Kúpiť sústruh MAS?

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
pachoba

11. 4. 2013, 11:47

Zdravím, mal by som záujem o kúpu sústruhu. Mal by mať označenie MAS Baťa predvojnový (teda aspon podla tejto stránky) Máte s ním niekto skúsenosti čo je to za stroj a čo zvládne, či sa oplatí? A čo kvalita spracovania a možnosť rozobratia na menšie časti kvoli prevozu? Cena 1300€. Nerobím nič sériové len tak kusové výrobky a opravy by som chcel.
ilustračné foto

Čo by povedalo vreteno na takýto prístup? Nepoškodilo by sa?

Kód: Vybrat vše

http://www.youtube.com/watch?v=-2-uOi1uFJU
mechanika
soustružník

11. 4. 2013, 6:22

Na té ilustrační fotce je už poválečný poměrně běžný soustruh SN 20, což je nástupce toho předválečného. Tu cenu ale asi nemá, alespoň v ČR. Tady sem několikrát viděl inzeráty za 20000 Kč a zájem moc nebyl. Za 1300 euro by musel být fakt pěkný a s příslušenstvím.
To frézování by nemělo vřetenu nijak zvlášť vadit, je to sice přerušovaný řez, ale to může být i při soustružení.
SO 545

11. 4. 2013, 7:51

Bol som pozerat jednu SN 20 ktora pracovala v udrzbarskej dielni cca50rokov clovek ktory na nej robil /v podstate od nova/ ju pri odchode do dochodku odkupil.
Vreteno a loze ako nove... matice a skrutky suportov vymenene... kompletna krabica vybavenia ako ked dosiel z vyroby... tiez cena cca 1300e.
Podla mna adekvatna za masinu v perfektnom stave a vybave.

Ale napr na bazos.sk .cz je vacsina vrakov pred servisom a este cez priekupnikov co nevedia od dobroty. Moja vlastna skusenost.
pachoba

12. 4. 2013, 11:55

Volal som s predávajúcim a vravel že to vyrábal Trenčín. Má to vraj odkúpené z učilišťa a robil na tom len doma, že žiadne masívne produkčné využitie. Dokumentáciku k tomu vraj nemá, má len tabuľy k rezaniu závitov a ozubené kolečká.
Ponuku/fotky dal na bozoš. Takže je to ta SN 20? Predávaný len tak ako je na fotkách. Sú aj lacnejšie stroje,samo-domo výroba ale tento sa mi zdá zatiaľ celkom slušný.

Diely a dokumentácia (alebo aspoň sken) by potom nemali byť problém keď je to pomerne bežný stroj, to povie až cena nd...
mechanika
SO 545

12. 4. 2013, 12:52

Ano je to SN 20.

Pri kupe skontrolovat mazanie. Olejoznak na vreteniku pri univerzale sa po zapunuti ma v podstate hned zaplnit olejom.Olej maze vreteno/hlavne klzne lozisko/.
Vyskusat posuvy , prevodovku suporty /vole/ ak je to cajk nieje o com.
V slusnom stave tento dedko presci kde aku cinu.

Zda sa mi ze aj s cenou siel trochu dole.
RaS

12. 4. 2013, 12:59

zajímavé je že všechny soustruhy, které se prodávají jsou z údržeb z učilišť atd a nikdy se na nich pořádně nedělalo.. :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 4. 2013, 2:37

RaS píše:zajímavé je že všechny soustruhy, které se prodávají jsou z údržeb z učilišť atd a nikdy se na nich pořádně nedělalo.. :D
Ještě jsi zapomněl napsat z výzkumáků, to je ten zbytek :)
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
SO 545

12. 4. 2013, 3:36

to je ako u aut nad 160000km nema ani jedno ... a vsetko jezdia dochodcovia nevynimajuc firemne.

ale je to ako so vsetkym verim ze mi date za pravdu nieje ani tak dolezite kde robil ale kto na nom robil a aku mal udrzbu.
r4cv

12. 4. 2013, 3:42

Aj môj sústruh bol z učilišťa a moc nerobil. Učni na ňom hneď na začiatku nabúrali suportom do univerzálky, odstrihli poistný kolík na posuvovej skrutke, a zlomili pomocný suport.

