Sestavení dělícího přístroje na výrobu šikmého ozubení
Ta knížka je v tvrdých deskách, formátu A5 a má téměř 600 stránek, z nichž 90% jsou tabulky skoro na celé ploše stránky tedy i blízko hřbetu - to píšu pro představu, že to skenování (aby to k něčemu bylo) bude dost pracná záležitost. Ale pokud se toho někdo chce ujmout, tak nemám nic proti tomu.
Mini soustruh SC-4
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že Hardmesr v tom druhém příspěvkuEsperant píše:zdravím
mám ješte jeden problém.
Chci udělat soukolí.Mám vše napočítané a už jen řeším sestavení děličky.Dělám šikmé přímé ozubení.
První kolo: z-17 druhe kolo: z-23
mn-2,822222
DP - 9
Beta - 24,44
Da - 58,344 Da - 76,944
Vypočítal jsem si stoupání a vyšlo mi že musím použít kola do děličky 28,26,44,72 u prvního kola.
po přepočtu úhel beta vycházel 24,4134.
problém, který mám je ten jak dopočítat dělení na to druhé kolo aby mi u toho druhého kola vyšel stejný úhel beta jako u prvního.
Já jsem u toho druhého kola napočítal taky stoupání a kombinací výměných kol v děličce mi vyšlo že úhel beta má být 24,4442.
Je to sice malý rozdíl ale nevím jestli ho zanedbat nebo ne.
V případě že ho zanedbat nemám tak nevím jak optimalizovat ostatní atributy u druhého kola aby mi u něhon vyšel uhel beta 24,4134.Pomocí výměnných kol v děličce lepších hodnot nedosáhnu a jedinná možnost tedy plyne ze změny průměru kola ze vzorce H = pi*Da*cotg Beta.
Problém taky je, že nevím jak se toto řeší v praxi a dost možná tu píšu uplné nesmysli.Ještě mě možná napadá jestli to také nebude mít něco souvislého s korekcí ozubení ale to už jde trochu mimo mě.
Tak pokud by někdo věděl budu rád za radu.
Děkuji

Ano, je možné eliminovat úhlovou nepřesnost při frézování šikmého ozubení ale jen za předpokladu použití JINÉHO POČTU ozubených (jiných počtů zubů) kol, než je v základní sadě k dělícímu přístroji

V případě korekce, kterou jsi zmiňoval(zvětšíš/zmenšíš roztečnou kružnici na jednom, případně obou kolech-NEBO v případě šikmého ozubení zvětšíš nebo zmenšíš úhel stoupání obou kol,a tím pádem zase zvětšíš/zmenšíš rozteč os, ) nastane situace, kdy se ti vždy změní osová rozteč v tom převodu.
Já si vždycky představím převodovku, kde převod zajišťují dvě hřídele, na ni několik párů ozubených kol, některé s přímým a jiné s šikmým ozubením

Ta knížka 70000převodů co zmiňoval atd.Miller je opravdu bible, mám ji také a hodně z ní čerpám,každopádně na sken je jen kdyby se roztrhala, je fakt malá a těch stránek je tam kopec, takže pro nějakého fandu s fůrou času zábava na několik zimních večerů, nicméně pokud se vrátím k tomu vrchnímu dotazu, tak ani tak se v tom převodovém poměru netrefíš do přesného čísla u těch 4 ozubených kol, fakt nikdy, protože se to číslo zaokrouhluje a nikdy není celé, je o jen o stupni přesnosti

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
-
Neco podobneho jsem taky resil. Nakonec jsem vzal obycejny digi fotak, pripevnil na stary zvetsovaci stojan (na cernobile fotky - co mi zustal z minulosti). Knihu otevrel pod uhlem 90st. Ne celou na 180st abych ji neprelomil a neporusil. Svetlo bylo slunecni u okna. Vysledek byl super. Knihu jsem vratil v naprostem poradku. Jo, abych upresnil - kniha z roku 1878 o pestovani rostlin.Miller píše:Ta knížka je v tvrdých deskách, formátu A5 a má téměř 600 stránek, z nichž 90% jsou tabulky skoro na celé ploše stránky tedy i blízko hřbetu - to píšu pro představu, že to skenování (aby to k něčemu bylo) bude dost pracná záležitost. Ale pokud se toho někdo chce ujmout, tak nemám nic proti tomu.

