je tu spoustu zastánců machu (podle mě to jsou ti co ještě k linuxcnc nepřešli), spoustu odpůrců machu.. asi největší skupina zastánců linuxcnc, ale co je zajímavé není tady snad žádný vyložený odpůrce linuxcnctralalacz píše:Ahoj, kdyz jsi to nakousl, tak upresni v cem je lepsi. Pokud mas praxi ve srovnani tak sem s ni. Uvitam hned nez se zacnu ucit novy systemRaS píše:levnější je linuxcnc, ten je zdarma a mnohem lepší..
já vyzkoušel oboje, na rovinu říkám že nějak funguje oboje, ale linuxcnc umí cokoliv tě napadne (pokud jsi schopen to nastavit a případně doprogramovat), a hlavně u linuxcnc se mě ještě nestalo, že by se nšco nechovalo korektně, u machu se mě stávalo že odladěnej program kterým jsem udělal stovky kusů zničehonic přestal fungovat a házel nesmyslnou chybu, program kterej byl dělanej cyklem třeba s 10ti opakování jel 4x korektně, pak pátou naprosto stejnou dráhu tvořenou cyklem nesmyslně zrychlil třeba na trojnásobnou rychlost (pokud to fréza vydržela) ta pak jel zase další cykly normálně.. , pak se zase mach špatně vyspal a nově vytvořenej program s cykly nepodporoval, pokud jsem ten samej program s cyklama skopíroval do souboru staršího data tak vše šlo (to prostě hlava nebere).. další vychytávky třeba napsal se Gkód ručně např obrys obrobku z 5ti přímek 4oblouků rozjelo se to 2oblouky to udělalo 3tí ne, prostě chyba na řádku a konec.. pak se několikrát zapne vypne mach a najednou to jde..
a mezitím samozřejmě desítky programů, které chodili korektně celé.. linuxcnc nemám zas tak dlouho a vlastního frézování jsem tam udělal zatím minimum, stále ladím stroj (on je trošičku složitější než běžné strojky tady), ale rozchození 3os a vřetene aby to chodilo trvalo asi tak půl dne
a hlavně zatím jsem nenarazil na nic že by to tak blblo jako ten mach.. takže já měl jasnou volbu, ale taky proto, že to co chci já prostě mach neumí..
takže asi tak..