechanickou cast a k elektricke se uz nak dopracujem.S tema modelařkyma motorama by to nemuselo bejt tak spatný protože maj učinnost cca 93% a to při wykonu 600W nedělá ani 50W tepla které je potřeba odvést.A o při použití chladiče na CPU s heat-pipe by nemel nejt žádnej problém.
Všechny průměry budou broušené,to by to mělo vyřešit no a zbytek ukáže první kus.
Ta cena sa mi zda podozrivo mala, o vretenach som sa nacital dost aj na zahranicnom cnc fore a v kazdom pripade tam ceny vychadzali skor o jednu nulu navyse
Kazdy tam pisal, ze najvacsim problemom su kvalitne a rychle loziska a potom samozrejme uz spomenute vyvazovanie. S takymi vecami nemam skusenosti, tot len moj skromny nazor. Ale kazdopadne by som take nieco bral vsetkymi desiatimi, otacky by mi stacili do 10000 urcite. Drzim palce....

- RadekCX
- Kontaktovat uživatele:
modelarske stridaky jsou vsechny BLDCrobokop píše: co takhle BLDC s menicem 1kw
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
- RadekCX
- Kontaktovat uživatele:
vidite to moc ruzove - tech 93% maji opravdu spickove motory za X tisic a jjeste jen pri nejakych optimalnich otackach - takze berte jako prumerny udaj hodnotu kolem 75% - tim jste razem na 150W coz je uz slusna klempirska pajkaCAWEDOG píše:v elektronice se moc nevyznam,proto nabizim moznost udelat mechanickou cast a k elektricke se uz nak dopracujem.S tema modelařkyma motorama by to nemuselo bejt tak spatný protože maj učinnost cca 93% a to při wykonu 600W nedělá ani 50W tepla které je potřeba odvést.A o při použití chladiče na CPU s heat-pipe by nemel nejt žádnej problém.
navic ty motory se daji jen problematicky chladit vzduchem v podminkach kde je prach a spina - pokud pouzijete nejaky dvoupol s vinutim v plasti je to jeste resitelne treba vodnim chlazenim plaste - v pripade obezky, ktera je dle meho vhodnejsi vzhledem ke krout. momentu a i otackam (je mozne ji pouzit naprimo bez prevodu) tak zase narazite na to, ze nejste schopen stator snadno chladit protoze je ukryt pod obeznym plastem.
Dalsi vec je zdroj - bezne ty motory maji maximalne napeti kolem 24V - takze vam vyjde zdroj radove 35-40A.
Ja jsem takove vreteno udelal a mam k nemu i navrzenou zpetnovazebni regulaci viz.:
http://www.cncnet.info/gallery.php?modu ... erie_id=22
je pouzity 400W dvoupol (max 40.000rpm) a prevod 2:1 a nejaky levny 40A regulator z Ciny za cca 600Kc, ktery reguluju zpetnou vazbou z HAL sondy na vretenu.
Pripravoval jsem i vreteno na 600W obezku, ale nakonec jsem to resil nakupem 1kW profi vretena od Fimecu.
RadekCX
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ja myslel vreteno se zpetnou vazbou z te masiny co jsem tu prodaval pred mesicem
muzu jich mit vic
komplet s elektronikou 0-10V
profi motor nepotrebujici aktivni chlazeni 0-3500 ot.
zpetna vazba udrzuje otacky
1:1 je to schopne zavitovat
s prevodem do rychla tam muze byt tech 10 000
cena by mela byt smesna
muzu jich mit vic
cena by mela byt smesna
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Vim ze jsem jeden z mala, ale to co je pro vas smesna cena je pro me naprosto odrazujici cena tak ze ani neuvazuju jestli vubec mam na to setrit.
Konecne prisel navrh na levnejsi reseni a jsem zvedavej jak to dopadne. Na hoby masiny neni potreba kilovat motor. Spousta lidi stavi masiny na drevo a mekke kovy (hlinik) a mylim ze 350 W vreteno je pro tyhle konstrukce dostacujici. Je to sice tak na to odebirani prachu jak rika Robokop, ale ne kazdy chce obrabet tisicove serie a spis potrebuje obrobit dva tri kusy a neni podstatne jestli to trva deset minut nebo hodinu, ale dulezite je ze je to proveditelne.
Toto je pohled na vec z me strany a je mi jasne ze je spousta lidi ktery maji zcela jine potreby, takze asi tak.
Co se tyka modelarskeho motoru tak to byl jen navrh, ale budu radeji kdyz se najde idealnejsi reseni.
Co se tyka hazeni a vyvazovani tak si myslim ze predpoklad je presne vyrobena hridel a relativne presne loziska (a kdyz je ta hridelka brousena tak by mohla byt osove velice pekne symetricka). Zbytkove hazeni by melo byt relativne zanedbatelne pro hobby pouziti.
Konecne prisel navrh na levnejsi reseni a jsem zvedavej jak to dopadne. Na hoby masiny neni potreba kilovat motor. Spousta lidi stavi masiny na drevo a mekke kovy (hlinik) a mylim ze 350 W vreteno je pro tyhle konstrukce dostacujici. Je to sice tak na to odebirani prachu jak rika Robokop, ale ne kazdy chce obrabet tisicove serie a spis potrebuje obrobit dva tri kusy a neni podstatne jestli to trva deset minut nebo hodinu, ale dulezite je ze je to proveditelne.
Toto je pohled na vec z me strany a je mi jasne ze je spousta lidi ktery maji zcela jine potreby, takze asi tak.
Co se tyka modelarskeho motoru tak to byl jen navrh, ale budu radeji kdyz se najde idealnejsi reseni.
Co se tyka hazeni a vyvazovani tak si myslim ze predpoklad je presne vyrobena hridel a relativne presne loziska (a kdyz je ta hridelka brousena tak by mohla byt osove velice pekne symetricka). Zbytkove hazeni by melo byt relativne zanedbatelne pro hobby pouziti.
umi s tem pracovat mach3 ?robokop píše:ja myslel vreteno se zpetnou vazbou z te masiny co jsem tu prodaval pred mesicem
muzu jich mit vic
cena by mela byt smesna
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ten motor bude stat odhadem 1500 max 2000
za to neni ta modelarska hracka
na rozdil od te hracky tohle ma poradna loziska
pasivni chlazeni a garantovany vykon a nepretrzity provoz pri 1kw
za to neni ta modelarska hracka