Malý portal
- Ben Ash
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Viděl jsi někdy v reálu jakýkoli obráběcí stroj primárně určený na ocel? Je toho moc: vřeteno, otáčky, vedení, tuhosti, poměry na páce, tlumení vibrací, rozkročení vodících tyčí.... na dřevo a plast to jistě vyhoví. Nástroj aby dobře obráběl musí dostat správný poměr otáček a posuvu, pokud to není stojí povrch za pytel a fréza jde do šmelcu raz dva. Na takovémto stroji budeš smrdlat třísečky, stroj ti půjde do harmonické rezonance upadne ti nástroj jak nic. Pokud neupadne tak nebude přesnost, ani kvalita, ani rychlost.
Per aspera ad astra
Já si porovnal prostor pod Zkem s volnou dráhou na Zkových vodicích tyčích, ale ty na nich asi máš oproti plánovanému rozjezdu i něco navíc.. no, určitě to máš promyšlený, těšim se na výsledek, držim palce!Luban píše:tak to asi jenom příde pod Z je 80mm od stolu a navíc se dá vřeteno ještě asi o 30mm zvednout na drážkách v držáku
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 4. 2. 2013, 1:10, celkem upraveno 2 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
obráběcí stroj na železo jsem bohužel vidim už asitak 10 let a 5dní v týdnu takže vím moc dobře co říkám a stavím jinak posílám foto to jsem já u mojí holky je to axa vario pojezdy 1800x800x700Ben Ash píše:Viděl jsi někdy v reálu jakýkoli obráběcí stroj primárně určený na ocel? Je toho moc: vřeteno, otáčky, vedení, tuhosti, poměry na páce, tlumení vibrací, rozkročení vodících tyčí.... na dřevo a plast to jistě vyhoví. Nástroj aby dobře obráběl musí dostat správný poměr otáček a posuvu, pokud to není stojí povrch za pytel a fréza jde do šmelcu raz dva. Na takovémto stroji budeš smrdlat třísečky, stroj ti půjde do harmonické rezonance upadne ti nástroj jak nic. Pokud neupadne tak nebude přesnost, ani kvalita, ani rychlost.
- Přílohy
-
- nastrojovna3.jpg (71.02 KiB) Zobrazeno 5923 x
- Gulliver64
no, nechci ti brát iluze, ale to co stavíš je kolibříček a pokud to bude obrábět dural, tak to bude víc než bych od toho čekal. udělej si takový jednoduchý test - vyděl hmotnost stroje v kilogramech součtem rozjezdů X a Y v milimetrech. pokud ti vyjde číslo větší jak 1, tak to na železo bez problémů dosáhne, pokud to bude pod 0,20 , tak na to rovnou zapomeň. (je to velice nepřesný, ale v praxi ověřený výpočet). u tvé mašinky by jsi při pojezdech X350 Y300 měl mít hmotnost tak kolem 140kg, a to si myslím že asi nebude.
ale jinak, jak psal i Ben Ash, pěkná práce, gratuluji! je na ní znát, že máš 10let praxe v obrábění.
ale jinak, jak psal i Ben Ash, pěkná práce, gratuluji! je na ní znát, že máš 10let praxe v obrábění.
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
nejdříve chci poděkovat za pochválení stavby a pak když jsem to spočítal tak mi to vyšlo něco málo pod 0.2 je to skoro k nevíře ale tenhe drobeček až bude se stolem tak bude vážit okolo 100kg jelikož stul bude ze železa o rozměrech 400x500x25 jak už jsem psal prve budu velice spokojen když to zvládne hliník ale budu nadšený když i železo nic méně nepočítám stím že dotoho pojedu 25mm frézou jako v práci spíš 6mm a menší mám to jen abych se doma nenudil a zdokonaloval ve 3d obráběníGulliver64 píše:no, nechci ti brát iluze, ale to co stavíš je kolibříček a pokud to bude obrábět dural, tak to bude víc než bych od toho čekal. udělej si takový jednoduchý test - vyděl hmotnost stroje v kilogramech součtem rozjezdů X a Y v milimetrech. pokud ti vyjde číslo větší jak 1, tak to na železo bez problémů dosáhne, pokud to bude pod 0,20 , tak na to rovnou zapomeň. (je to velice nepřesný, ale v praxi ověřený výpočet). u tvé mašinky by jsi při pojezdech X350 Y300 měl mít hmotnost tak kolem 140kg, a to si myslím že asi nebude.
zdravím tak jsem začal dávat dohromady elektroniku ale nevím jestli to mám dobře prosím o rady a zlepšení dík http://cnc.inshop.cz/nema23/krokovymoto ... ?ItemIdx=5" onclick="window.open(this.href);return false;
http://cnc.inshop.cz/3a/driverprokrokov ... ?ItemIdx=0" onclick="window.open(this.href);return false;
http://cnc.inshop.cz/pro5driveru/lptodd ... ?ItemIdx=1" onclick="window.open(this.href);return false;
http://cnc.inshop.cz/24v/napajecizdrojp ... ?ItemIdx=3" onclick="window.open(this.href);return false;
http://cnc.inshop.cz/3a/driverprokrokov ... ?ItemIdx=0" onclick="window.open(this.href);return false;
http://cnc.inshop.cz/pro5driveru/lptodd ... ?ItemIdx=1" onclick="window.open(this.href);return false;
http://cnc.inshop.cz/24v/napajecizdrojp ... ?ItemIdx=3" onclick="window.open(this.href);return false;
Na rovinu rozdíl myslím neni takový vzhledem k tomu že obojí je čína tak bych si raději připlatil a měl jistotu reklamace cncinshop řeší reklamace absolutně bez problémů ( alespon moje zkušenost)
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Exaktně bys to zjistil tak, že by sis na jedné straně našel datasheet k danému motoru a v něm jeho momentovou charakteristiku (moment/otáčky/napětí) a na druhé straně určil, jaký moment při jakých otáčkách budeš na svém stroji potřebovat a pak bys to dal dohromady (resp. nejdřív bys měl takto postupovat při výběru samotného motoru a pak driveru). V hobby praxi to funguje tak, že chceš za daných (zejména finančních) podmínek dosáhnout možného maxima.Luban píše:ok jak to prosím tě mám zjistit co mě to utáhne at už se to týká zdroje, motoru atd.Thomeeque píše:Myslím, že bys měl vzít 32V zdroj, 24V je na takovýdle motory málo..
Krokový motor jsou vlastně cívky, které je potřeba (aby motor dělal kroky) rychle nabíjet a vybíjet, tím rychleji, čim vyšších toček chceš docílit. Čím větší motor, tím větší cívky. Čím větší cívka, tím déle se nabíjí a vybíjí. Zároveň platí, že rychlost nabíjení/vybíjení je přímo úměrná napětí, kterýmu je cívka vystavena a tedy ve finále, že vyšší napětí znamená vyšší točky. Napsal jsem to hodně zjednodušeně, ale snad to nejsou úplné nesmysly, pokud si to opravdu chceš naštudovat a případně prodiskutovat pořádně, doporučuji testoneho vlákno trocha informací o krokáčích.
Takže se co se výběru zdroje týče, jednoduše se podíváš, jaké maximální napětí umožňuje driver a takový zdroj koupíš (zdroje typu, který sis vybral, umožňují jemné doladění napětí, takže z toho 32V bys těch 36V měl dostat)

