Soustruh CQ9318 Mini

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

1. 3. 2013, 11:42

Pro případné zájemce moje první zkušenosti s tímto soustruhem včetně fotek kompletně rozebraného.

https://sites.google.com/site/cjuzzujc/ ... ruh-cq9318

Třeba to někomu pomůže v rozhodování :)
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
SO 545

2. 3. 2013, 6:59

urcite osozne aspon pre orientaciu
Zdenek Valter

2. 3. 2013, 12:45

Cjuz píše:Pro případné zájemce moje první zkušenosti s tímto soustruhem včetně fotek kompletně rozebraného.

https://sites.google.com/site/cjuzzujc/ ... ruh-cq9318

Třeba to někomu pomůže v rozhodování :)
Super, jen si to mohl dát do původního vlákna:

http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=107 ... 318#p20343" onclick="window.open(this.href);return false;
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
griessl
Kontaktovat uživatele:

2. 3. 2013, 9:00

Moc díky za pěkný popis a budu se těšit na další úpravy.Mohl by jsi podrobně popsat jak jsi seřizoval sáně,už je musím udělat jak sůl,ale zatím jsem moc nepochopil ten divný systém šroubů a těch červíků v té pásovině.když jsem to utáhl tak to nechodilo a když lehce povolil,tak ano,ale za chvíli je zase mírná vůle.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

3. 3. 2013, 11:02

griessl píše:Moc díky za pěkný popis a budu se těšit na další úpravy.Mohl by jsi podrobně popsat jak jsi seřizoval sáně,už je musím udělat jak sůl,ale zatím jsem moc nepochopil ten divný systém šroubů a těch červíků v té pásovině.když jsem to utáhl tak to nechodilo a když lehce povolil,tak ano,ale za chvíli je zase mírná vůle.
No postup byl následující:
Oddělat mechanický posuv abych ho nemusel přetlačovat (dva imbusáky)
Vyčistit lože, odmastit a velmi lehce potřít olejem
červíky povolit, šrouby dotáhnout rukou
Zkusit posuv saní po celé délce (nejspíše někde půjdou ztuha někde volněji protože to není ideálně rovné :( )
Dotahovat šrouby (rukou) až se vůle vymezí. Saně by měli chodit všude ale je třeba slušně tlačit (brzdí to i olej), rozhodně nesmí jít přesouvat rukou volně.
Jakmile je vůle seřízená dotáhnout imbusáky
Pak se to trochu rozhodí a opět lehce (nyní již klíčem) seřizovat šrouby

Možná je důležitá informace že jsem závity všech šroubů zalepil loctitem (243ka na šrouby). Potom se sami nepovolí a vůle nerozhodí, ale pořád je lze seřizovat.

PS: úpravy určitě budou a budu je postupně doplňovat
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Zdenek Valter

3. 3. 2013, 1:21

Cjuz píše:
griessl píše:Moc díky za pěkný popis a budu se těšit na další úpravy.Mohl by jsi podrobně popsat jak jsi seřizoval sáně,už je musím udělat jak sůl,ale zatím jsem moc nepochopil ten divný systém šroubů a těch červíků v té pásovině.když jsem to utáhl tak to nechodilo a když lehce povolil,tak ano,ale za chvíli je zase mírná vůle.
No postup byl následující:
Oddělat mechanický posuv abych ho nemusel přetlačovat (dva imbusáky)
Vyčistit lože, odmastit a velmi lehce potřít olejem
červíky povolit, šrouby dotáhnout rukou
Zkusit posuv saní po celé délce (nejspíše někde půjdou ztuha někde volněji protože to není ideálně rovné :( )
Dotahovat šrouby (rukou) až se vůle vymezí. Saně by měli chodit všude ale je třeba slušně tlačit (brzdí to i olej), rozhodně nesmí jít přesouvat rukou volně.
Jakmile je vůle seřízená dotáhnout imbusáky
Pak se to trochu rozhodí a opět lehce (nyní již klíčem) seřizovat šrouby

Možná je důležitá informace že jsem závity všech šroubů zalepil loctitem (243ka na šrouby). Potom se sami nepovolí a vůle nerozhodí, ale pořád je lze seřizovat.

PS: úpravy určitě budou a budu je postupně doplňovat
Díval jsem se na to a nestačím se divit - publikuješ-li něco o broušení saní šmirglem tak jsi tam mohl naznačit i jak. Nicméně to rozhodně není vhodný postup!
Stírátka z bronzu podle mne taky nejsou, ale z mosazi už podle barvy kovu. ;-)
BTW - máš-li je přes celou plochu jak máš na fotce pak si jich mohl udělat 2x tolik a sevřít filc mezi ně - totiž tam kde se ten filc neopírá o saně tam těžko může stírat. ;-)
Co se týče vystavení vůle saní - pokud se nesoustruží do houževnatějších materiálu tak souhlasím chvilku to vydrží, ovšem pokud chce někdo pracovat s ocelí pak je vhodné provézt úpravu z http://www.soustruh.borec.cz./sane.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
atlan

3. 3. 2013, 3:49

Ja ked do dotiahnem tam pri univerzalke sa neda pohnut tie loze su ku konci tensie alebo co. No bude to na dlhe noci a upravy.
Zdenek Valter

3. 3. 2013, 5:44

atlan píše:Ja ked do dotiahnem tam pri univerzalke sa neda pohnut tie loze su ku konci tensie alebo co. No bude to na dlhe noci a upravy.
No to ti nemusí sedět spodní rovina s vrchní.