Po prefoceni uprava ve fotoshopu (jen orezat mista mimo stranku knihy), vytvoreni HTML stranek s jednoduchym listovanim a klikacimi polygony a vypalit na CD.
Nekolik kamaradu uz si CD kopirovalo. Hur se to cte - psano svabachem, ale obrazky jsou vymluvne a lustis jen co prislusi k obrazku.
Zdravím
potřeboval bych se zeptat na jednu věc.
Když dělám to ozubené kolo dochází mi tam k nepřesnostem způsobených asi nepřesně najetou výškou frézy.
Dělám modul 2,822222 (DP9).
Výše v jednom z příspěvků bylo psáno, že se to řeší pomocí sinusového pravítka a nějakým měrek. Sinusové pravítko mám a určitě bych sehnal i další potřebné vybavení.Už jsem se tím zabýval jak to změřit a zohlednit v tom i tu šířku té frézy ,ale nic mě nenapadlo.
Nevěděl by někdo jak na to?
Děkuji
Když dělám to ozubené kolo dochází mi tam k nepřesnostem způsobených asi nepřesně najetou výškou frézy.
Výše v jednom z příspěvků bylo psáno, že se to řeší pomocí sinusového pravítka a nějakým měrek. Sinusové pravítko mám a určitě bych sehnal i další potřebné vybavení.Už jsem se tím zabýval jak to změřit a zohlednit v tom i tu šířku té frézy ,ale nic mě nenapadlo.
Děkuji
Pokud se vrátím ještě k té problematice sestavení ozubení na děličku tak pokud by někdo měl zájem mám program v příkazové řádce kde se zadá výsledek ze vzorce 40*(6/H) (nebo jiný podle konkrétního stoupání šroubu a převodu v děličce) a poté se zadají počty zubů dostupných výměnných kol a program vypíše nejvhodnější kombinace čtyř výměnných kol a k tomu odchylku od zadaného výsledku.
ještě bych se chtěl zeptat
když frézuji to šikmé ozubení stalo se mi že z počátku se mi tvořili menší šířky zubů a asi po čtyřech záběrech bylo už vše v pořádku .Dělení bylo ale v pořádku.
Může to být způsobeno špatným najetím frézy na osu obrobku? nebo to bude problém v souososti části která je v čelistech a která je frézovaná.
Děkuji
když frézuji to šikmé ozubení stalo se mi že z počátku se mi tvořili menší šířky zubů a asi po čtyřech záběrech bylo už vše v pořádku .Dělení bylo ale v pořádku.
Může to být způsobeno špatným najetím frézy na osu obrobku? nebo to bude problém v souososti části která je v čelistech a která je frézovaná.
Děkuji
Ahoj,Esperant píše:Pokud se vrátím ještě k té problematice sestavení ozubení na děličku tak pokud by někdo měl zájem mám program v příkazové řádce kde se zadá výsledek ze vzorce 40*(6/H) (nebo jiný podle konkrétního stoupání šroubu a převodu v děličce) a poté se zadají počty zubů dostupných výměnných kol a program vypíše nejvhodnější kombinace čtyř výměnných kol a k tomu odchylku od zadaného výsledku.
Děkuji
nepochopil jsem Tvoje zadani frezovani sikmeho ozubeni v delicce. Na klasice jsem frezoval sikme ozubeni pri pevnem nastaveni delicky, tzn. pri posuvu se zaroven neotacela. Proto vznikl zub nestejne velikost na zacatku, v prostred a na konci frezovane plochy. Proto jsem nastavoval na stred drazky a ozubene kolo jsem dopasovaval s protikusem.
Druhe nastaveni jsem mel, kdy delicku jsem spojil ozubenymi koly s nahonem na osu X - nastaveni frezovani sroubovice. Po profrezovani jmenovite drazky, rucni odjezd ze zaberu, prejezd nad kusem. Rucni otoceni delicky na novy zub, vraceni na hloubku zubu a nove zapnut posuv pri kterem se opet frezuje sroubovice.
Dnes toto resim na viceosym CNC programove. Proste to co jsme kdysi pracne provadeli na klasice, dnes ovlada CNC.

