resolver verzus encoder
Mám problémik. Nedarí sa mi nastaviť kvalitnú smičku na serve s resolverom. Keď manuálne točím s oskou tak je to velmi meké a ked sa poriadne vzoprem a trochu viac potočím tak ma to ignoruje a nevráti sa do povodnej polohy. Bude to tým resolverom ? Alebo mám to osadiiť encoderom? Alebo ja robím chybu?
Mám tento resolver. Driver je originál k nemu.
Mám tento resolver. Driver je originál k nemu.
- Přílohy
-
- 1308215 resolver.pdf
- (2.11 MiB) Staženo 5514 x
Naposledy upravil(a) Juro dne 24. 1. 2013, 10:02, celkem upraveno 1 x.
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
datasheeet resolveru je k ničemu , spíš by pomohl datasheet k driveru a případně parametry motoru , další věc jsou nastavené parametry , pokud hneš lehce osou a seervo to vyrovná je to dobře , pokud hneš víc a servo tam zůstane , tak jsi zřejmě překonal max povolenou výchylku a servo spadne a vyhodí chybu , ale bez uvedení jaké servo jaký motor jde těžko radit
Chcel som iba vedieť či resolver bude fungovať ako encoder. Je zaujímavé že servo pri pretočení nespadne. Je to zrejme niekde nastavené.
Tu je ten driver http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=62&t=9873" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu je ten driver http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=62&t=9873" onclick="window.open(this.href);return false;
V akom rezime pracuje servomenic?
Bude to sposobene zlym nastavenim drivera, resolver s tym nema nic spolocne (pokial nie je vadny)
Bude to sposobene zlym nastavenim drivera, resolver s tym nema nic spolocne (pokial nie je vadny)
Pracuje v režime SERVO. Dnes som zabil pol dna nastavovaním a nič sa nezlepšilo. Pri malých otáčkach(cca200 ot/min) to zastavím rukou a servo nespadne. Už som zmenil prúd na 200% krátkodobej zataže, trvalý prúd na maximum a je to slabé. Servo má 7,6 A. Normálne kladie odpor a nič. Tá slučka je stále meká a nereaguje na vrátenie polohy. Už som vymenil aj další driver a to isté. Ovládam to cez predný panel. Čiže res. a enkoder pracuju jednako? Nie je tu markantný rozdiel? Asynchronák pracoval v pohode. (sila aj otáčky).
Ahoj
co jsem viděl zatím pohony kde bylo tacho nebo resolver tak vždy k tomu byl ještě enkodér nebo pravítko. Ono totiž tacho nebo resolver nejsou jako to určené pro určení polohy ( mechanické stroje) ale pro určení správné komutace driveru pro motor tedy infomaci o poloze rotoru v magnetickém obvodu. I když to je skoro to samé driver na to neni stavěný aby se v něm dala nastavit PID smyčka. To že to zkoušíš rukou pootočit tam a zpět to mu spíš naznačuje že se dostává do zákmitu, to není relavantní test. Ale samozřemně se můžu plést. Měl jsem v ruce jen asi 3 různé pohony a když tam bylo tacho nebo resolver tak k tomu byl vždy enkoder nebo lineární pravítka.
co jsem viděl zatím pohony kde bylo tacho nebo resolver tak vždy k tomu byl ještě enkodér nebo pravítko. Ono totiž tacho nebo resolver nejsou jako to určené pro určení polohy ( mechanické stroje) ale pro určení správné komutace driveru pro motor tedy infomaci o poloze rotoru v magnetickém obvodu. I když to je skoro to samé driver na to neni stavěný aby se v něm dala nastavit PID smyčka. To že to zkoušíš rukou pootočit tam a zpět to mu spíš naznačuje že se dostává do zákmitu, to není relavantní test. Ale samozřemně se můžu plést. Měl jsem v ruce jen asi 3 různé pohony a když tam bylo tacho nebo resolver tak k tomu byl vždy enkoder nebo lineární pravítka.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
Nie prud treba nastavovat, ale parametre PID slucky - v prvom rade P zlozku, ta sposobuje "makkost". Najopatrnejsie treba asi D zlozku, ktora moze sposobit rozkmitanie systemu (samozrejme aj prilis vela "P").
