Magiho výzkumný ústav

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

15. 3. 2013, 7:50

Cjuz píše: No až budou za pár let prodávat solární panely za pusu, protože je buď nikdo chtít nebude, nebo se začnou likvidovat elektrárny na kterých se již nevyplatí provádět neustálé opravy udělám si ostrovní systém abych měl i tu elektriku svoju.Potom budu :mrgreen:
Pozor na to, už nesmíš sám nainstalovat ani solární kalkulačku. http://www.ac24.cz/zpravy-z-domova/1207 ... talaci-fve" onclick="window.open(this.href);return false;
Jinak to vidím a plánuju stejně.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

15. 3. 2013, 10:15

Tak to je pěkný hnus :twisted:
Přečetl jsem to celé a opravdu tam nikde není uvedeno nic. Jakékoliv zařízení využívající obnovitelný zdroj si instalovat nesmíte.

Nejsem žádný právník ale kdyby mě chtěli pokutovat za jeden panel co mi nabíjí baterku asi by se to dalo na úrovni evropského soudnictví vyhrát. Je to jednoznačně omezování podnikání a osobních práv pro všechny prodejce jakýkoliv solárek a větrných elektráren které jsou jen pro efekt nebo dobíjení telefonů. Snad to někdy zruší nebo změní.

Bohužel dokud budou lidi nepoučitelné ovce (omluva skutečným ovcím) kterým stačí slibovat a stále jim to nedochází nebude to lepší.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 3. 2013, 6:45

je to svym zpusobem valka
jen nekterym jeste nedoslo ze spi uprostred bitevniho pole
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 3. 2013, 9:40

Když se vrátím k myšlence o stavbě TČ, objevil jsem tenhle stroj.
Je to celé na prodej a má to tu chybu, že odešel kompresor. Asi by to nebylo drahé.
Má to štítkový tep. výkon 50kW, a el. příkon 18 kW, tzn. je to docela kráva.
Přílohy
Obraz026.jpg
Obraz022.jpg
Obraz019.jpg
Obraz013.jpg
Obraz012.jpg
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 3. 2013, 1:06

A takto mi krásně doma utíká teplo přes betonový neizolovaný věnec (a samosřejmě přes okna).
Tyhle termogramy mi v zásadě jen potvrdily to co už mám zjištěno infrateploměrem. V horním rohu nad okny, kde je ten neštastný věnec, je teplota 10-11 st.C.
Přílohy
3.jpg
2.jpg
packa

25. 3. 2013, 4:29

to tep čerpadlo je krásný , potom co mi přišel slušný doplatek na plyn tak jsem se konečně pustil do přestavby klima jednotky na tč vzduch voda 15Kw

mám doma ještě jeden agregát voda voda kde je taky v háji kompresor , ten mám jen nemám chut rozkopat celou zahradu takže zatím vzduch voda a pak se pustím do kopání vsakovací studny , jednu už mám :D

jinak by se dal osadit mnohem menší kompresor do toho co máš na fotkách případně vyměnit trysky v exp ventilu , ostatní rezervy nejsou naškodu
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 3. 2013, 6:46

Ano tak to přesně mám na mysli. Mám něco takového jako na fotce a z toho jsem to TČ chtěl stavět.
Přílohy
32_JHE-ZR-28.jpg
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

25. 3. 2013, 7:41

RE:magi
No na fotce to spíše vypadá jako záležitost pro vycucávání a kondenzaci chladících okruhů a ne jako jednotka pro trvalý provoz.

Jinak právě jsem zahájil akci TČ z chladícího kompresoru do auta. Příkon to má 3kW výkon tepelný ukáže praxe. Horší než 2x (6kW) určitě nebudu takže to bude v každém případě výhra. :)
Výhoda je že tyto kompresory jsou stavěné na docela drsné podmínky jak teplotní tak mechanické a vydrží v autě běhat přes 10let. Když ho budu doma hýčkat elektromotorem myslím že je to skoro nesmrtelná záležitost.
Přílohy
tep1.jpg
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
packa