Esperant. Těžko radit, když u toho člověk není. Pokud si ještě pamatuji, je při frézování šikmých kol pomocí děličky potřeba najíždět frézou z dostatečné vzdálenosti od čela kola, aby se vymezily všechny vůle v převodech a to jak v děličce, tak i ve šroubu. Předpokládám, že vše o
ostatní je srovnáno a postavení frézy je ve správném úhlu zubů.
ostatní je srovnáno a postavení frézy je ve správném úhlu zubů.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
Postaru jsme to delali na horizontalni frezce TOS. Natocili stul podle uhlu sroubovice. Propocitali kolecka podle stoupani sroubovice (meli jsme na to i navod ke stroji) a hloubku max uberu jsme museli doladit podle potreby.Esperant píše:Já to dělám přesně tím druhým způsobem jak popisujete. Šroubovitou drážku.
Mě jde hlavně o to to dokázat udělat po staru ale ještě jsem to nedoladil takže tam mám nějaké chyby viz výše.
Pri opakovane vyrobe jsme meli uz na papire napsane data nastaveni a kus z minula nam pomohl jako etalon. Relativne jednoduche pro opakovatelnou vyrobu - frezy na nerez z mat 19800, nahradnich ozubenych kol pro sesterske firmy 1.B.
Ozubene kola mely znicene zuby vetsinou oprostred a na krajich to nekdy uslo. Proto se dalo nastavovat i podle stareho kolecka. Joo...jo . To byly zlate casy experimentovani.
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
K jakým přesně nepřesnostem?Esperant píše:Zdravím
Děkuji
Hlavním problémem, a to skoro vždycky, je už počáteční chyba při obecném výpočtu úhlu stoupání šroubovice ze vzorce h=pí x D x tg úhlu, kdy skoro pokaždé dojde k chybě při dosazení hodnoty D (průměr obrobku). Při výrobě šikmého ozubení se nesmí zadávat do průměru obrobku průměr hlavové kružnice, ale průměr roztečné kružnice D

A ano můžeš nadat mě, v jednom z horních příspěvků jsi tam dosadil do vzorce Da a já si toho nevšiml, navíc jsem to nepřepočítával jen v rychlosti zkouknul, takže pokud jsi dosazoval Da (hlavovou kružnici) tak tam je zakopanej čokl

Sinusové pravítko: pokud tu sadovou frézu, která má obecně tu vrchní stranu břitu zakulacenou natočíš o určitý úhel, tak potřebuješ znát její poloměr v tom sklonu tak, že když si potom cvrnkneš frézou o vrchol obrobku tak abys odjel poloměr obrobku+polovina hodnoty frézy v tom naklopeném úhlu a tak se dostaneš do středu obrobku aniž bys u toho musel nějak přemýšlet.
Frézu než nasadíš na trn tak položíš na sinusové pravítko které musíš podložit koncovýma měrkama na ten úhel při kterém ta sadovka bude pracovat. To pravítko je vyskoké, tak k němu dáš kostku a tu frézu necháš sjet na kostku (nějakou celou hodnotu), pak si k němu zboku dáš tu stejnou hodnotu kostky nebo složené jako ta co tu frézu podkládá+další co nejpřesněji odhadneš okem

já bych ti to i nafotil, ale mám toho tolik, že nevím co dřív, tak snad to pochopíš...........
Vždyť je to tak prosté, milý Watsonetumlik píše: ... no a když to vydělíš dvěma tak máš přesnou vodorovnou osu frézy v úhlu
já bych ti to i nafotil, ale mám toho tolik, že nevím co dřív, tak snad to pochopíš...........

