Nazdar, dík vsetkym za /prevazne pozitivne/ reakcie.
Robím na projekte zhruba rok, takže bolo času všetko x-krát prebrat -hlavne ked sa neda spat a mal by som pocitat ovecky...
Ad Cjuz: bočnice-ak myslíš vynášacie dosky nesúce ložiská šroubovice X-osi, tak 16mm plný dural, rezaný vodným paprskom. Nepohne sa to. A vlastne ani nemá pre čo. Radiálna zataz je skoro nulová-daná odporom gulového šroubu. Pozri si pls. skice, je to tam trochu vidiet. Axiálny tlak YZportálu drží 2x X kolajnica, - portál jazdí na pozdĺžnych ocelových kolajnicach. ( Vozíky celkovo 4 na osiach X, tj.dva na každej polovine osi X,typ KWSE- sú na záťaž tuším1,5t). Sorry za to, ale som"stará festovná škola". Radšej dva krát tuhšie, ako raz ľahšie. Som zvedavý ako to celé z kotolne /zima v garáži / vynesiem. Ale je to väčšie, pred pripravené zošroubované lego... Sosajúc z "nášho fóra" som preladil na istotu. Len Bosh profil konštrukcia má do 200kg. Y os má len dve kolajnice a dva vozíky, cca 59kg, oz Z jeden vozik a jednu kolajnicu. Návrat po 10x plný pracovný rozsah x,y,z /750 x 500x -120 (mm) do nulovej polohy hlási Armote odch7lku 0,0019mm. Až mi je to divné, aj keď bez záťaže, samozrejme. Drivery mám nastavené katalógovo, prúdy, ochrany naplno...kdesi som to na fóre aj riešil. Ani po pokusoch typu: zaprení sa do portálu , resp. nezvládnutí nastavenia a zavrtání posuvom 5mm/sec 8mm frézy do 16 mm drevotriesky naplno - a následne v strese stlačenom mezerníku/Armote/ som nestratil krok. Trochu z toho ide strach

Som rád že som sa vyhral aspoň s havarijnými spínačmi, -odpájajú silovinu od driverov cez prídržné relé...BTW havariné spínače sú turecké napodobeniny Honeywelov, majú ďaleko menšiu vybavovaciu citlivosť a hysterézu, ale sú nepomerne lacnejšie. Referáky- mastné Honeywell. Jednoznačne pre mňa optimálne riešenie.
Ad Zami: Vreteno, iste máš pravdu. Zvolil som ale známu metodu Komenského: "Kvaltování tolika pro volové jest" Začínam 10mm frézou, ošahávám Armote a snažím sa nájsť optimálnu cestu CAM- zatial vo vybere zostava CUT2D, post gravost/PS: Vdaka ustretovým a vždy na radu pripraveným gravosákom/. Ked dospejem do štádia, "vyšší dívčí", zmením vereteno za (asi)Tekmu. Je to na to nachystané. Poškuloval som po tom vretene, ale nakoniec prílezitost rozhodla. Teraz je to za hranice mojich potrieb/rezanie 2mm preklizky na rebra mojich modelov/.