lubos, nemas celkom pravdu. Mam drivery, co maju vstup od resolvera a jeho vystupne rozlisenie je 14 bit, co je 16384 "impulzov" na otacku, takze by som povedal, ze je to dost porovnatelne. K tachu samozrejme je nutne mat iny snimac, kedze vystup tacha je umerny rychlosti, nie polohe.
lubos, nemas celkom pravdu. Mam drivery, co maju vstup od resolvera a jeho vystupne rozlisenie je 14 bit, co je 16384 "impulzov" na otacku, takze by som povedal, ze je to dost porovnatelne. K tachu samozrejme je nutne mat iny snimac, kedze vystup tacha je umerny rychlosti, nie polohe.
Jak jsem psal není to dogma, záleží na motoru ( konstrukci ) a na konstrukci resolveru ( zda u něj bylo myšleno na to zda bude sloužit i pro infomaci o poloze, resp jak si s tím poradí driver,) to co jsem měl v ruce mělo trapné rozlišení to na řízení nebylo 

XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
IQ156
a z toho pdefka neviete vyčítať či to je vhodné? CHápem to tak že resolver može pracovať tak isto ako encoder.(pokial je stavany na ten učel ako píše luboš)
Driver má aj vstupy na enkoder.Je to UNI1405. Alebo pohladám v dielni encoder a skusim ten nahodiť.
Driver má aj vstupy na enkoder.Je to UNI1405. Alebo pohladám v dielni encoder a skusim ten nahodiť.
Pokial nevies poriadne nastavit parametre servoslucky tak zbytocne budes prehadzovat...mame aj nejake PDF od menica?
Slučku viem nastaviť aj tomu rozumiem. Poznám aj momenty kedy to preženiem , rozkmitanie a pád serva. Ale tu je zrejme nejaký iný problém.
Ešte raz sa pýtam, či mi res. udrží a vráti rotor tam kde má byť, ako pri encod.?
Ešte raz sa pýtam, či mi res. udrží a vráti rotor tam kde má byť, ako pri encod.?
- Přílohy
-
- Unidrive_1045.pdf
- (1.34 MiB) Staženo 1985 x
-
- Unidrive_makra.pdf
- (587 KiB) Staženo 523 x
-
- Unidrive_menu.pdf
- (662.59 KiB) Staženo 630 x
Samozrejme netvrdim,ze nie je vadny resolver, ale pokial nie, tak by to malo fungovat, inak je chyba v nastaveni. Este v ramci rezimu servo sa rozlisuje regulacia momentu/otacok/polohy co su v podstate 3 regulatory (PID), kazda cast ma svoje nastavenia. Ty ako mas nastavene? regulacia polohy ci rychlosti? Takisto je tam kopa nastaveni obmedzovacov, skontroluj aj to.
Áno, resolver a tiež aj encoder pri 3f synchronnych servách plnia rovnakú funkciu ! Musí sa ti vrátiť poloha okamžite naspäť.Juro píše:Slučku viem nastaviť aj tomu rozumiem. Poznám aj momenty kedy to preženiem , rozkmitanie a pád serva. Ale tu je zrejme nejaký iný problém.
Dnes som zistil že do niektorých položiek nemám prístup, resp sa mi nezobrazujú podla manuálu. V tomto meniči sa určuje typ enkoderu a ja mám nastavené resolver. To čo by som potreboval ešte nastaviť, to čo píšeš , mám nezobrazené. V manuali to vidím. Zrejme budem musieť siahnuť po encoderu. Ale dám tomu ešte čas a trochu sa stým ešte pohrám , poprípade resetnem aj tento driver. Ostatné servá mi fungujú bez problému a robím si snimi čo len chcem a hlavne posluchaju.PBr píše:Samozrejme netvrdim,ze nie je vadny resolver, ale pokial nie, tak by to malo fungovat, inak je chyba v nastaveni. Este v ramci rezimu servo sa rozlisuje regulacia momentu/otacok/polohy co su v podstate 3 regulatory (PID), kazda cast ma svoje nastavenia. Ty ako mas nastavene? regulacia polohy ci rychlosti? Takisto je tam kopa nastaveni obmedzovacov, skontroluj aj to.
A ostatne kusy maju resolver ci enkoder?