25. 3. 2013, 7:54

to co tam má na fotce je klasická kondenzační jednotka se scrol kompresorem takže může běhat jako chladící agregát , a nebo po lehké ůpravě jako tepelné čerpadlo , každopádně to je nejlepší volba protože to má hermetický bezpístový kompresor ,a je to stavěné na trvalý provoz. ty autokompresory ačkoli vypadaj robustně a kdovíco , tak moc nevydrží a jejich účinnost není nijak vábná , kamarád má sevis klimatizací a ty kompresory se mění takřka denně , navíc klima v autě má dost malou účinnost cop je někde 1,5 což je sakra málo

to by se ti spíš vyplatilo koupit vnější klima jednotku které na aukru koupíš cca za 1500,- kde připojíš jen zběrač chladiva a deskový výměník a máš hotové tč za pár korun
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

25. 3. 2013, 9:29

RE:packa
Aha, už jsem moudřejší.

Jinak právě k těm hermoušům nemám důvěru, ty u nás leží ve šrotě taky často (nejsou z TČ ale sušiček vzduchu). Oprava hermetického kompresoru znamená koupit nový.
Autokompresory odchází z 99% buď kvůli poškození pohonu, nehodě (poškození chlad. okruhu) a nebo úniku oleje, či zanedbání údržby. Poznatek automechanika za 15 let praxe. (a mohu si vzít ze šrotu nějaké na díly do zásoby :D )
Účinnost vysoká není, výhodou však je možnost fungovat do 75°C kdežto klasické TČ končí u 55°C a s mizernou účinností. Optimální teplota pro TČ je 35°C tedy podlahovka.

Výparná teplota se u klasických TČ často bere hodně pod bod mrazu (jednotky voda/vzduch) ale já počítám jen voda/voda tedy u mě bude teplota nejníže 4°C, a během podzimu i jara často nad 8°C.

No a když se ukáže účinost systému jako nízká udělám z toho dvoustupňový okruh R410a / R134a a budu mít účinnost velmi dobrou při užitné teplotě 60-70°C což je hlavní cíl.
EDIT: a taky počítám s odebíráním tepla ze solárních kolektorů které udělají v zimě pod 40°C což je na vodu málo ale pro tč ideál.
packa

26. 3. 2013, 5:07

jen mi řekni jak jsi přišel na tohle : 75°C kdežto klasické TČ končí u 55°C a s mizernou účinností. Optimální teplota pro TČ je 35°C tedy podlahovka.

přeci max teplota souvisí od použitého média , u "běžného " tč se dá nastavit také větší přehřátí , ale samozřejmě stím padá účinnost , tak jakým způsobem ty chceš dosáhnout teploty 75 s rozumnou účinností ??

ješti když píšeš že nemáš k hermoušům důvěru tak předpokládám že se jedná o pístové , ne o scroly ??
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

26. 3. 2013, 10:47

Rozsah teplot je dán použitým chladivem, R134a prostě umí pracovat tam kde všichni končí. I když obecně R134a pracuje s horší účinností pokud budu mít dostatečně teplý vstup budu na tom lím než když použiji chladivo vhodnější pro rozsahy -10/+40.
Nikde jsem nenašel hodnotu COP při pracovním rozsahu třeba -15/65°C. napíšou že je možné nastavit až 65°C že je možné jet od -20 ale při udání účinnosti je tam rozsah 0/40°C.

Ano u hermetických jsem myslel písové. Je fakt že rotační budou už někde jinde ale protože co nemůžu mít pod kontrolou (rozdělat) :D mě nebere tak se k hermetickým nehrnu. Ne každý musí něco dělat tak aby to bylo na 500% mě bude stačit když to bude fungovat na 110%, ošahám si technologii získám zkušenosti a bude mě to stát více méně jen čas.
PS: Parní stroj jsem si taky stavěl a u něj jsem měl jistotu že se na nic nehodí :D
packa

26. 3. 2013, 10:53

jasně nic ti enrozmlouvám jen mi to příjde složité , to je jedno , možná by se mohlo rozjet vlákno tepelná čerpadla , již mám jedno malé funkční za sebou u kamaráda a další dvě ve výstavbě
pavlaxy

26. 3. 2013, 11:38

Díky za dobrý nápad s TČ a novým vláknem :D :P
Zkrátka problematika transportu tepla-chladu je zajímavá...
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

26. 3. 2013, 11:45

Založil jsem jej zde:
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=109&t=11009" onclick="window.open(this.href);return false;
Per aspera ad astra
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“