Mini soustruh SC-4
Chyba způsobená tím špatným dosazením to nebude.V tom horním příspěvku jsem se upsal u sebe to mám taky poznačené jako roztečnou kružnici a navíc jsem to stoupání počítal podle (m*z*pi)/sinβ
pokud jde o ty nepřesnosti tak pokud se podíváte na obrázek tak jde jasně vidět že jeden zub je větší.
Prvním zubem kterým jsem vyfrézoval byl ten nalevo od toho velkého.Ten je malý.Druhý zub je větší ale pořád menší než by měl být.Takhle to jde asi až po čtvrtý zub.Pátý zub už je v normálu.To pokračuje až po nějaký 14 zub.14 zub je zase o něco menší. to samé 15,16 a 17 je ten největší.
Dělil jsem dobře.Dokonce jsem i nanečisto testoval děličku jestli dělí dobře a vyšlo mi že jo.
Pro mě tedy je otázkou jestli tyto nepřesnosti jsou způsobené špatným najetím na osu obrobku a nebo nesouososti části obrobku které je upnutá v děličce a části na které je frézované ozubení.(když jsem proměřoval to ozubení nezjistil jsem žádnou velkou nesouosost ale možná že i nepatrná nesouosost se může takto moc projevit.)
Mám nachystaný ještě jeden polotovar.Trochu jsem změnil výrobní postup polotovaru abych předešel jakýmkoliv nepřesnostem.Najedu si tu výšku jak jste mi poradil a pokud to nevyjde ani na popáté tak se na to už asi ....
jinak moc děkuji za ten návod na sin pravítko vyzkouším a případně dám vědět jak to dopadlo.
pokud jde o ty nepřesnosti tak pokud se podíváte na obrázek tak jde jasně vidět že jeden zub je větší.
Prvním zubem kterým jsem vyfrézoval byl ten nalevo od toho velkého.Ten je malý.Druhý zub je větší ale pořád menší než by měl být.Takhle to jde asi až po čtvrtý zub.Pátý zub už je v normálu.To pokračuje až po nějaký 14 zub.14 zub je zase o něco menší. to samé 15,16 a 17 je ten největší.
Dělil jsem dobře.Dokonce jsem i nanečisto testoval děličku jestli dělí dobře a vyšlo mi že jo.
Pro mě tedy je otázkou jestli tyto nepřesnosti jsou způsobené špatným najetím na osu obrobku a nebo nesouososti části obrobku které je upnutá v děličce a části na které je frézované ozubení.(když jsem proměřoval to ozubení nezjistil jsem žádnou velkou nesouosost ale možná že i nepatrná nesouosost se může takto moc projevit.)
Mám nachystaný ještě jeden polotovar.Trochu jsem změnil výrobní postup polotovaru abych předešel jakýmkoliv nepřesnostem.Najedu si tu výšku jak jste mi poradil a pokud to nevyjde ani na popáté tak se na to už asi ....

jinak moc děkuji za ten návod na sin pravítko vyzkouším a případně dám vědět jak to dopadlo.
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Esperant píše:Chyba způsobená tím špatným dosazením to nebude.V tom horním příspěvku jsem se upsal u sebe to mám taky poznačené jako roztečnou kružnici a navíc jsem to stoupání počítal podle (m*z*pi)/sinβ
Mám nachystaný ještě jeden polotovar.Trochu jsem změnil výrobní postup polotovaru abych předešel jakýmkoliv nepřesnostem.Najedu si tu výšku jak jste mi poradil a pokud to nevyjde ani na popáté tak se na to už asi ....![]()
Konečně výsledek o kterém se dá bavit

ok, tak vypočtené to teda budeš mít správně , stoupání posuvového šroubu máš taky správně, výměnná kola na spřažený posuv s děličkou máš taky správně, i směr je správně,
tohle bych viděl na špatné dělení když je tam nestejnoměrná rozteč
-jsou nůžky (ramínka) mezi nimiž se pohybuje kolík páky rozevřená o počet dírek+1 ? ?? tam bude možná problém(začneš o jednu dírku míň, pak už to je stejně a pak ti ve výsledku chybí, takže rozdíl dvou dírek mezi prvním a posledním)

To přesné najetí do osy by na to nemělo vliv, když najedeš i hodně pod osu tak to bude frézovat na pikaču, ale budou na pikaču ty zuby jeden jak druhej

U obrobku který by házel(Da vůči ose) bys to poznal tak, že ty zuby by měli na jedné straně výrazně silnější zuby vůči protilehlé, ale ne zas tak, protože předpokládám, že nikdo nebude takovej tukan, aby si ten obrobek předtím nevyrovnal na přijatelnou házivost podle vkusu každého soudruha