Allegro A3972

Odpovědět
Selic

14. 9. 2012, 12:56

A víš že věřím, že by to fakt pomohlo :D Vem si totiž ty čínské kopie té M542 resp 2M542, ty právě měli jako podklad 100%ně funkční základ a není s nimi problém, kdežto ty desky s Toshibama nikdy nikdo pořádně nenakreslil (ono to za ty peníze co se to prodává taky asi ani nešlo) a tak se to v číně prasečí furt dokola. Navíc já mam pocit, že ta implementace řízení v těch Toshibách je kvůli integraci do jednoho pouzdra s výkonovým můstkem hodně ořezaná a tak i ideálně navržená deska s Toshibou se nikdy nevyrovná chodu driveru postavenému na ARMu či DSP s dedikovanými H-můstky (Ale tím samozřejmě nechci říct že to nebude běhat spolehlivě a tzv. "dostatečně").
Je to uz offtopic:
Ty čínské desky jsou opravdu blbě navržené jak po stránce zapojení, tak rozložení součástek.
Měl jsem možnost srovnat drivery:
1) Pacific Scientific AP-6410
2) Deska s TA8435H vlastní konstrukce
3) Deska s TA8435H od Alana Maczaka
4) Deska neznámého původu osazená TB6560 z TME.cz
5) Čínská červená deska
6) Čínská modrá deska

Pořadí je od kvality. Číslo 1. stačilo připojit k paralelnímu portu a nastavit jumpery a během několika minut se jelo. Motory jen mírně pohvizdují, netopí, chod klidný bez pozorovatelnýc rezonancí. Číslo 2. a 3. motory za provozu vydávájí pískání a vrzání nesrovnatelné s 1. Chod celkem klidný, objevují se rezonance, ale ve vyšších otáčkách ztrácejí motory dech výrazně dříve než s AP6410. Číslo 4. chod subjektivně horší než TA8435H, otázka je nakolik je to použitým IO neo návrhem desky. Č.5 bez zjevné příčiny rezonuje celý stůl řezačky polystyrenu. Kvůli vibracím je prakticky nemožné přesně řezat. Č.6 projevy ještě horší než č.5 ale ještě navíc několika hodinové hledání proč dvě osy ztrací kroky bez zjevné příčiny - výměna optočlenů a připájení několika srážených rezistorů. Pak po hodině ladění stroje následovalo rozšlapání desky, transport do popelnice a instalace driverů AP6410 a nadávání do pitomců, proč to majitel řezačky kupoval a proč jsme tam ty AP6410 nedali radši hned.
Jediné, co jsem zatím neobjasnil proč všechny TB6560 chodily hůř než TA8435H, i když papírově to má být opačně a zároveň Maczakova deska není navržena zrovna optimálně.
Leadshine z cncshopu jsem neměl v ruce dostatečně dlouho abych vynášel nějaké závěry. Subjetivně jsou na půli cesty mezi TA8435H a Pacific Scientific.
Ale při poměrně malém rozdílu v ceně jsou naprosto nesrovnatelně lepší než "čínské barevné desky".
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
RETFIE

2. 10. 2012, 8:58

pavel-gravos píše:"
Jaka je indukcnost motoru?
Vypada to jako nejaka tiskarenska sra...
Jake je napajeci napeti?
Napajam to notebookovym adapterom, okolo 18 V by tam malo byt.

Naskytla sa mi moznost odmerat vinutia na RCL meraku. Tu su hodnoty:

vinutie 1:
100 Hz: 42 mH / 11,7 R
1 kHz: 31,7 mH / 35 R
10 kHz: 21 mH / 750 R
100 kHz : mimo rozsah / 8,2 k

vinutie 2:
100 Hz: 33 mH / 11 R
1 kHz: 31,3 mH / 33,5 R
10 kHz: 21,2 mH / 713 R
100 kHz: mimo rozsah / 8,4 K

ale nemam tie hodnoty s cim porovnat, nic ine (lepsie) som doma zatial nemal.

tie motory co som meral su pouzitelne len pri naozaj nizkych frekvenciach. zvysovanim f moment vyrazne klesa a rotor stoji aj pri skaredom pohlade.
pavel-gravos

