Upichovanie
Taky jsem s tímhle laboroval a když jsem se snažil být opatrnej,bylo to na pikaču a měl jsem plný ruce těch jehliček,jak to skákalo....
Pak jsem se podíval na doporučené řezné rychlosti a posuvy a zjistil jsem,že nejsou v oblasti toho mého opatrného šimrání...
Dal jsem tomu kopr a najednou to šlo, v některých případech max.posuv do řezu a k tomu adekvátní otáčky a supr.Kdybych na to nekouonul na co jsou VBD dělaný,tak bych si to nikdy nelajznul nastavit.
Zrovna tak při obvodovém soustružení špona 4mm.... ale to by bylo OT...

Pak jsem se podíval na doporučené řezné rychlosti a posuvy a zjistil jsem,že nejsou v oblasti toho mého opatrného šimrání...
Dal jsem tomu kopr a najednou to šlo, v některých případech max.posuv do řezu a k tomu adekvátní otáčky a supr.Kdybych na to nekouonul na co jsou VBD dělaný,tak bych si to nikdy nelajznul nastavit.
Zrovna tak při obvodovém soustružení špona 4mm.... ale to by bylo OT...
Jestli mě oči neklamou tak tento stroj má velmi krátké uložení vřetena měli jsme podobný nemohu si vzpomenout na jméno.
Byl vyráběn na Slovensku často byl i na učilištích a to byl skutečně drnčák protože to krátké uložení je neštěstí.
I ta univerzálka jak je vytlemená daleko díky zřejmě upínání na vřeteno to jen prodlužuje vzdálenost od ložiska a tím pádem zvyšuje chvění.
Byl vyráběn na Slovensku často byl i na učilištích a to byl skutečně drnčák protože to krátké uložení je neštěstí.
I ta univerzálka jak je vytlemená daleko díky zřejmě upínání na vřeteno to jen prodlužuje vzdálenost od ložiska a tím pádem zvyšuje chvění.
- kovboj2000
Juro má pravdu, 315 oťáčok je veľa na upichovanie, ja upichujem pri cca 90 ot/min, posuv 0,05 a NO PROBLEM. Pri 300 ot/min mi to takisto blbne. SKUS TO.-
Mě to připadá, jako kdyby upichovák byl mírně nad středem nebo vůle v příčném suportu, klidně může být i vůle v šroubu příčného suportu.
Pokud je stroj v pořádku, pak se teprve snažit na menší otáčky valit vyšším posuvem upichovák do materiálu.
Nabroušení upichováku hraje také důležitou roli.
Podle oka bych to viděl na něco kolem 200 otáček a tak 0,1 mm posuv na otáčku. Pokud vidím dobře, pak je to radeco a to moc otáček rádo nemá, zvlášť v některých materiálech.
Pokud je stroj v pořádku, pak se teprve snažit na menší otáčky valit vyšším posuvem upichovák do materiálu.
Nabroušení upichováku hraje také důležitou roli.
Podle oka bych to viděl na něco kolem 200 otáček a tak 0,1 mm posuv na otáčku. Pokud vidím dobře, pak je to radeco a to moc otáček rádo nemá, zvlášť v některých materiálech.
Jedna dobrá rada: Nevybrušuj žlábek! Pokud je vůle v suportu a ve vřeteni, tak si to ten nůž "podává" a drnčí. Kdysi jsem poctivě brousil žlábky, dokonce i v normě na upichováky to tak je předepsáno. Těch ulámanejch upichováků bylo. Od té doby, co dělám úhel čela nula stupňů je po problému. Když se o tom bavím se soustružníkama, tak to nikdo nechce chápat, až když jim ukážu, jak upíchnu pr. 60mm bez rozjíždění (s chlazením), tak se začnou opičit. Nůž radeco lichoběžníkového průřezu v držáku. K dyž se otupí, tak ho nabrousím tak, že odbrousím otupený materiál na hřbetě a jede se dál. Výška do hrotů zůstává stejná, vystrčen z držáku co nejméně podle průměru. Upíchnutá plocha je naprosto čistá. Zkuste to a uvidíte, pak napište výsledek.