Po pár mesiacoch na učilišti mal viac boľačiek ako po odslúžení pár rokov vo výrobe.
pachoba

12. 4. 2013, 3:45

Tak tak údržba rozhoduje u všetkého aj u áut. Naplánujem si výjazd a pôjdem sa naňo teda pozrieť.Cena je pre mňa tak akurát, neživím sa tým tak preto. A doprava mi to ešte nafúkne :)
A ďakujem za pomoc a identifikáciu. Inak som tu našiel na fóre aj nejaký manuál k tomu.

to tumlik: Nebolo by zlé spraviť prehľad/katalóg sústruhov (alebo strojov) aj s fotkami a označením. Všetko sa tu točí okolo sv 18 ktorú pozná každý, a k ostatným sa ťažko človek dopracuje, hlavne keď si čítaš dokumentáciu už tretí krát vo forme Trnavska (regionálne noviny na recyklovanom papieri) :D
mechanika
soustružník

12. 4. 2013, 4:39

Tak návod je i tady na fóru a také řada témat o něm. S díly je to horší, nové už se, narozdíl třeba od na SV 18, sehnat nedají. Taky opravy nebo generálky se běžně nedělají. Cena no nevím, sám jsem dal skoro stejně za zničenější, ale to bylo před 12 lety a tenkrát byly stroje o dost dražší a hůř se sháněly. Za 25000 mi tenkrát nabízeli např. rozebraný Plauert z 20. let nebo blbě překopaný revolver. SN 20 není špatný, ale pro řadu zájemců je dost velký a tak bývají levnější. Viděl jsem i inzeráty za 15000 a za 15000 také C 45 což je podobný stroj. Má to výměnná kola na závity, takže alespoň ta by k tomu měla být, většina jich také má pravítko na kužely a chlazení. Často v ceně jsou doraz na podélné posuvy, lunety, lícní deska, 4-paknovka.
Stran mazání jen upozorňuji aby jsi náhodou nečekal proud oleje proti sklu(skutečně tam je poctivé sklo, žádné laciné plexi :D ) olejoznaku jako třeba právě u SV 18. Tady se používá převodový olej a malé čerpadélko, takže to jen protéká. Vřeteno se spouští přes spojku a ta bývá odřená, pokud je páka uprostřed a vřeteno se trochu točí je to špatně. Také bych koukl na řemeny, jednak od motoru k převodovce a hlavně na vřeteno(jsou vidět pod plechovým víčkem po odklopení litinového víka vřeteníku), dají se sice snadno vyměnit, ale za tu cenu bych chtěl dobré. Pinola koníku nemá drážku pro unašeč a proto bývá často vydřená.

P.S. Už jsem tu psal, že tak zdrchlané soustruhy jako když jsem nastoupil do bývalého výzkumného ústavu se hned tak nevidí. Sice dělaly méně než ve výrobě, ale zato se na nich musela zvládnout řada prasečin, které nebylo jak jinak udělat. A můj SN 20 je vlastně také z údržby a tomu věřím, protože jsem ho sám trhal z betonu, do kterého ho v pětapadesátém posadili.
Pawelson
Kontaktovat uživatele:

13. 4. 2013, 9:29

vsechny soustruhy prodavaj ženy nebo jsou po tchanovi a dedovi a on tomu vuuubec nerzumi,tak nevi nic. tohle kdyz ctu automaticky jdu dál
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

13. 4. 2013, 3:52

tumlik píše:
RaS píše:zajímavé je že všechny soustruhy, které se prodávají jsou z údržeb z učilišť atd a nikdy se na nich pořádně nedělalo.. :D
Ještě jsi zapomněl napsat z výzkumáků, to je ten zbytek :)
alé pánové ,a co vojenské zálohy... :mrgreen:

Ale je pravda že učiliště je vždy to první co slyším :)
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“