3. 10. 2012, 8:03

Toho jsem se obaval:
1)napeti pro driver nizke, rozumna cinnost zacina na 24V, konci na 230V
2)indukcnost motoru vysoka, takze se pozadovany proud pri vyssich rychlostech do motoru nedostane
optimum pro indukcnost je tak asi 1.5-3mH, limitne do 5mH
odpor vinuti max.cca 2ohmy
Pri vyssich rychlostech se indukcnost nestaci nabit, a uz se ma zase vybit. I=U*t/L
Na osciloskopu to vypada tak, ze se nejdriv ze sinu stane trojuhelnik, a s pribyvajici
rychlosti se zmensuje. Takze treba je nastaveno 5A, ale ve skutecnosti tece treba 150mA.
Proto ztraci silu.

Zapomente na motory vykuchlane z tiskaren, i kdyz hezky vypadaji, nebo aspon premerte
odpor vinuti, pres 2R - pryc s nim.
P.
RETFIE

16. 12. 2012, 9:55

Tak motory som (napriek ich nedostatkom) zatial nemenil. Nasiel som si nastavenia kedy sa dokazu tocit tak aby nestracali kroky.
Pripajam obrazky prvych pouzitelnych vyrobkov.
(Ne)presnost merana sublerou je do 0,5mm, hlavnym dovodom bude nevhodny sposob prichytenia matic o stol - ten si plava po osiach X a Z odhadom tak do 1 mm, najblizsie musim to uchytenie prerobit) a takisto "vreteno" trosku hadze.
Přílohy
Stol - diery pre uchytenie obrobku - matice M4
Stol - diery pre uchytenie obrobku - matice M4
Stol - detail
Stol - detail
Srdcia-venovanie
Srdcia-venovanie
Srdce
Srdce
Srdce - detail rezu
Srdce - detail rezu
Kryt na krabicku
Kryt na krabicku
Kryt na krabicku
Kryt na krabicku
Kryt na krabicku
Kryt na krabicku
zami

16. 12. 2012, 4:30

Ty vlny na šikmých hranách toho srdce jsou tam schválně nebo to mělo být původně rovné ?
Miloš
RETFIE

16. 12. 2012, 5:05

sklada sa to z viacerych kriviek, kuk na obrazok, kruzky naznacuju zaciatky a konce jednotlivych segmentov

este by som doplnil, material je zo zvyskov co ostali po pokladke plavajucej podlahy a freza je original urcena na frezovanie DPS (cena cca 3E), kupovana u vyrobcu dosiek z Noveho Mesta nad Vahom
Přílohy
Clipboard01.jpg
RETFIE

17. 2. 2013, 9:41

Skusil som na mojej masinke vytvorit nieco trosku zlozitejsie, vyrobil som drziak na hajzlovy papier. Prikladam foto.

Celkovo tento projekt povazujem za uspesne ukonceny. Aktualny stav splna vsetko co potrebujem - masinka beha, elektronika aj soft na PC funguje, parametre pre moje obcasne hranie postacujuce, naroky naplnene, vyzva pokorena.

Dakujem tomuto foru a vsetkym zainteresovanym uzivatelom za cenne rady a pripomienky.
Přílohy
100_2660.jpg
100_2666.jpg
RETFIE

17. 1. 2014, 12:52

Tak po nejakom case mam zopar novotin pre moju masinku.
Zena sa nevedela zmierit so strojom v obyvacke, tak som mu musel vyrobit skrinku, ktora v byte nebude ako päsť na oko, vzhladom na rozmery bude ciastocne ucelova a hlavne masinka bude neviditelna.
Okrem toho som medzicasom urobil pre krokace linearny zdrojik. Pri zatazi okolo 4A je vystupne napatie cca 32V.
Teraz som si rozpracoval podprojektik - inkrementalny rotacny enkoder "urob si sam". Koliesko bude mat 50 zubov, tyc ma stupanie 2mm, tj. teoreticka presnost vychadza na 2mm/50zubov = 0,04 mm.
Obcas sa mi stane ze nieco zle nastavim alebo mi zblbne komunikacia a som nuteny natvrdo odpojit napajanie aby som nezlomil nastroj alebo neznicil obrobok, a po opatovnom nastartovani sa nedokazem dostat
do predtym nastavenej relativnej nuly. Ocakavam, ze v takychto situaciach mi pomoze prave enkoder, z ktoreho precitam polohu a vratim sa do nuloveho bodu (tj. nebudem ho citat v realnom case).
Prikladam fotky:
Přílohy
skrinka1.jpg
skrinka2.jpg
skrinka3.jpg
zdroj1.jpg
zdroj2.jpg
zdroj3.jpg
zdroj4.jpg
IRC.jpg
RETFIE

5. 12. 2014, 7:39

Tak a pridavam nieco nove to tohoto vlakna. Ako podcast by sa tento prispevok dal nazvat recyklacia vyhynuteho PDA (Pocket PC).

