Pred nekolika lety jsem se kostrbatou cestou dostal ke kopirovaci frezce cosmec, nepouzivane, lec pomerne dobre uskladnene, akorat ji nenakonzervovali.
Z duvodu nepouzivani ji prodaval jeden drevozpracujici podnik za cenu, za kterou bych nekoupil ani to vreteno. K vreteni je puvodne rotacni frekvencni menic,
prislusenstvim stroje je 3f vyveva. Puvodne se Z-ko do zaberu poustelo pneumaticky, pomoci otaceni takove ruzice se stavitelnymi dorazy na vrchu stroje, XY bylo volne lozeno, a pohyb se ridil pomoci sablony, ktera se prisroubovala pod stul, kde zprevodovany motor pomoci gumovych kladek objel sablonu.
Puvodni pracovni prostor byl cca 100cm/75cm/15cm.
Bohuzel puvodni vedeni jsou dle meho skromneho nazoru prilis mekka, a tak chci pouzit de facto pouze ram stroje a Z osu v rybine.
Puvodni vedeni jsou v Y nepodeprene tyce 40mm a X je svareny ram z jeklu 30/50, s navarenymi plochaci, prebrousene plochy a rolny s excentry.
Upinaci deska byla z preklizky, a otvory pro vyvevu.
Na Z-tko uz mam plynove vzpery na nadlehcovani, pro vreteno uz mam frek. menic. Pro Y osu jsem sehnal Hiwin HGW45 vozik + 1.5m kolejnice. (trochu velke, ale byly za dobrou cenu). X jeste nevim, mel jsem pripraveny formatovaci stul. V soucasnosti premyslim, jak na ram umistit co nejlepe ty kolejnice. Uz mam trochu vymysleny postup, hodim sem snad brzy sketch.
Bohuzel se pote zmenila situace a na prestavbu nedoslo. Rad bych brzy pomalu s prestavbou konecne zacal a budu rad, kdyz mi nekdo vlidnym slovem pomuze.