Origosch.
Origosch.
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
Keďže pôvodne som zakladal toto vlákno ja, postupne som skúšal Vaše návrhy a riešenia.
Podarilo sa nastaviť vôlu vretena na cca. 0,04mm. Ešte by to šlo ďalej znížiť, ale zaťiaľ som to nechal takto. Už len toto značne zlepšil prácu. Skúšal som nižšie rýchlosti. Namiesto 315 som skúsil 224 aj 160. Podarilo sa upichnúť materiál. Origoschova metóda tiež fungovala, ale "klasicky" brúsené nože sa mi zdali, že viac hryzú materiál. Možno, len som niečo nepochopil správne v jeho pustupe brúsenia. Skúšal som upichovanie voľnou rukou aj s priečnym strojným posuvom, s radecom aj TK plátkovým nožom. Všetky kombinácie úspešne.
Sám pre seba som to uzatvoril nejak tak, že najväčšou mojou chybou bolo, že som sa bál pritlačiť a že vreteno mal väčšiu vôlu ako je žiadúca. Zmena rýchlosti až tak neuľahčoval alebo nezhoršoval upichovanie.
Toho času sa mi podarilo upichnúť všetko, čo som musel.
Podarilo sa nastaviť vôlu vretena na cca. 0,04mm. Ešte by to šlo ďalej znížiť, ale zaťiaľ som to nechal takto. Už len toto značne zlepšil prácu. Skúšal som nižšie rýchlosti. Namiesto 315 som skúsil 224 aj 160. Podarilo sa upichnúť materiál. Origoschova metóda tiež fungovala, ale "klasicky" brúsené nože sa mi zdali, že viac hryzú materiál. Možno, len som niečo nepochopil správne v jeho pustupe brúsenia. Skúšal som upichovanie voľnou rukou aj s priečnym strojným posuvom, s radecom aj TK plátkovým nožom. Všetky kombinácie úspešne.
Sám pre seba som to uzatvoril nejak tak, že najväčšou mojou chybou bolo, že som sa bál pritlačiť a že vreteno mal väčšiu vôlu ako je žiadúca. Zmena rýchlosti až tak neuľahčoval alebo nezhoršoval upichovanie.
Toho času sa mi podarilo upichnúť všetko, čo som musel.
Ahoj
prihod obrazky pre nas menej chapavych , teda ked mozes
prihod obrazky pre nas menej chapavych , teda ked mozes

origosch píše:Jedna dobrá rada: Nevybrušuj žlábek! Pokud je vůle v suportu a ve vřeteni, tak si to ten nůž "podává" a drnčí. Kdysi jsem poctivě brousil žlábky, dokonce i v normě na upichováky to tak je předepsáno. Těch ulámanejch upichováků bylo. Od té doby, co dělám úhel čela nula stupňů je po problému. Když se o tom bavím se soustružníkama, tak to nikdo nechce chápat, až když jim ukážu, jak upíchnu pr. 60mm bez rozjíždění (s chlazením), tak se začnou opičit. Nůž radeco lichoběžníkového průřezu v držáku. K dyž se otupí, tak ho nabrousím tak, že odbrousím otupený materiál na hřbetě a jede se dál. Výška do hrotů zůstává stejná, vystrčen z držáku co nejméně podle průměru. Upíchnutá plocha je naprosto čistá. Zkuste to a uvidíte, pak napište výsledek.
Origosch.
Dneska jsem to nafotil, původní délka upichováku byla cca 140 mm. Držák jsem si udělal tak, abych mohl upichovat těsně u čelistí. Držák je kalený, aby se nevymačkával.
Kritizuješ něco, co jsi nevyzkoušel. Už to zkusíš, tak už nic jiného používat nebudeš. Já jsem psal
Takhle vypadá špona, co z toho leze: Tohle bylo upichováno bez chlazení. Rastr na papíře je 10 x 10 mm.Zkuste to a uvidíte, pak napište výsledek.
Origosch.