Uvod:
Pred nejakym casom som na internetovom bazari zhanal co najlacnejsiu GPS-ku. Natrafil som na PDA (Medion) s operacnym systemom Windows Mobile 2003 ( = Windows PoceketPC 2003). Do toho casu pre mna neznama platforma, s katastrofalnymi prvymi dojmami. Rozbehnutie pouzitelnej verzie GPS softveru s aktualnymi mapami ma stalo vela usilia a casu straveneho hladanim po internete, co sa nakoniec ukazalo ako dobra investicia, pretoze som popri tom natrafil na informaciu ze tento operacny system podporuje .NET Compact Framework, co je odlahcena verzia plneho .NET Frameworku v ktorom som pisal moj softver pre ovladanie masinky.
Druha podstatna vec je ze tieto typy zaiadeni maju plnohodnotnu seriovu linku s urovnami RS232. A tak som na experimenty zakupil dalsi podobny typ,
Acer n30 (bez GPS).

Ucel:
Pre obmedzene priestory som zakazdym, ked som chcel nieco vyfrezovat, musel vytahovat notebook, pozapajat kable, a okupovat kuchynsky stol. Cela tato ceremonia je trochu otravna. Okrem toho pocas manualneho ovladania pri nastavovani nebolo zrovna pohodlne otacat sa za masinou a sledovat jej pohyb,
a predstava ovladania CNC priamo z ruky bola vcelku lakava.
Preto som uz nejaky cas uvazoval nad kompaktnejsim riesenim s mensou obrazovkou, a tak PDA s jeho rozmermi bolo viac ako dobrou volbou.

Pre zrealizovanie projektu bola potrebna mala hardverova uprava spocivajuca vo vyvedeni signalov seriovej linky na pouzitelny typ datoveho a napajacieho
konektora (original konektror je dovolim si napisat nepouzitelny koly nestabilnemu elektrickemu prepojeniu pocas manipulacie so zariadenim - hrozi vysoke riziko vypadavania napajania (resp. komunikacie).

Kedze som nemal ziadnu hardverovu dokumentaciu, musel som si vystacit s datasheetom odvodu MA3243 ktory je na doske pouzity ako RS-232 transceiver.
K tomu som si musel este napisat malu utilitku vdaka ktorej sa dalo identifikovat jednotlive signaly serivej linky (RX,TX,CTS,RTS, DTR atd.) a to postupnym zapinanim a vypinanim liniek.

Zacal som teda prepisovat povodny softver do verzie pre PDA a vysledok na seba nenechal dlho cakat. Prikladam obrazky:
Přílohy
Vyvedenie datovych liniek
Vyvedenie datovych liniek
Doska s novym konektorom
Doska s novym konektorom
Krabicka-pohlad na RS232 konektor
Krabicka-pohlad na RS232 konektor
Krabicka-pohlad 2 na TTL datovy konektor
Krabicka-pohlad 2 na TTL datovy konektor
Softver - karta 1
Softver - karta 1
Softver - karta 2
Softver - karta 2
Softver - karta 3
Softver - karta 3
Softver - karta 4
Softver - karta 4
Softver - karta 5
Softver - karta 5
Softver - karta 6
Softver - karta 6
Vysledok prveho ostreho testu PDA - maco
Vysledok prveho ostreho testu PDA - maco
packa

5. 12. 2014, 8:14

paráda , je vidět že jsi si s tím vyhrál , tak ať mašinka slouží
Thomeeque

6. 12. 2014, 1:56

Tý jo, slušný :shock:
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
mr.fahrad

9. 12. 2014, 6:12

VVVVelkej respekt mohl by si vše cíce popsat??
Odpovědět

Zpět na „Krokové motory“