Oměř na několika místech podle obrázku - takhle by to mělo být správně.
Ty kulatiny musí být od sebe konstantně daleko a musí být rovnoběžné.

Připomínám, že je dobré mít změřené ty horní roviny viz http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=57&t=10439&start=15" onclick="window.open(this.href);return false;
Přílohy
Meření rovinnosti horních a spodních ploch lože.PNG
griessl
Kontaktovat uživatele:

3. 3. 2013, 7:58

Co se týče vystavení vůle saní - pokud se nesoustruží do houževnatějších materiálu tak souhlasím chvilku to vydrží, ovšem pokud chce někdo pracovat s ocelí pak je vhodné provézt úpravu z http://www.soustruh.borec.cz./sane.htm" onclick="window.open(this.href);return false; Zdenek Valter

Zdendo,o tomhle vím,koukal jsem na to a moc se mi to zamlouvá,jenže,sám to nedokážu vyrobit a koupit to jako hotové se nedá.Proto jsem dal ten dotaz a musím si holt vystačit s tím původním.Dík za rady.
Naposledy upravil(a) griessl dne 9. 3. 2013, 7:23, celkem upraveno 1 x.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

3. 3. 2013, 8:48

Zdenek Valter píše:
Díval jsem se na to a nestačím se divit - publikuješ-li něco o broušení saní šmirglem tak jsi tam mohl naznačit i jak. Nicméně to rozhodně není vhodný postup!
Stírátka z bronzu podle mne taky nejsou, ale z mosazi už podle barvy kovu. ;-)
BTW - máš-li je přes celou plochu jak máš na fotce pak si jich mohl udělat 2x tolik a sevřít filc mezi ně - totiž tam kde se ten filc neopírá o saně tam těžko může stírat. ;-)
Co se týče vystavení vůle saní - pokud se nesoustruží do houževnatějších materiálu tak souhlasím chvilku to vydrží, ovšem pokud chce někdo pracovat s ocelí pak je vhodné provézt úpravu z http://www.soustruh.borec.cz./sane.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
No jo divadlo je od toho aby se člověk divil a čínské soustruhy taky.
Saně byly tak špatně opracované že seděli jen na drobných bodech. Šmirgl není můj výmysl, převzal jsem postup z nějakého odkazu (bohužel jej nemám) kde to někdo publikoval (mám tam i lunetu a všelijaké úpravy).
Postup je snad jasný, položí se smirek na lože, na něj saně a ručně jezdíme sem a tam. Samozřejmě je to pro profíka horor, ale je to rychlé a pomůže to hodně.

Stírátka jsou 100% broz (mosaz mám taky a ta je jednoznačně žlutá), mám i účet kdyby byl potřeba důkaz :D
S filcem je to fakt, uprostřed se neopírá - ale zase tam nejezdí saně jen koník, tak jsem se na to vykašlal.

Se seřizováním vůle 100% souhlas. Dělal jsem nějaké drobnosti a pak z oceli 16mm závit M8. Po takové akci se mi uvolnil vozík (ne saně, nevím jak se tomu všemu sakra říká) a musel jsem jej dotáhnout.
Pro nějakou větší práci je nutné provést razantnější úpravy.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

4. 5. 2013, 4:56

I při delší práci (asi 1h), na vysoké otáčky (cca 2000) se mašinka moc nehřeje. (obrábění dural asi 1mm tříska)
Čekal jsem že se řemenička od motoru ohřeje víc
IR_0775.jpg
IR_0775.jpg (59.09 KiB) Zobrazeno 10635 x
JuanV

4. 5. 2013, 5:38

Cim si to meril ? Pekna vecicka...
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

4. 5. 2013, 6:12

JuanV píše:Cim si to meril ? Pekna vecicka...
FLIR E30
Máme to na rozvaděče, ale hrát se s tím dá různě.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

12. 10. 2014, 1:02

Doplněno odměřování od SOMETu. (za tu cenu asi nejlepší varinata)
Komplikace je že ta nosná lišta je kalená a tudíž vrtání otvorů není moc reálné. Řezal jsem ji flexou a na uchycení ponechal ty pidi šroubky na konci - M1,5.

Video pro lepší představu funkce:
http://youtu.be/YfyQ4bgXIJg

Celek - při 90% práce je lišta z leva skovaná a nezavazí
Sou30.jpg
Sou32.jpg
Toto se dá řezal pilkou a vrtat normálně
Sou31.jpg
Sou33.jpg
potraviny
Kontaktovat uživatele:

12. 10. 2014, 3:28

Vrtat lze hezky vidiákem.
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“