Výběr zdroje je brnkačka, výběr motoru a driveru je větší výzva, proto se tu do toho nikdo moc nehrne (z výše uvedeného totiž taky plyne, že menší motor je sice jakoby slabší, ale zase mrštnější a ve finále může být při vyšších otáčkách i silnější, zvlášť pokud jede driver "jen" na 36V, což není nic moc.. vlastně asi nejvíc určující bude, kolik jsi ochotnej vrazit do driveru).
Na druhou stranu děláš hobby mašinku, tak se s tim zas až tak nes*at, no

T.
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 13. 2. 2013, 12:27, celkem upraveno 3 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Ahojky Gulliver64 ,
docela jsi mne potěšil s tím přibližným výpočtem pomocí hmotnosti stroje a součtu rozjezdů
Už jsem si začínala myslet že mi to moje monstrum vychází příliš hmotné cca 450kg, X=250mm a Y=250mm..
Tedy 450:500=0,9 ,nejspíš těch cca 50kg ještě doženu ...
Ony jen kompletní XYZ pojezdy mají kolem dvou metráků a paleta na které je celý stroj také .
docela jsi mne potěšil s tím přibližným výpočtem pomocí hmotnosti stroje a součtu rozjezdů

Už jsem si začínala myslet že mi to moje monstrum vychází příliš hmotné cca 450kg, X=250mm a Y=250mm..
Tedy 450:500=0,9 ,nejspíš těch cca 50kg ještě doženu ...

Ony jen kompletní XYZ pojezdy mají kolem dvou metráků a paleta na které je celý stroj také .
- Gulliver64
to pavlaxy: ten "můj" vzorec je jen orientační, pro rychlé zorientování se, tak ho tak ber. vychází ze skušeností, ale žádné dogma to není 
at se daří!

at se daří!
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .